1. Home
  2. Vesti
  3. 10 najskupljih automobila za održavanje (egzotika nije uključena)
10 najskupljih automobila za održavanje (egzotika nije uključena)
3

10 najskupljih automobila za održavanje (egzotika nije uključena)

30.33K
3
Podelite sa prijateljima:

Često se kaže da je automobil kao član poordice. Kao što je slučaj i sa ponekim članovima porodica, tako i automobili mogu da budu pravi „rasipnici“.

Po Repair Cost Index bazi podataka internet stranice RepairPal.com, došlo se do deset vozila u „superfeferona“ klasi, naravno, što se troškova tiče.

Nije iznenađenje što evropski luksuzni i performantni modeli dominiraju u klasi putničkih vozila. Porsche Cayman, sportski kupe, najskuplji je model za održavanje na listi, jer vlasnika u proseku košta 2.370 dolara godišnje za održavanje i popravke (indeks isključuje klasu maloserijskih, egzotičnih automobila, kao što su oni za oznakama Ferrarija ili Aston Martina). Uglavnom, to je mnogo više u odnosu na sportski model poput Ford Mustanga, koji „traži“ samo 454 dolara godišnje.

Što se tiče pikapa, troškovi održavanja i popravki imaju tendenciju da prate kategoriju, tako da su za kompaktne i modele srednje veličine manji nego za takozvane „full-size“, „half ton“ i „heavy duty“ verzije. Ram 3500 odnosi najviše novca iz novčanika sa godišnjom cifrom od 1.244 dolara. U projektovanu sumu su uključeni troškovi bazirani na delovima i radnim satima za izvesne procedure, a uključene su kako privatne radionice, tako i ovlašćeni servisi.

Evo i Top 10 liste četvorotočkaša koji „udaraju po džepu“:

10. Heavy-Duty Pickup kamioneti: Ram 3500

RepairPal indeks: 73; prosek – 1.244 dolara godišnje. „Jednotonac“, Ram 3500 zapravo ima projektovani godišnji trošak za održavanje i popravke nešto veći od Porsche Cayennea.

9. Full-Size Pickup kamioneti: Ram 1500

RepairPal indeks:  56; prosek – 863 dolara godišnje. Procenjeno je da ovaj model vlasnika košta dvostruko više u odnosu na lidera u segmentu, Ford-150 (482 dolara godišnje).

8. Kompaktni/Midsize Pickup kamioneti: GMC Canyon

RepairPal Indeks: 33; prosek – 572 dolara godišnje. Canyon, model srednje veličine, samo je nominalno skuplji za popravku i održavanje u odnosu na ostale modele u klasi. Toyota Tacoma je najjeftinija sa 398 dolara godišnje.

7. Minivanovi: Kia Sedona

RepairPal Indeks: 26; prosek – 455 dolara godišnje. Loše vesti su da je Kia Sedona najskuplji minivan za održavanje i popravke, ali su dobre vesti da je to neznatno više od lidera u segmentu, Honde Odyssey (403 dolara godišnje).

6. Veliki SUV: Mercedes-AMG GLS63

RepairPal Indeks: 85; prosek – 2.009 dolara godišnje. Mada je Cayenne skup za posedovanje, veći Mercedes GLS, posebno u moćnom AMG izdanju, glatko ga tuče po pitanju procenjenih godišnjih troškova.

5. Kompaktni/Midsize SUV: Porsche Cayenne

RepairPal Index: 72; prosek  – 1.200 dolara godišnje. Mada nije najskuplji Porsche za održavanje, Cayenne je vodeći u kategoriji luksuznih SUV modela u svojoj klasi, kada je reč o održavanju i popravkama.

4. Sportski automobili: Porsche 718 Cayman

RepairPal Indeks: 85; prosek – 2.370 dolara godišnje. Atraktivni Cayman je najskuplji model za održavanje (po indeksu RepairPal.com), sa projektovanim prosekom od 2.370 dolara godišnje. To je dvostruko više od 911, čiji prosek iznosi 1.154 dolara.

3. Veliki automobili: Mercedes-AMG S63

RepairPal Indeks: 85; prosek – 1.843 dolara godišnje. Ovde nema mnogo iznenađenja. Ručno konstruisani biturbo V8 donosi i 300 dolara skuplje održavanje u odnosu na S550.

2. Sedani: Mercedes-Benz C300

RepairPal Indeks: 68; prosek – 1.094 dolara godišnje. Lepuškasti i živahni C300 ne samo što je skuplji od svojih BMW i Audi pandana u smislu održavanja i popravke, već je skuplji i od većeg E300 (971 dolar godišnje).

1. Kompaktni automobili: Volkswagen Golf GTI

RepairPal Indeks: 43; prosek – 760 dolara godišnje. GTI, hot heč iz C segmenta je sportska verzija VW Golfa. Vozne osobine na nivou istinskog sportiste dolaze i po izvesnoj ceni. Ipak, ovaj model pripada „razumnoj“ grupi kada je reč o održavanju i popravkama, posebno kada se uporedi s ostalim modelima na listi.

 

(30334)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

KIA Sedona drži prvo mesto u svojoj klasi po troškovima? To se nekako poklapa i sa mojim doživljajem KIE na našim prostorima i realne „cene najduže evropske garancije“ …

Moronov drug

I ta sedona je baš onako mini.

dusan

mene vise kostao prosle godine passat b6 karavan sa simens diznama ???