1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mali, ali dinamičan
AR pijaca klasika: Mali, ali dinamičan

AR pijaca klasika: Mali, ali dinamičan

209
6
Podelite sa prijateljima:

Američka automobilska logika tokom sve do one naftne krize iz ranih sedamdesetih godina prošlog veka je uvek bila, „ne zamaraj mozak već uzmi veći čekić“. To znači da je rešenje svakog problema podrazumevalo ugradnju većeg i moćnijeg motora, umesto da sagledaju neke druge načine, kao što su modernija tehnologija ili pak snižavanje mase.

Revolucija takozvanih „muscle“ automobila je bila u punom jeku i svi su se takmičili ko će napraviti veći i moćniji agregat, a vrhunac je stizao iz korporacije Chrysler sa brendovima Plymouth, Dodge i sam Chrysler.

I zaista su imali neke od najlegendarnijih mišićavih četvorotočkaša. Plymouth Barracuda, Road Runner i GTX, Dodge Charger i Challenger su ikone o kojima ne treba trošiti mnogo reči, ali nisu uvek bili najbolji izbor. Jeste da su bili najmoćniji, ali takođe su bili i najteži, pa će mnogi eksperti reći da je postojao bolji izbor sa idealnijim balansom.

Model Dodge Dart je bio jedan od njih i originalno je predstavljen 1959. godine. Četiri godine kasnije će debitovati u trećoj generaciji i značajno izgubiti na dimenzijama da bi predstavljao Dodge u kategoriji kompakta. Potrebno je odmah reći da američka definicija kompaktnih automobila nije ista kao u ostatku sveta, pošto je Dart i dalje bio dugačak približno pet metara.

Nudio se u raznim konfiguracijama kao što su limuzina, kupe, karavan i kabriolet, a Dodge će od prvog dana ponuditi i verzije visokih performansi. Možda ne baš u rangu spomenutog Chargera, ali opet veoma solidne za svoju kategoriju. Za našu priču je najbitnija ona verzija sa značkom Demon.

Dodge će da dobije dosta kritika od religioznih osoba zbog odluke da tako nazove neki automobil, ali kupcima to i nije bilo toliko bitno. Demon je ipak pružao mnogo za relativno pristupačnu cenu, mada će izgubiti neke od tih moćnih motora posle 1969. godine kada je kompanija u ponudu uvrstila i model Challenger.

Primerak iz naše priče je iz 1971. godine, što je ujedno bila prva godina za Dart Demon (ranije izdanje visokih performansi se zvalo Swinger). Pružao je benzinac sa osam cilindara radne zapremine 340 kubnih inča (5,6 litara), što je bilo dovoljno za 235 konjskih snaga i maksimalnih 460 Nm obrtnog momenta. U ponudi je bio i trostepeni automatik, ali je većina kupaca birala četvorostepeni manuelni menjač. Demon je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 6,1 sekundu i da dostigne maksimalnu brzinu od 206 km/h.

Današnji primerak se nalazi u gradu Sitrus Hajgt unutar američke savezne države Kalifornije i do sada je prešao 112 hiljada kilometara. Nažalost, originalni vlasnik je izabrao trostepeni automatski menjač, ali se na sreću odlučio za svaku drugu opciju.

Pričamo o 15-inčnim felnama „Rallye“, bočnim grafikama, kožom prekrivenim krovom, otvorima na haubi i još mnogo toga. Ni motor nije originalan već je „pozajmljen“ iz jednog drugog Demona, što donekle umanjuje vrednost, jer kolekcionari žele da vide brojeve motore i šasije da se poklapaju sa onim fabričkim. Vlasnik kaže da je kupio automobil pre tri godine i od tada je prošao kroz detaljan proces restauracije.


Aukcija je donela 38 ponuda ponuda, a najviša je iznosila 63.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(209)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mnogo je lep. Ta linija. San snova.
A ima i dobar akumulator. Kao za Fiat 😊

Matija

Lep auto! A koliko je mali u metrima? Rekao bih da je vrlo blizu 5 m. 🙂

Yankee

„Potrebno je odmah reći da američka definicija kompaktnih automobila nije ista kao u ostatku sveta, pošto je Dart i dalje bio dugačak približno pet metara.“

Matija

Ako je njihova „kompaktna klasa“ dugacka 5 m, koliko je onda duzina gornje klase? 6 m? 🙂

Yankee

Neki prosecan mid-size kao recimo Dodge Coronet iz tog perioda je bio dugacak oko 5,3 metra. Full-size tipa Dodge Polara je bio dugacak 5,6 metara.

Matija

„Think big!“ 🙂