1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova Dacia Duster rođena
Nova Dacia Duster rođena
46

Nova Dacia Duster rođena

6.32K
46
Podelite sa prijateljima:

Treća generacija popularnog krosovera iz Rumunije, će u Evropi biti ponuđena kao hibrid, dok će kupci moći da izaberu i modifikaciju s pogonskim sklopom koji je u stanju da radi na dve vrste goriva. Prve isporuke se očekuju s proleća.

Grupacija Renault je predstavila novo pokolenje jednog od najpopularnijih modela iz ponude, pa tako videsmo novi  Duster. Iako se ovaj SUV nudi i uz obeležja francuskog Renaulta, tradicionalno debituje pod znamenjem Dacije, da bi u nešto kasnijem trenutku u odnosu na premijeru, nastupio i kao adut matičnog brenda.

Podsetićemo da je Duster inicijalno prikazan 2010. godine, a da je četvorotočkaš druge iteracije na scenu stupio  2017.  Evropska alternativa je provučena kroz restilizaciju 2021. da bi SUV Dacije bio još jednom lagano renoviran, kada je dobio i novi amblem. Služba za odnose s javnošću grupe Renault Group je obavestila javnost da je u trinaest godina postojanja, plasirano više od 2,2 miliona Dustera.

Kao što se i očekivalo, a i u skladu s najavama, novi Duster je izmešten sa stare platforme B0, da bi došao na novu i moderniju s oznakom CMF-B. Ista je temelj i za taze modele iz iste kuhinje, pri čemu mislimo na Daciju Logan, Sandero i Jogger.

Razmak između prednje i zanjde osovine sada iznosi 2.657 milimetara, spram nekadašnjih 2.673 ili 2.676 mm, u zavisnosti od toga da li se radi o vozilu s prednjim ili integralnim pogonom. Ostale dimenzije su ostale skoro sasvim nedirnute. Dužina nove Dacije Duster je 4.343 mm, širina je 1.809 mm, dok je visina na nivou od 1.656 mm. Verzija s pogonom na prednjoj osovini poseduje klirens od 209 mm, dok je ono izvođenje s prenosom snage na sva četiri kraja karoserije zamišljeno da se prodaje klirensom od 217 mm. Zapremina prtljažnika je 472 litra, mereno u skladu s metodom VDA, i kako tvrde Rumuni, to je za 6% bolji rezultat od onog koji je važio za model od kog se opraštamo.

Eksterijer je dizajniran s očitim mislima usmerenim ka modelu po imenu Dacia Bigster koji smo mogli da ošacujemo pre dve godine. Shodno tome, Duster ostade bez oblina. Treća generacija SUV-a dobi masivne odbojnike, izvajanu haubu, impresivne lukove iznad točkova, LED igrarije unutar prednjih svetlosnih grupa i zadnje signalne grupe s istim svetlosnim igrokazom (u formi slova Y).

Još je jedna osobenost. Ona se tiče zadnjih ručica za otvaranje vrata koje su smeštene pri vrhu. Krosover je opremljen točkovima koji uključuju naplatke prečnika 16, 17 ili 18 inča. Uopšteno govoreći, novi Duster izgleda solidnije i brutalnije od modela koji  smenjujue, ali opet ne lezi vraže, arhaična antena mu kvari prosek.

Enterijer je posve nov, iako se brend nije prebacio na pomodarske senzore, pa su tu pravi tasteri. Bazični Duster i dalje fura analognu instrumentaciju i prizeman radio aparat, dok bogatije verzije poseduju sedmoinčni digitalni instrumentacioni panel i multimedijalni sistem s ekranom dijagonale 10,1 inč. Monitor je osetljiv na dodir. Tablet i centralna konzola su zakrenuti ka vozaču. „Kao u BMW-u“ 🙂

Dalje, razigrana teme se nalazi i unutra, i one su osobene baš zaDaciju. U međuvremenu, kako pišu evropski novinari koji su uspeli da provozaju novi Duster, plastika ostaje tvrda. Dostupni dodaci uključuju držače za razne spravice koje je moguće povezati na internet, lampu tipa LED, pa čak i kutiju u koju možete staviti flašu vode: sve ovo je pričvršćeno, na primer, za naslone za glavu prednjih sedišta.

Lista serijske opreme integriše šest vazdušnih jastuka, zadnje parking senzore i tempomat. Prestižnija pakovanja pride pružaju i klima uređaj, bežičnu dopunu pametnih telefona, autonomno kočenje u dramatičnim zgodama, raspoznavanje saobraćajnih znakova razasutih pored druma i pomoć pri parkiranju hodom unazad.

Dacia Duster je uskraćena za izdanja s dizel motorom, barem je tako na Starom kontinentu. Krosover će biti ponuđen našim sukontinentašima u tri modifikacije. Najpre imamo Duster TCe 130 s lakim hibridom, to je krosover s benzinskim turbo motorom 1.2 TCe i 130 KS, dopunjenim sistemom anlaser-alternator (48V). Taj varijetet je opremljeni šestostepenim ručnim menjačem.

