1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Neočekivani spasilac BMW-a
AR pijaca klasika: Neočekivani spasilac BMW-a

AR pijaca klasika: Neočekivani spasilac BMW-a

1.44K
6
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona tvrdnja koja kaže da svaki automobilski proizvođač ima barem jedan model koji bi najradije zaboravio i izbrisao iz svoje istorije. Za BMW, koji je izgradio imidž sa sportskim premijum modelima, takav izbor bi verovatno pao na mikroautomobil pod imenom Isetta. a koji je, ironije li, možda najbitniji model u istoriji firme iz Minhena.

BMW je bio u veoma teškoj situaciji posle Drugog svetskog rata. Saveznici su ga označili kao velikog neprijatelja zato što je proizvodio agregate za avione tokom ratnih godina, a jedno vreme čak nije ni smeo da proizvodi četvorotočkaše. Malo po malo je dobio dozvolu da to uradi, ali skupoceni četvorotočkaši se nisu baš najbolje uklapali u razrušenoj Evropi.


BMW pronalazi spasioca u vidu italijanske firme Autoveicoli, koja je u svojoj ponudi imala model Rivolta i bio je spreman da proda licencu svakome ko je voljan platiti. Iako bi proizvodnja mikroautomobila verovatno bila veliki udarac za BMW-ov imidž, kompanija se nalazila u toliko teškoj krizi, da više nije imala izbora.

Kao što smo spomenuli, ovoj kompaniji tada nije bilo dozvoljeno da proizvodi automobile, ali je novitet, za koji je odlučno da će se zvati Isetta, smatran motociklom pošto je pružao samo tri točka.

Ne može se reći da je oduševio pošto je razvijao tek dvanaest konjskih snaga iz radne zapremine od 247 kubika. Ovaj agregat je inače pozajmljen iz motocikla i omogućavao je maksimalnu brzinu od 85 km/h. Kasnije će da debituje i verzija sa četiri točka (DeLuxe) kao i veći model pod imenom BMW 600.

Proizvodnja će trajati od 1955. do 1962. godine i Isetta će u tom periodu privući oko 160 hiljada kupaca. To je bilo dovoljno da koliko-toliko stabilizuje finansije u firmi i dozvoli BMW-u da investira u neke nove modele. Ako želite da saznate više o ovom četvorotočkašu, preporučujemo priču o njemu iz sekcije zanimljivost dana.

Primerak iz današnje priče je iz 1956. godine i trenutno se nalazi u gradu Konkord unutar kanadske provincije Ontario. Do sada je prešao tek 30.400 kilometara. Ovo je jedna od konfiguracija DeLuxea sa četiri točka i nešto većim agregatom radne zapremine 295 kubika (doduše, razvijao je samo jednu konjsku snagu više nego spomenuti motor radne zapremine 247 kubika).

U oglasu se navodi da ga je vlasnik kupio pre šest godina i automobil je od tada prošao kroz detaljan proces restauracije. Vraćen je u originalno stanje, pa danas izgleda baš onako kako je to bilo kada je napustio fabriku pre skoro sedam decenija. Isetta od opreme nije imala baš ništa osim čuvenog „volana i točkova“, pa je enterijer baš spartanski.


Aukcija je donela 25 ponuda, a najviša je iznosila 34.501 američki dolar.

Zoran Tomasović

(1442)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Autoveicoli“ – ovo nije naziv firme vec italijanska rec za „motorna vozila“. Kreator i proizvodjac Izete je firma Iso Rivolta koja je radila u oblasti masinske industrije i raznih metalnih konstrukcija. Nikada pre Izete nisu se bavili vozilima, to im je prva kreacija te vrste. I pun pogodak! Izeta je lansirana na trziste 1953 godine. Zbog cega je pala odluka da prodaju licencu za njenu proizvodnju nije nigde objasnjeno. Predpostavljam da su imali vise nego dovoljno posla u masinogradnji. Mnogo kasnije Iso Rivolta je napravio nekoliko poznatih luksuznih sportskih automobila. Pre nego sto je kupio licencu Izete, BMW je posle… Pročitaj više »

Matori

Ja do sada nikad nisam naleteo čak ni na fotografiju izete koja ima samo tri točka.

Yankee

comment image

Matija

Prava retkost.

Martin

Kod nas se uvozila bez carine kao vozilo za invalide i zato je i nosila pogrdan naziv Invalidni auto.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Martin
BB

Jedan moj poznanik je oženjen ua jednu… Žena mu se zove Izeta…
I ja ga pitam kako im se obraduju njeni kad im dođete u goste: Evo ide Izeta a vodi i zeta?
😜😂🤣