1. Home
  2. Prezentacije
  3. Xpeng X9 stigao kao prvi minivan marke
Xpeng X9 stigao kao prvi minivan marke
2

Xpeng X9 stigao kao prvi minivan marke

186
2
Podelite sa prijateljima:

Xpeng Motors je na Salonu automobila u Gvangžuu prikazao prvi jednozapreminski automobil u paleti proivzoda. Minivan Xpeng X9 otvara novo poglavlje u isgtoriji kompanije i to je odmah jasno, čim pogledate vozilo. Ranije su komapnijski modeli bili karakteristični po mekim i zaobljenim konturama, kao i modeli Tesle, dok sada stilom dominiraju geometrijskih motiva.

Hauba i prednje vetrobransko staklo su izvedeni kao iz jednog dela, kao da su zajedno izliveni, dok je krov skoro potpuno ravan. U isto vreme, Xpeng X9 ispade veoma aerodinamičan, što potvrđuje i koeficijent otpora vazduhu (Cd) od samo 0,227.

Minivan je dug 5.293 milimetara, 1.988 mm je širok, dok je visina 1.785 mm. Međuosovinski razmak iznosi 3.160 mm, dok su standardni točkovi s felnama od 19 inča.

Enterijer je konstruisan u duhu minimalističkog stila, pa je tu veliki ekran postavljen po sredini čeonog panela. Podržava zasebne prikaze za vozača i suvozača. Imamo i separatni instrumentacioni displej za oči vozača. Svu elektroniku kojom je napucan ovaj MPV je kontroliše novi operativni sistem nazvan XOS Tiangui, za koji tvorac kaže da nudi unapređene osobine i performanse.

Kabina je dovoljno prostrana da je mogla da služi za smeštajnu formulu 2+2+3. Drugi red poseduje dve zasebne fotoelje koje se mogu pomerati po dužini (longitudinalno) i po širini (transferzalno), dok je pozicija naslona prilagodljiva do ugla od skoro poravnatih 176 stepeni.

Oprema uključju stočiće na naslonima prednjih sedišta, rasklapajući monitor multimedijalnog sistema, zasebni krovni otvor, posvećeni klima uređaj, kao i neobično prstenasto svetlo na plafonu. Treći red sedišta se može uvući u pod na koji način se dobija ravna površina enormnog tovarnog prostora.

Xpeng X9 je zaniljiv i s mehaničke tačke gledišta. Postavljen je na arhitekturu SEPA 2.0 s ožičenjem koje radi na naponu od 800 volti i aluminujumskim podokvirom, ali krosover Xpeng G6 poseduje skoro istu, samo prostiju verziju. Kod minivana imamo vazdušno oslanjanje i sistem upravljanja i na zadnje točkove (mogu se zakretati do ugla od pet stepeni). Tu je i sistem autopiloda drugog nivoa i dolazi s lidarima.

Biće na raspolaganju dve opcije za pogon. Osnovni obezbeđuje jedan elektromotor na prednjoj osovini snage 320 KS. Druga verzija ima dodatni motor na zadnjoj osovini snage 183 KS, odnosno ukupna snaga pogona na sve točkove X9-ke je 503 KS. Kapacitet trakcione baterije i mogućnosti brzog punjenja još nisu objavljeni. Maksimalna brzina kretanja obe verzije je 200 km/h. Težina praznog vozila je u intervalu od 2.560 do 2.630 kilograma, u zavisnosti od verzije.

Xpeng X9 će prvim kupcima biti dostupan već od januara, iako je knjiga porudžbina već otvorena. Cena iznosi približno 54 hiljade američkih dolara.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cudan trend! Evropa sahranila miniven a Kina ga naveliko vaskrsava! Ovaj ven: dizajn je tipican kineski, dijagonala na stranicama je uticaj Hyundai Ioniq 5.

Matori

Baš je miniven sa 5,3 m. To je već u kategoriji vita, t7 i Stelantisovih venova kojima je pridružena i Tojota.
Sahranjeni su pravi mini i mikro venovi dužina između 4 i 5 m, na moju veliku žalost.