Biće moguće dobiti i Duster Eco-G 100 s motorom zapremine 1,2 litra, a čija je specifičnost ta što je pogone i benzin i smeša propana i butana, poznatija kao TNG. Nudi stotinu konjića. Na vrhu ponude se nalazi „punomasni“ hibrid s nazivom Dacia Duster Hybrid 140. Skoro isti pogonski sklop kao onaj u Joggeru. Dakle, četvorocilindarski benzinski atmosferac zapremine 1,6 litara i 94 konjske snage, električni motor (49 KS) i starter-generator. Ukupna moć ovog doseže do 140 konjskih snaga.

Verzija s pogonom na sva četiri kraja karoserije će biti raspoloživa samo s blagohibridnim Dusterom. Uzgred, verzija 1.2 TCe bi kasnije trebalo da se ovajdi na temelju ugrađenog robotizovanog menjača.

Nova generacija Dacije Duster kreće u prodajne ofanzive od proleća. Cene ne najaviše, ali bi bilo razumno verovati da će osnovna verzija biti pristupačnija od 20 hiljada evra. Odlazeći baznjak se danas u susednoj Rumuniji nudi za 17,9 hiljada evrića.

AutoRepublika

(6321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

46 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ljudi, pa ovo i nije tako loše.

ankebut

Nimalo loše. Vozim Dustera 1.5 dci 4WD iz 2021. godine, oduševljen sam autom. Ima li u svijetu bolje, ta naravno da ima, ali ne za te novce.
Vjerujem da je novi Duster još bolji. Rumuni, aferim!

Aleksandar Zlatković

Na ovim današnjim fotografijama Duster mi se mnogo više sviđa, nego na onim jučerašnjim, po meni je novi model top!

Yankee

Jedini pravi Duster… Plymouth Duster. 😉

comment image

Branko

👍👍👍😂

Matija

Ovo je sasvim izvan teme.

MRN

„The new Duster also features more safety and convenience equipment, such as … lane-keeping assist, adaptive cruise control …“

Night Rider

Meni je dizajn novih auto katastrofa, u stvari, kad bolje pomislim, od kad sam video Alfu Djuliju na ulici sve ostalo mi je uzas ako pricamo o dizajnu 🙂 Ali to je auto koji su kupuje srcem a ne razumom 🙂

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Night Rider
Yrraf

Realno pored Đulije sve izgleda kao smeće, vanvremenski dizajn.

BB

Kupuješ pare parama 😉
a njih gledaj da zaradiš da ne prodaš dušu, onda će i srce biti na mjestu, ai razum 😀

BB

*Aute kupuješ parama

Rikošet

Srećom pa evropska sirotinja izgleda još ima para, jer ova naša ne može više ni da razmišlja o Daciji. Sandero 1 mogao se kupiti s klimom za 7.500 Eura. Logan je u startu bio na tom nivou, ali je i on postepeno otišao gore… Tajna Dacijinog uspijeha na tržištima skromnije kupovne moći, a poslije i onim razvijenijim bila je kombinacija za održavanje jeftinih i dokazano pouzdanih atmosferskih motora s „povoljnom“ cijenom. Dacijin napredak je ok i rekao bih logičan s obzirom na rast popularnosti i jačanje imidža brenda, ali treba imati u vidu da ovaj Duster nema ništa zajedničko sa… Pročitaj više »

Branko

Pozdrav Rikošet, odličan komentar!👍

Rikošet

Zdravo. Hvala, samo slažem činjenice, koje svi manje više znamo…

BB

Pa inflacija i nastaje kada sirotinja ima para 😀
znači da ništa ne vrijede, pa dižu cijene…

Ovi auti su opet najjeftiniji od svih (ili skoro da su tu), tako da opet Dacia drži tu donju stranu, a to pokazuju i rezultati prodaje…

Rikošet

Dobro pa si stavio ovo u zagradi 🙂 Savremena tehnologija jednostavno je nespojiva s pojmom jeftin. Ako si prvi u nečemu ili koristiš nešto što je u skladu s vremenom u kojem živiš to ima cijenu, često visoku. Dacija se izgradila na temeljima stare, jeftine tehnologije, Clio 2 platforme, dokazanih motora… Toga više nema. Neko se tome raduje, ali ona prva baza kupaca skromnog budžeta nema razloga za radost i optimizam, jer ove savremene Dacie su njima nedostižni automobili pa makar i bili najjeftiniji, a nisu. Za isti novac koji se danas recimo traži za Sandera Stepway imaš Swifta ili… Pročitaj više »

Shone

Komentar na mestu, posebno onaj deo u vezi Suzuki ponude. Mislim da je, iako stari model Vitara i dalje odličan izbor. S Cross još konkurentniji. Prednost Dacije u odnosu na Suzuki je bilo postojanje Dizel varijante što se sada izgubilo…S Cross je verovatno skuplji za 1,5k eur ali je i opremljeniji jer već u srednjem paketu ima sve sisteme aktivne bezbednosti. Bilo bi lepo videti uporedni test ta dva modela

