1. Home
  2. Vesti
  3. Obim prodaje BYD-a je nadmašio Nissanov
Obim prodaje BYD-a je nadmašio Nissanov
3

Obim prodaje BYD-a je nadmašio Nissanov

861
3
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođač električnih automobila BYD je nadmašio japanski koncern Nissan Motor u pogledu obima globalne realizacije tokom oktobra 2023. godine, što je epilog koji se zbio po prvi put u istoriji.

Obim prodaje BYD-a je prošlog meseca narastao za 39% u odnosu na prošlogodišnji i izneo je 301.833 jedinica nadmašujući Nissanovo postignuće za 5%. To znači da su Japanci u oktobru isporučili 279.102 vozila.

Dok se u Kini plasira skoro 30% od onoga što Nissan proizvede, obim realizacije proizvođača automobila u oktobru je bio niži od prošlogodišnjeg. Nissan je na kineskom tržištu isporučio elektromobile nazvane Ariya i Sylphy, ali je lokalna konkurencija uslovila da očekivanja japanskog društvane budu ispunjena.

Nasuprot tome, BYD-ov elektromobil po imenu Seagull, koji je nastupio s nižom cenom, bio je drugo na listi najprodavanijih vozila tokom oktobra u Kini, dok je lidersko mesto pripalo Teslinom Modelu Y, proizilazi iz izveštaja MarkLinesa.

BYD se u svakoj prilici trudi da nudi izrazito povoljne cene. Kineski proizvođač auotmobila je u septembru lansirao SUV po imenu U8 (slike dole), a koji se prodaje po brendom Yangwang. O ovom spektakularnom četvorotočkašu smo pisali nedavno u rubrici Prezentacije. Ne propustite, iznenadićete se.

Cenovna kompetitivnost je moćno oružje u arsenalu BYD-a. Baterije, motori i ostale kritično važne komponente elektromobila se izrađuju unutar ogromnog konglomerata, što doprinosi nižim troškovima i ubrzava postupak razvoja EV. Kineska kompanija kreće u svetsku ekspanziju, uspostavljajući prisustvo u jugoistočnoj Aziji gde se japanski automobili prodaju u ogromnim brojevima i gde uživaju ogroman ugled.

„Prodaja kompaktnog elektromobila po imenu Dolphin je bila izrazito dobra u Tajlandu i u Brazilu,“ kaže predstavnik BYD-ove ćerka firme u Japanu, na upit novinara redakcije lista Nikkei.

BYD je spreman da proširi svoje prisustvo i u Japanu, gde tamošnji proizvođači automobila zauzimaju 80% tržišnog udela. Kineska kompanija je počela da prodaje potpuno električni SUV u Japanu ovog januara, i planira da formira mrežu od stotinak izložbeno-prodajnih salona širom zemlje.

Pomenuti skupoceni krosover U8 je debitovao u Japanu na Salonu mobilnosti Japana, održanom u oktobru za nama. BYD trenutno razmatra lansiranje Yangwanga na tom tržištu u skorijoj budućnosti.

AutoRepublika

(861)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Jos malo pa ce neko od Kineza da se umesa izmedju Tojote i VWa u konkurenciji za titulu najveceg proizvodjaca vozila na svetu! 🙂 Ovaj scenario nije daleko od realnosti, vec sada bi bilo dovoljno da se fuzionisu 2 ili 3 najveca kineska proizvodjaca.

MRN

VW grupa bojim se svakako sama sve više ispada iz trke …

Night Rider

Evo gledam i pratim, vec duze vreme, u salonima gde se prodaje BMW ovde u Bavarskoj, Reisacher na primer, paraleno se prodaje i BYD, sto verujem bmw ne bi dozvolio tek tako da nema nesto da se kuva u pozadini ….