1. Home
  2. Prezentacije
  3. Yangwang U8 ulazi na tržiše s višom cenom od Mercedesa i BMW-a
Yangwang U8 ulazi na tržiše s višom cenom od Mercedesa i BMW-a
11

Yangwang U8 ulazi na tržiše s višom cenom od Mercedesa i BMW-a

2.15K
11
Podelite sa prijateljima:

BYD je lansirao brend s najviše prestiža i s najskupljim vozilima u paleti, što je učinjeno još početkom ove godine. U tom trentku je prikazan i premijerni model te marke, a u pitanju je veliki SUV s konstrukcijom koja krasi iskonska vozila namenjena terenskoj vožnji. Ime mu je Yangwang U8. U kasnijem delu ove godine je vozilo prikazivano na različitim izložbama, ali tek sada je u celosti obnarodovano i pred njim je upliv na tržište. Za sada samo lokalno…

U skladu s običajem je prikazana najpre najprestižnija verzija a za nju se traži 1,98 miliona kineskih juana što je povisokih 153 hiljada američkih dolara. Ujedno, to je najskuplji kineski automobil, a ovome po kriterijumu cene, mogu da se približe neki modeli marke Hongqi.

Yangwang U8 je u smislu gabarita uporediv s prestižnim modelima nazvanim Range Rover ili Infiniti QX80. Kineski automobil je dugačak 5.319 milimetaa (uključujući i rezervni točak na stražnjici), širok je 2.050 mm a visok 1.930 mm.

Aktuelni korporativni identitet BYD-a je stvorio Nemac Volfgang Eger, koji svojevremeno radiše u Audiju, ali koji se 2016. godine preselio u kinesko društvo, pa se njemu možemo zahvaliti za prkosni izgled vozila. Model U8 poseduje točkove koji integišu felne od 22 inča, panoramski stakleni krovni otvor i lidar koji je montiran iznad prednjeg vetrobranskog stakla. Zvanično, novajlija se klasifikuje u grupu koja podrazumeva drugi nivo autonomije.

Enterijer modela U8 nije bio ilustrovan prilikom „prve premijere“, pa ga prvi put vidimo tek sada i možemo reći da ima jedinstvenih detalja. Na primer, ventilacioni otvori su ostavljeni iznad čeonog panela, dok s veliki tasteri za izbor režima vožnje doneti na obruču upravljača. U isto vreme, a nasuprot trendu, mnogo, premnogo je fizičih dugmića unutar putničke kabine.

U kabini je razasuto čak sedam ekrana. Četiri ih je na frontalnom grebenu (po 23,6 inča sa svake od strana, plus centralni od 12,8 inča, a tu je i s projektor. U drugom redu ih je tri (dva na naslonima sedišta i jedan na središnjem odmorištu za ruke.

Sve sedišta se podešavaju uz pomoć struje i presvučena su kožom tipa nappa. Integrisane su funkcije masaže i ventilacije. Opema obuhvata i muzički sistem marke Dynaudio. Vrhunski je i pruža koktel od 22 zvučnika. Ugrađen je i satelitski telefon kako bi putnici imali telefonsku vezu s najudaljenijih krajeva sveta.

SUV poseduje školjku nasađenu na okvir s nezavisnim sistemom vazdušnog oslanjanja i međuosovinski razmak od 3.050 milimetara. Dvostruka poprečna ramena su postavljena u krug, obim podešavanja visine vožnje je 150 milimetara, ali kompanija ne daje informacije o apsolutnim vrednostima.

Deklarisana je dubina gaza je do 1.000 mm u osnovnoj verziji i do čak 1.400 mm u alternativi OffRoad, a koja poseduje pojačanu zaštitu podvozja i drugačiju konfiguraciju usisnika vazduha.

Da, novi U8 spada u klasu hibrida, odnosno oslanja se na motor s unutrašnjim sagorevanjem. Ali, dvolitarski turbobenzinac služi samo kao generator, proizvođač struje i sila koju proizvede se ne sprovodi do točkova. Zato BYD i ne daje nikakve tehničke specifikacije istog. Pogonski sklop je nazvan e 4 i on je taj koji je zadužen za pogon vozila.

To je prvi kineski masovno poizvedeni sistem s četiri trakciona električna motora, iako je koncept redak, čak i u uslovima globalne automobilske industrije.

Ovo ipak nisu točkovi s integrisanim elektromotorom: agregati su ugrađeni odvojeno, a potisak se prenosi na točkove preko menjača i pogonskih vratila. Međutim, svaki motor ima individualnu kontrolnu jedinicu, što otvara najšire mogućnosti u distribuciji pogonske sile – kako na asfaltu, tako i van puta.

Na primer, Yangwang U8 može da se okrene kao što to može i borbeni tenk. A kada vozite po tvrdim podlogama, elektronika je u stanju da nadoknadi, kompenzuje gubitak pritiska u gumama kako bi se vozilo zadržala u pravoj, odnosno željenoj liniji kretnje.

