1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se jedan od poslednjih modela američke „velike četvorke“
Prodaje se jedan od poslednjih modela američke „velike četvorke“

Prodaje se jedan od poslednjih modela američke „velike četvorke“

338
0
Podelite sa prijateljima:

American Motors Corporation, ili skraćeno AMC, je zaboravljeni američki proizvođač koji je poslovao od 1954. do 1987. godine i koji je često nazivan finalnim članom takozvane „velike četvorke“ (u koju su spadali i General Motors, Ford i Chrysler), je uvek ciljao na kategorije koje je konkurencija ignorisala. Tom temom smo se detaljno bavili u jednoj od prethodnih istorijskih priča.

Iz tog razloga, kada su General Motors, Ford i Chrysler odavno prešli na efikasnije automobile sa pogonom na prednje točkove, AMC je smatrao da još uvek postoje tradicionalni američki kupci koji žele da ostanu dostojni istorije. Jedan s(p)retković sada ima priliku da postane vlasnik takvog proizvoda, a reč je o modelu Concord iz 1980. godine.


Dok većina kolekcionara voli da njihov ljubimac bude u restauriranom stanju, postoje i oni koji žele takozvani „survivor“. Kao što mu ime kaže, takvi automobili su oni koji su preživeli u originalu i izgledaju kao proizvodi koji su bili voženi, gde svaka ogrebotina ima svoju priču.

Concord se inače prodavao kao kupe limuzina, kupe, heč, kabrio i karavan i bio je najprodavaniji model AMC-a u svoje vreme. Proizvodio se od 1978. do 1983. godine, čime se ispostavio poslednjim pravim AMC-om, sa izuzetkom modela Eagle. Kao što smo spomenuli, brend je opstao do 1987. godine, ali je poslednjih nekoliko godina uglavnom nudio prepakovane Renaulte, pošto je francuska firma bila vlasnik.

 

U svakom slučaju, ovaj kupe sa dvoje vrata je prevaliao tek 59.000 milja (94.400 kilometara) i tokom poslednjih četrdeset godina je imao samo dva vlasnika. Prodavac kaže da je uglavnom u originalnom stanju, s izuzetkom potrošnih materijala i da nikada nije zahtevao neke veće popravke.

U poslednjih nekoliko decenija Concord je služio uglavnom za prikazivanje na skupovima, pa će novi vlasnik morati da ga detaljno osveži ukoliko želi da ga vozi na duže distance. Primera radi, Firestone Firehawk pneumatici su stari čak 12 godina, ali vlasnik kaže da ima nove i da su uključeni u cenu.

Ovaj automobil se takođe smatrao „premijum“ proizvodom u radničkoj klasi, što potvrđuje i podatak da je deo krova prekriven kožom, što nijedan drugi rival nije imao. Enterijer takođe deluje jako dobro očuvan i kompletno funkcionalan, doduše s izuzetkom klima uređaja.

Ispod haube se krije atmosferski benzinac u konfiguraciji s linijskih postavljenih šest cilindara. Njegova zapremina iznosi 258 kubnih inča (4,2 litre), a snaga 100 „grla“. Iako je većina konkurenata izvlačila sličnu snagu iz daleko manjih agregata, potrebno je spomenuti da onaj AMC-ov pruža relativno visoki obrtni momenat koji rivali nemaju.

Snaga se prenosi na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača isporučenog od strane Chryslera. Prema fabričkim podatcima, ovaj kupe težak 1.260 kilograma može da ubrza, iz mirovanja do 100 km/h, za 12,2 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 168 km/h.


Tri dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 2.800 američkih dolara i teško je očekivati da će značajno skočiti. Čak i kada je bio nov automobil, AMC Concord je zahtevao specijalnog kupca koji nije želeo novo i moderno, već tradiciju, pa ne vidimo što bi se situacija promenila i danas kada je postao klasik.

AutoRepublika

(338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments