1. Home
  2. Vesti
  3. Američki bračni par kažnjen zbog nelegalnog uvoza stranih automobila
Američki bračni par kažnjen zbog nelegalnog uvoza stranih automobila
1

Američki bračni par kažnjen zbog nelegalnog uvoza stranih automobila

529
1
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci će često reći da su veoma razočarani zakonima iz oblasti automobilske industrije u svojoj državi. To se pre svega odnosi na veoma strogo definisanu stopu emisija izduvnih gasova, zbog kojih mnogi cenjeni četvorotočkaši nikada nisu stigli „preko bare“. Primera radi, model Nissan Skyline GT-R se nije prodavao u Sjedinjenim Američkim Državama sve do poslednje generacije.

Jedini način na koji bi postalo legalno da završi na javnim putevima je zakon nazvan „Imported Vehicle Safety Compliance Act of 1988“. Jenkiji ga poznaju kao „Pravilo od 25 godina“ i u suštini podrazumeva da, ako je automobil stariji od 25 godina, onda može legalno da se uveze, registruje i da se vozi na javnim putevima, bez obzira na državu porekla.


Jedan par iz američke savezne države Floride je napravio veoma unosan biznis na tu temu. Andres Diaz i njegova žena Nikol Čong su posedovali dve firme za uvoz stranih automobila pod imenima Soho Imports i J-Spec Garage. Obe korporacije su reklamirane da uvoze retke japanske automobile, koji nikada nisu bili prodavani kao novi na američkom tlu, a naglasak je pridavan modelima zvanim Honda Civic Type R (model koji se proizvodio od 1998. do 2003. godine), Toyota Supra (1993-2002.) i Nissan Skyline GT-R (1989-2002.). Tokom poslednjih nekoliko godina, dve firme su uvezle više od sto primeraka i to pretežno sa japanskog tržišta.

Postojao je samo jedan problem u celoj priči, a to je podatak da uvoz nije baš jednostavan i jeftin posao. Potrebno je platiti carinu, izvršiti inspekciju i kompletirati još mnoštvo druge dokumentacije, pre nego što bi se automobil našao na javnim putevima.

Diaz i Čong su zaobišli većinu legalnih postupaka i falsifikovali su sve dokumente, a onda bi kupcu prodavali vozila uz priču da je uredno i zakonito uvezen. Istraga će pokazati da, ne samo što je dokumentacija bila lažna, već i da je par falsifikovao razne potpise carinika i radnika u odeljenjima za registraciju vozila.

Automobili su takođe reklamirani uz priču da su originalno uvezeni preko luke u saveznoj državi Amerike Vermontu, a onda voženi do Floride bez ikakvih problema. Prevara je otkrivena tek kada je neko primetio da se potpis istih carinika i radnika u departmanu za registraciju nalazi na čak 348 vozila. Većina njih je stavljena na papire u pogledu uvoza veoma poželjnog modela Nissana Skylinea GT-R-a. Vozila su kasnije oduzeta od vlasnika i neće im biti dozvoljeno da prođu kroz ceo proces ponovo, pa makar to pokušali da urade i na legalan način.

Par na kraju može biti zadovoljan kako je prošao. Moraće svakom kupcu da vrate novac, i pritom su dobili po dvadeset meseci uslovne kazne, što znači da nijedan dan neće provesti iza rešetaka.

AutoRepublika

(529)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Koji su ovo bili teški amateri. I nevidieni optimisti.
Blago rečeno – totalni imbecili.