1. Home
  2. Vesti
  3. Chengdu J-20 se pokazao u punom svetlu na aero mitingu u Kini
Chengdu J-20 se pokazao u punom svetlu na aero mitingu u Kini
1

Chengdu J-20 se pokazao u punom svetlu na aero mitingu u Kini

598
1
Podelite sa prijateljima:

U razvoju od 2011., kineski Chengdu J-20 stelt lovac pete generacije je po prvi put javno predstavljen na Žuhaj mitingu u provinciji Gvangdong. Takođe po prvi put, moglo je da se vidi i njegovo naoružanje, skriveno u školjki aviona.

„Na nišanu“ ima američke F-22 Raptor i F-35. Kineski model je i inspiraciju pronašao u američkom „neprijatelju“ s tom razlikom što koristi dodatni par krilaca na prednjem delu aviona, što bi trebalo da donese bolje letne performanse.

Tokom preleta na avio mitingu u Kini, na kojem je proslavljena 69. godišnjica vazdušnih snaga Narodne Republike Kine, četiri J-20 su bila u formaciji iznad glava publike. Ovo je do sada najveći broj ovih aviona viđenih zajedno.

Takođe, demonstrirali su naoružanje koje nose u „utrobi“, a reč je o četiri projektila velikog dometa, sa još dva sa svake strane.

Po kineskom Global Timesu, koji je citirao vojnog eksperta, Songa Žongpinga, četiri rakete su tipa vazduh-vazduh, dok su dve locirane sa strane takođe vazduh-vazduh kategorije, ali kratkog dometa.

Žongping je takođe spekulisao da su kineski mlaznjaci superiorni u odnosu na američke pandane u smislu borbenih i jurišnih sposobnosti.

 

Ne zna se koliko trenutno kinesko ratno vazduhoplovstvo trenutno ima ovakvih aviona, ali pretpostavlja se da ih je preko 20 u službi. SAD se oslanja na usluge oko 150 Raptora.

Amerikanci su se suočavali sa ozbiljnim tehničkim problemima sa svojim avionima najnovije generacije, kao i troškovima. Poređenja radi, Raptor košta 140 miliona dolara u odnosu na 50 miliona koliko koštaju kineski J-20 i ruski SU-57 PAK-FA, koji je verovatno i najdominantniji avion u ovom trilingu.

 

(598)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kineska mašina je dizajnerski, kopija američkog F-22 ali je od njega i znatno manji(lakši).Najveća slabost ovog aviona su motori koji porijeklo vuku iz Su-27 i u avionima 5 generacije su veoma zastarjeli.Kina zasad nije osvojila proizvodnju modernih mlaznih motora za borbene avione.Kažem zasad, mada na tome intezivno radi.