1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Đavo
AR pijaca klasika: Đavo

AR pijaca klasika: Đavo

152
2
Podelite sa prijateljima:

Za brend koji je toliko poznat širom kao jedan od lidera u svetu egzotičnih automobila, zanimljiva je informacija da je Lamborghini retko kada bio u stabilnoj situaciji i veoma često je menjao vlasnika. Bilo ih je čak osam tokom poslednjih šest decenija postojanja, od čega se najviše zadržao u rukama Audija (od 1998. godine pa do danas).

Svaki od njih je imao velike planove, koji ne bi bili realizovani zbog nedostatka novca, a ponuda je iz godine u godinu delovala starijom. Jedan od takvih četvorotočkaša je bio čuveni Countach i iako je predstavljen još 1974. godine, svakako je i dalje delovao veoma moderno čak i desetak godina kasnije.


Braća Žan Klod i Patrik Mimran su postali vlasnici Lamborghinija 1984. godine i dali se na posao da zamene Countach. Novitet je trebalo da zadrži sve one pozitivne karakteristike prethodnika, ali sa modernijom tehnologijom i boljim performansama.

Za stil ranih prototipova se postarao legendarni Marcelo Gandini, ali je došlo do velikih promena 1987. godina kada je Chrysler postao vlasnik Lamborghinija. Amerikanci su modifikovali njegov stil, zbog čega Gandini nije bio zadovoljan, ali je konačan automobil ipak delovao privlačno. Pojavio se u prodaji 1990. godine pod imenom Diablo („đavo“ na španskom jeziku). Proizvodnja će trajati do 2001. godine i u tom periodu će pronaći 2.903 kupca pre nego što ga zameni model Murcielago.

Istorijat Diabla se obično može podeliti na dva dela. Lamborghini je koristio 5,7-litarski benzinac sa dvanaest cilindara do 1998. godine, nakon čega je radna zapremina povećana na 6,0 litara, uz određena stilska unapređenja. Najmoćnija verzija je bila ona sa značkom SE30 i mogla se pohvaliti sa 595 konjskih snaga.

Spomenućemo da je motor bio postavljen u sredini, a menjač petostepeni manuelni. Standardan pogon je bio na zadnje točkove, ali će italijanski proizvođač vozila da ponudi i pogon na sva četiri točka. Diablo je takođe bio prvi Lamborghini sa maksimalnom brzinom kretanja većom od 320 km/h, i to u pakovanju kakvo izlazi direktno iz fabrike.

Primerak iz današnje priče je iz 1997. godine i trenutno se nalazi u gradu Vorenvil unutar američke savezne države Ilinois. Do sada je prešao tek 2.300 kilometara i nosi značku VT. To nam govori da je jedan od samo 200 roudstera sa takvom oznakom napravljenih u periodu od 1995. do 1998. godine, a spomenućemo da njegov motor razvija 485 „grla“.

Automobil je pravi „američki putnik“ pošto je prethodno bio registrovan i u saveznim državama po imenima Nju Džerzi, Ohajo, Florida, Njujork i Montana, a očigledno ga niti jedan vlasnik nije mnogo vozio. Diablo je predstavljao veliki korak unapred, po pitanju civilizovanosti u poređenju sa Countachom, pa je samim tim enterijer značajnije opremljen.


Aukcija je donela 38 ponuda, a najviša je iznosila 520 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Za ovaj Diablo gore ne bih dao ni dve banke! Ne zato sto auto tehnicki ne vredi vec zato sto je napustio filozofiju Kuntaca: dinamika, efikasnost, brutalnost, agresivnost! Audi je shvatio sta Lamborghini cini originalnim i vratio mu sve gornje osobine. Pored toga, investirao je svoje znanje i tehnologiju u ovaj legendarni auto. Zato je doziveo uspeh i cvrsto ga drzi u svojim rukama.

Bungi

Slažem se u potpunosti.Za mene je Cizeta Moroder v16 t mnogo više Lamboghini nego Diablo.