1. Home
  2. Vesti
  3. Aptera planira električni automobil sa autonomijom od 1.600 km
Aptera planira električni automobil sa autonomijom od 1.600 km
2

Aptera planira električni automobil sa autonomijom od 1.600 km

156
2
Podelite sa prijateljima:

 

Aptera nije strano ime u svetu automobilske industrije. Nažalost, kompanije je ostala upamćena po izuzetno čudnom prototip modelu 2e koji je pružao tri točka (dva napred i jedan pozadi) i kabinu sličnu onoj sa manjih aviona.

Proizvođač je imao veoma ambiciozne planove i najavio ubrzanje do 100 km/h za ispod deset sekundi i maksimalnu autonomiju od 160 kilometara po početnoj ceni od 25.000 dolara. Jedini prototip model je debitovao 2010. godine u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, ali je firma ubrzo bankrotirala pre nego što je proizveden ijedan serijski model.


Tri osnivača originalne Aptere sada imaju još ambiciozniji plan. Oni kažu da će njihovo najnovije delo moći da ubrza do 100 km/h za tri sekunde i koštaće „samo“ 34.000 američkih dolara. Deo koji privlači najviše pažnje je onaj gde se navodi da bi autonomija trebala da iznosi čak 1.600 kilometara, a radi poređenja čak i Tesla Model S se može pohvaliti sa samo 592 km između punjenja baterija.

Osnivači dodaju da će Apterin novi model biti dugačak koliko i Toyota Prius uz identičnu širinu kao spomenuti Model S, a za sve one kojima je performanta verzija preskupa tu će biti i standardan model sa ubrzanjem do 100 km/h za 4,5 sekunde.

Sajt kompanije je još uvek u razvoju, ali je otvorena stranica za donacije preko sajta WeFunder. Osnivači kažu da im je potrebno 1.070.000 dolara da razviju i testiraju prvi prototip, ali je do sada prikupljeno samo 30.000 dolara. Aptera želi da krene sa testiranjem do sredine naredne godine uz serijsku proizvodnju dve godine kasnije.

Očekuje se godišnja isporuka od 10.000 jedinica. Za kraj, osnivači tvrde da će se njihova kompanija razlikovati od Tesle, Nissana i BMW-a zato što neće zasnivati modernu tehnologiju na starim dizajnerskim idejama što prema njihovom mišljenju, nepogrešivo vodi ka neefikasnosti.

Ipak, postavlja se pitanje zašto bi neko investirao u firmu koja je već jednom propala i danas očekuje da se neko polakomi i položi milionske iznose samo na osnovu nekoliko informacija na internetu ….

AutoRepublika

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

1600 km autonomija? Ovo je „navlakuša“ čista.

Mustang

takva autonomija je moguća samo ukoliko bi vozilo bilo ekstremno lagano i ako dođe do evolucije baterija, pod uslovom da vozilo bude trocikl