Ukupna moć kvarteta električnih agregata iznosi 1.197 konjskih snaga uz 1.280 Nm obrtnog momenta. Hibridni pogonski sklop je opremljen litijum-gvožđe-fosfatnom trakcionom baterijom iz porodice Blade, i pruža kapacitet od 49,05 kWh, zahvaljujući čemu autonomija iznosi 180 kilometara, mereno poštujući standarde koji važe u Kini –  CLTC.

Deklarisana autonomija iznosi više od hiljadu kilometara, čemu doprinosi i rezervoar od 75 litara benzina. U isto vreme, Yangwang U8 do „stotke“ doleće za svega 3,6 sekundi. Kasnije će biti ponuđena i čisto električna verzija i ona će nositi veliku bateriju.

Yangwang je već dobio mrežu distributera na tlu Kine, pa se u skladu s tim krenulo i s prijemom narudžbina. Početak isporuka se očekuje u prvom jesenjem mesecu, a interesantno je da će se grdosija nuditi i u Ruskoj Federaciji. Tamo će cena biti oko 160 hiljada evra.

AutoRepublika

(2145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Kada pomislim na neka dizajnerska rešenja Lexus-a ( npr. prednji deo modela Lexus LM-a ), ovaj Kinez mi dizajnerski deluje čak i fantastično 😊

Matija

Dizajn – ako se ovaj kic dobro prodaje u Kini onda bi VW i Audi trebalo da kopiraju ovaj stil! Nekada su Kinezi u tehnici i dizajnu kopirali Evropljane – doslo je vreme da se proces okrene! VW kupuje tehnologiju u Kini a mogao bi i dizajn. Pogonski sistem sa 4 motora je zaista retkost! Do sada sam znao samo za jednu firmu – Bollinger Motors, koja je razvila terenski auto sa 4 motora. Supersportski e-automobili koriste koncept sa 3 motora – jedan napred i dva pozadi. Uzrok za samo jedan motor napred je ogranicen raspolozivi prostor izmedju prednjih tockova.… Pročitaj više »

BB

Rimac koristi 4 motora…

Ali to je izrazito maloserijski auto…

Branko

Izrazito maloserijski…😂😂😂
Bravo, dopada mi se termin!👍

BB

Ali zato subvencije u njegovu firmu nisu nimalo naivne 😜

Bungi

To ti je „otfriljike“ kao i kod nas.Privatna firma dobija pozamašne subvencije za proizvodnju ekoloških auta koja ne zagađuju okolinu a takav auto od 1,5 miliona eura ne može da kupi ni 5% stanovnika Hrvatske.Sve se svodi na to da dotacije(subvencije) dobijaju rođačko-kumovske firme bliske aktuelnoj vlasti.Legalan način za pljačku budžetskih sredstava kao i u čitavom regionu.IMT(imal’ mene tu) mašina uveliko vozi.

s mile

Mercedes EQG does a G-Turn (Tank Turn)

https://www.youtube.com/watch?v=NwHbJ7HN1sU

Matija

Hvala! Njega sam zboravio. Pronasao sam njegovu prednju osovinu – upotrebili su kratke motore sa manje snage, tako su dobili dovoljno mesta za upravljacke tockove.

comment image

Izmenjeno 8 meseci pre od strane Matija
Predrag

G 63 AMG V8 BI-Turbo sa 530ks sa Designo enterijerom i cenom od 200.000e je bez konkurencije i samo ev. hibrid inače full EQ vozilo niti jedan ljubitelj tog auta ne bi kupio i da se oslanja na struju iz munja ako je oblačno tamo negde u prirodi gde uživate u njegovim impozantnim SUV karakteristikama… HYBRID će opstati dugo kao ‘forma’ pogona vozila ali od EQ nema ništa za G klasu – nema sreće…

Predrag

Izuzetno ruzan auto i spreda i od pozadi…ev. dopadljiv enterijer… Izuzetno bleda kopija Defendera ili G klase… Niko neće ovo čudo bez tradicije platiti 150.000+ eura…nema šanse. Od spreda bez definicije i kič, jednako kao i od pozadi sa LED svetlosnim grupama i tamo i vamo i tamo i onamo…kao da je sve u tome!? …Ne mogu da ‘pohvatam’ šta je dizajner hteo da kaže!? A mrzim one komentare tipa – WOW avangardno, neobično , moderno a sklada i lepote dizajna auta nigde. Budimo iskreni. Jednako ružan kao i novija Kia Sportage koja takođe nakon 2x prelepe generacije je napravila… Pročitaj više »

Izmenjeno 8 meseci pre od strane Predrag
Bungi

Ružan je preblaga riječ.:-) Gadan, nagrđen, grdoba, rugoba,.. to su neki pojmovi koji bi ga tačnije definisali.