1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Toyota Corolla kakvu (verovatno) ne poznajemo
AR pijaca klasika: Toyota Corolla kakvu (verovatno) ne poznajemo

AR pijaca klasika: Toyota Corolla kakvu (verovatno) ne poznajemo

192
3
Podelite sa prijateljima:

Zar ima nešto što ne znamo o najpopularnijem automobilu na svetu? Pa ono o čemu se uvek slabije pisalo su izdanja visokih performansi Corolle. Da, da, znamo da je današnji paket opreme GR u centru pažnje, kao i da je čuveni AE86 iz osamdesetih godina prošlog veka stekao kultni status u svetu drifta, ali je takođe činjenica da je Corolla pružala i više od jeftinog i pouzdanog prevoznog sredstva.

To se pretežno odnosi na one kupce koji su odrasli u Japanu, ali vremenom je takvo izdanje prošireno i na ostatak sveta. Pričamo o konfiguraciji nazvanoj Corolla Levin („munja“ na japanskom jeziku).


Levin je originalno predstavljen 1972. godine kao verzija visokih performansi Corolle. Pružao je motor od 113 konjskih snaga, što je na masu od tek 855 kilograma omogućavalo ovom automobilu da dostigne maksimalnu brzinu kretanja od 190 km/h.

Nije samo brzina bila ta koja je razlikovala Levin od bazne Corolle, pošto su inženjeri obratili pažnju na celokupni paket, pa su tako modifikovane i kočnice, ogibljenje, stil i još mnogo toga. Automobil je svakako opravdao očekivanja pošto će se proizvoditi sve do 2000. godine kroz sedam generacija.

Za našu priču je najbitnija ona poslednja pod kodnom oznakom AE110/111. Silazila je sa pokretnih traka od 1995. do 2000. godine i nije baš najbolje primljena kod kolekcionara. Japanski proizvođač vozila je eliminisao pogon na zadnje točkove nakon 1986. godine, što je učinio u želji da privuče nogu generaciju kupaca, ali takva odluka će se pokazati kobnom. Levin je nastavio da gubi mušterije i na kraju je eliminisan posle 2000. godine, a njegovu poziciju su zauzele neke druge konfiguracije Corolle.

Većina prodatih primeraka je stizala sa 1,6-litarskim benzincem sa 163 konjske snage dok je menjač bio šestostepeni manuelni. Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 8,5 sekundi dok je maksimalna brzina kretanja iznosila 200 km/h.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1997. godine i nalazi se u gradu San Francisko unutar američke savezne države Kalifornije. Levin nikada nije bio dostupan američkim kupcima kao nov automobil, ali danas se može uvesti kao klasik, zatim uredno registrovati i onda koristiti u saobraćaju.

Konkretan komad je do sada prešao 79.040 kilometara. Ovo je takođe poželjna verzija BZ-R koja pruža još više mehaničkih unapređenja za vožnju na stazi, a između ostalog, tu su 15-inčne felne, disk kočnice, mali spojler i još mnogo toga. Automobil je inače originalno prodat u Japanu, a u Sjedinjene Američke Države je uvezen početkom ove godine. Izvorno se nalazio u saveznoj državi Montani pre nego što je preprodat u Kaliforniji.


Aukcija je donela 25 ponuda, a najviša je iznosila 10.200 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Neuobičajeno lijepa Korola za taj period.Ovo ojačanje prednjih lafeta(koska) koje ide od vrha amortizera do protivpožarnog zida sam viđao na Saab 9-3 kabrioletu.Kažu da najbolje sprečava uvijanje karoserije.

Matija

Dijagonale na tzv. „kosevima“ su vec odavno standardno resenje za stabilizaciju samih koseva – oni su veoma optereceni a izmedju njih je velika praznina pa postoji opasnost da se savijaju.

Matija

Lep auto! Ali da li me oci varaju?! Ovo je Honda Prelude iz sredine 90-tih! Vidi sliku dole.

comment image