1. Home
  2. Vesti
  3. Koliko vozači gube vremena u saobraćajnim gužvama?
Koliko vozači gube vremena u saobraćajnim gužvama?
6

Koliko vozači gube vremena u saobraćajnim gužvama?

215
6
Podelite sa prijateljima:

Svetski putevi su i zvanično zagušeniji nego ikada ranije. U SAD, vozači su izgubili 1.348 dolara „po glavi“ zbog saobraćajnih gužvi. Kolumbijci iz prestonice Bogote, potrošili su 272 sata života sedeći u automobilima u mestu. Dablinci su otprilike potrošili isto vreme vozeći brzinom pešaka.

Ovo su samo neki od interesantnih podataka, koje je objavila kompanija INRIX, specijalizovana za analizu saobraćajnih podataka. Po njihovom izveštaju, u analizu je ugljučeno 500 TB podataka, sakupljenih iz 300 miliona različitih izvora iz 200 gradova u 38 zemalja.

Samim tim, rezultati su vrlo verovatno tačni, a nisu nimalo „ružičasti“.

U SAD, najzagađeniji grad je Boston, gde je svaki vozač proveo „u mestu“ 164 sata. Zatim dolazi Vašington sa 155 sati i Čikago sa 138 sati. Saobraćajno „najzagužvaniji“ grad iz 2017., Los Anđeles, uspeo je malo da se „rastereti“, tako da je sada tek peti na listi.

„Zagušenja u saobraćaju su Amerikance koštala milijarde dolara godišnje. Ovaj problem će i dalje imati ozbiljne posledice po nacionalnu i lokalne ekonomije, poslovanja i građane, u godinama koje slede“, izjavio je Trevor Rid, analitičar iz INRIX-a. „Ukoliko želemo da izbegnemo negativan uticaj saobraćajnih gužvi na ekonomiju, moramo investirati u inteligentne vidove transporta.“

Gužve u saobraćaju su naravno globalan fenomen, ali neki regioni se definitivno izdvajaju. Od osam najzagušenijih svetskih gradova, čak četiri su južnoamerička: Bogota, Meksiko Siti, Sao Paolo i Rio de Žaneiro.

Zatim dolazi Evropa, sa tri grada koja su vodeća po „gubljenju vremena“ u automobilima: London, Istanbul i Moskva. U prvih osam je samo jedan američki grad – Boston.

AutoRepublika

Izvor: INRIX

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kao poslednji „luzer“ i bruka svoje profesije, ja po gradu uglavnom idem bajsom … Ne stojim… Krećem se … Ima skoro pet godina da sam „puk’o“ i da više ne mogu da podnesem da sedim u kolima zaglavljen „u mestu“, da uvek negde kasnim, da ludim tražeći parking mesto …Više puta mi je ukazano da svojim neprimerenim postupanjem nanosim reputacionu štetu i samom kolektivu, da svest većine naših klijenata ( pa i onih koji delom žive od obnovljivih izvora energije ) nije baš na tom nivou da mogu da svare da im se „najamnik“ kreće biciklom kako kakav „kokošar“… Ali,… Pročitaj više »

TNT

Prilikom razvoženja dece ujutru i popodne, prosečno trošim 12-15 l goriva, sa sve aktivnim start-stop sistemom i dizel motorom; pri tom ostvarujem prosečnu brzinu od 10-15 na sat. Bude nekad i 8 km na sat. Biciklom bi verovatno svakodnevno dobacio barem do 20. Svakodnevno viđam jednog holanđanina, koji ima dečije sedište za bicikl i tako prevozi dete, ali meni to deluje nebezbedno.

s mile

Činjenica da živim u malom gradu, ali je isto i činjenica da kad god mogu odem biciklom da nešto kupim, vidim, a komšiluk se uvek čudom čudi… tako i tokom ove zime kada sam na temp oko nule otišao bajsom u nabavku. E sad, taj isti komšiluk ima valjano više kg u stomaku, ali i vozi Audi karavana, i kad kupuje paklo cigareta….

ponosan sam na slobodu izbora, da ne startujem kola za par km, pešaka ili bajsom,

ili sam i ja „luzer“……

moron

Veruj, „po minusu“ je još bolje. Znam da zvuči „bolesno“, ali, razmisli koliko zimi treba da očistiš kola od snega ili leda. E, vidiš, dok moj komšija/komšinica to uradi, ja sam već prešao 1-2 km, koje on u uslovima gradske vožnje na distancu od 5-6 km nikako posle ne može da nadoknadi, pri čemu ja vozim „od vrata do vrata“ ( i uvek, pa i po kiši ili snegu, u najvećem špicu, ja sam „na poslu“ za 15 minuta ), a on vozi „od parkinga do parkinga“… i posle ide pešaka do/od parkinga. Kažu „Hladno je zimi na biciklu“. Ja… Pročitaj više »

Ercegovac

У праву си ти, није хладно на бициклу зими … колико је хладно на мотоциклу зими.

moron

Vozio sam „pre Hrista“ ( pre do oko 30-ak godina) dosta BT-50 i ostali TOMOS djubar. Nisam ga vozio baš (često) zimi, ali, svejedno, često sam posle „hladnih vožnji“ znao da odmah legnem u kadu vrele vode. Da se barem malo zgrejem … Nekada i bez uspeha.
U odnosu na to, vožnja bicikla i na -15 je „tropska vrelina“ i dodje kao terapija za reumatičare. A baš zato što vozim bajs 365 dana godišnje, zato i ne koristim E-bike. Nije za ‘ladno vreme.