1. Home
  2. Vesti
  3. Da li su se Nemci zasitili električnih automobila?
Da li su se Nemci zasitili električnih automobila?
7

Da li su se Nemci zasitili električnih automobila?

1.04K
7
Podelite sa prijateljima:

U Nemačkoj je u novembru registrovano manje novih automobila, tačnije broj je pao za 5,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Ovo je saopštila Federalna uprava za automobilski saobraćaj (KBA). Pad čisto električnih vozila bio je posebno značajan sa 22,5 odsto. Prodaja modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem se, međutim, povećala. U prvih jedanaest meseci ove godine broj novoregistrovanih porastao je za 11,4 odsto.

Iz perspektive savezne vlade, razvoj električnih automobila ide u pogrešnom pravcu: prema njihovom planu, 15 miliona električnih automobila trebalo bi da bude na nemačkim putevima do 2030. kako bi Nemačka mogla da ostvari svoje klimatske ciljeve u sektoru transporta. Trenutno je registrovano oko 1,3 miliona čisto električnih automobila. Da bi se dostigao cilj od 15 miliona, potrebno je svakog meseca registrovati više od 150.000 električnih automobila.

U novembru je bilo samo 44.942 komada. Prema podacima KBA, njihov udeo među novoregistrovanim bio je 18,3 odsto. Broj hibrida plug-in opao je za 59,3 odsto na godišnjem nivou.

Prema informacijama, u novembru je novoregistrovan ukupno 245.701 automobil. Sa 4,1 odsto, broj novih službenih modela je doživeo manji pad u odnosu na privatne koji imaju minus od 8,6 odsto, sve to u na prethodnu godinu.

Pad broja elektromobila će verovatno biti prvenstveno posledica smanjenja subvencija i statističkog efekta: 2022. godine, registracije „električara“ i PHEV-ova posebno su naglo porasle na kraju godine jer su subvencije za elektriku tada smanjene sa 6.000 na 4.500 evra a potpuno eliminisana za hibride plug-in u novoj godini. Prvog septembra ove godine isteklo je državno finansiranje službene kupovine električnih automobila.

Sličan efekat bi mogao biti i ove godine, iako verovatno na nižem nivou. Zbog trenutne neizvesnosti oko nastavka finansiranja kupovine električnih automobila, Jan Miler, stručnjak za automobile u konsultantskoj kući EI, očekuje da će potražnja za električnim automobilima ponovo biti visoka u decembru. Šta će biti sledeće u novoj godini zavisi od državnih subvencija, rekao je on.

Posle odluke Saveznog ustavnog suda o budžetu, nejasnije je nego ikada koliko dugo državni novac može da teče. Od 1. januara premija za kupovinu električnih automobila na baterije (sa osnovnom cenom od maksimalno 45.000 evra neto) pada na 3.000 evra, a proizvođač će dodati još 1.500 evra.

Broj novoregistrovanih automobila na benzin porastao je za 12,5 odsto na 81.734 vozila u novembru, što odgovara učešću od 33,3 odsto. Prema podacima KBA, 39.470 novih automobila opremljeno je dizel motorom, što je za 1 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine.

AutoRepublika

(1037)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Euforija oko e-automobila se stisava. Jaci, brzi, skuplji, sa hiljadu elektronskih funkcija – izgleda da je ponuda ovih karakteristika dostigla zenit, nema vise niceg novog sto bi diglo temperaturu. Mislim da je glavni uzrok pada cinjenica da su oni koji imaju novac kupili sebi e-automobile a raja ne moze da se izbori sa visokim cenama. Postoje tri moguca resenja za poboljsanje plasmana: 1. Da se evropska autoindustrija konacno okrene proizvodnji manjih i jeftnijih vozila. 2. Da evropska autoindustrija napravi veliko spremanje u svojim pogonima i tako smanji interne troskove koji joj umanjuju profit i orijentisu je ka skupljim vozilima. 3.… Pročitaj više »

MRN

Suština uzroka pada potražnje je u tvojoj drugoj rečenici.

garbage

Treba vidjeti što tu ima za kupca jer on je taj koji odlučuje. E vozila su imala mnogo više smisla (bar u HR) prije 2 godine: 1. Bila su značajno jeftinija 2. Mogao si dobiti na to još i subvenciju od nekih 8.000 E 3. Struja je uglavnom bila besplatna 2023 – E vozilo je značajno skuplje od benzinca, nema subvencije, a ako točiš na struju plaćaš jednako ili skuplje od benzina pogotovo brzi punjač na autoputu. Sa time da imaš veliki inconvenience jer ti je kratak domet, moraš čekati da se napuni itd. Dugoročno je rizik i da li… Pročitaj više »

MRN

Vidi, jedan dobar prijatelj se juče (u vezi oglasa za 7 godina star električni Volkswagen up! E-UP ) interesovao koliko košta nova baterija za njega. Baterija je od 18,7 kWh.
I u ovl. servisu košta „samo“ EUR 17.200 !
Za polovna kola koja su oglašena za EUR 11.500 !

BB

Prokletinje… Pokupile kajmak na početku za tzv „first adopter-e“ pa mislili da je komplet tržište takvo, samo pomeni ekologiju i lijepe se k’o muva na…

I sad kukumavče zašto nije tako, sve se promijenilo, pa moraju i prpizhođači

MRN

Pa, šta je trebalo? Da krenu u kampanju sa nekom damping cenom? To onda ne bi bila fer tržišna utakmica. Ovako je korektnije. Bar se prema „prvim kupcima“ iskazuje veće poštovanje.

MRN

„Od 1. januara premija za kupovinu električnih automobila na baterije (sa osnovnom cenom od maksimalno 45.000 evra neto) pada na 3.000 evra, a proizvođač će dodati još 1.500 evra.“

Koliko ja znam, u našoj zemlji i po našem „pravnom okviru“ ( „Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon)“ ), nije odredjena maksimalna vrednost vozila kao gornja granica za dobijanje subvencije.

Eto gde su Nemci, a gde smo mi. Vidi se ko je tu sirot’nja …