Rikošet

Moramo biti svjesni da će ovaj Duster biti svjež proizvod i da Suzukijevi modeli koje smo naveli nemaju tu „svježinu“ ali ako zanemarimo tu činjenicu možemo zaključiti da je bolje kupiti Vitaru ili S-Cross s 1.4 Turbom nego Dustera s tri cilindra…

Suzuki već ima novu Vitaru, ali dok ona ne dođe do Evrope i podigne cijenu ova sadašnja je za mene odlična ponuda u svima njenim varijacijama i paketima opreme…

Što je najvažnije automobil je provjeren, jer je već godinama na tržištu…

https://www.youtube.com/watch?v=quJjy6RMh4Y

Zoca

Cuveni slovacki auto-zurnalista Rasto Chvala na svon YT kanalu ga je snimio „u mraku“.Tek se tad vide ostre linije karoserije ,sto je stvarno uspelo na jednom low-budget vozilu.Uspece Rumuni s ovim..

MRN

Evo, kažu da bi i u top opremi trebalo da bude ispod 30.000 evra 😊

https://youtu.be/f-csUcw8Xh8?t=22

MRN

Pa već sada „stari“ Duster u 4×4 verziji košta 24,890 € bez ikakvih opcionala, tako da sa novom generacijom dolazi praktično do jedva primetnog rasta cena …

Branko

Šta je 5.000 EUR na ovu skupoću…😁

Zoca

Danas predsednik Ceske Petr Pavel u toku posete Italiji isao u Moto Guci(na ovoj hladnoci) da proba novi Stelvio .I pohvalio ga.

.

Branko

Pohvalio što? Ručak…😂

Zoca

Motor..Predsednik Ceske je fotografisan u fabrickom krugu da proba masinu koja se jos ne prodaje .Video ga na Eicma i izrazio zelju da provoza.

BB

Navikava se na hladne uslove, možda mu zatreba na istočnom frontu, ipak je on vojnik…

Zoca

Jeste ,na nasim prostorima sluzbovao.

BB

Gledaj ti da očuvaš tog X7, kada ga budeš mijenjao da Duster u top opremi da ne moraš puno da doplaćuješ 😉

Bungi

🥴A bila su to zahvalna narodna kolica po pristupačnoj cijeni.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Bungi
Nenad

Ja sam zaljubljen u Dačiju. Često iznajmljuem, dosad sam uzimao Škodu, sada su u Unirentu nabavili i Dačije i ja njih vozim. Fali još malo, nemaju dobrih modela u luksuznim klasama, ali manji segmenti su odlični. Udobnost vožnje je na najvišem nivou, nemakrckanja plastike, sedišta udobna, potrošnja mala. Izgleda da im ugrađuju manje stnažne motore, primetio sam da su lenje pomalo, posebno dizeli, ali meni barem to ne smeta.

BB

Lijepo je biti zaljubljen u skromnu djevojku 😀

Sponzoruše dušu oteše… 😉

MRN

A oteše i novce … 😊 Teške i skupe za održavanje … Ali, atraktivne su – u okruženju 😊

BB

I traže redovno podmazivanje 😜

M M

Pišaj ga kad nema dizel 4×4…..
Džabe su krečili

MRN

Lep je i onaj džojstik AT-a.
Ima tu dobrih detalja.
A čak i motora sa 4 cilindra 😊 Doduše, taj je hibrid i tradicionalnim ljubiteljima dizela to neće delovati kao razumna zamena za DCi.
On će valjda biti jedini kao 4WD ? Uz taj neki EM pozadi ?

Matija

Bio je ovo dugo ocekivani dogadjaj! Svi strucni mediji reagovali su istovremeno na pojavu novog Dustera. Po mom misljenju izgleda dobro, ocekujem da ce paleta motora uskoro biti prosirena i na nesto jace gorivne motore. Sada dolaze na red testovi, oni terenski bice najinteresantniji!

M M

Koliko sam ja razumeo, ovim modelom su sje***bali, klasičnu (odličnu koncepciju) klsičnog haldex 4×4 sistema.
Sje**bali su dizel. Uništili su automobil, koji je možda jedini, za pristojne novce, mogao da zameni Ladu NIvu, to jeste auto koji kupiš i ekspoatišeš za lov, posao, selo, nedođije i sl.
Jače motore nema ni Renault, a kamo Dacija. Sumnjam da im se vrati iz du**eta u glavu, da ubace dizel, da vrate 4×4……
Hebaće maju Rusi i Kinezi ovoj glupoj Evropi. Sad je stanje ko 90-te u Jugi. Samo što nije počeo cirkus…

BB

Baš tako

BB

Da li se rumuni miješaju u izborni proces sa ovim tablicama?
😀 😀 😀

Robi

Ja verujem da je ovo sve tehnicki OK. Ali nasi ljudi nemaju para da kupe ovako nesto (Sad vec ni ovo). Tako da, dzaba dizajn i vrv bolja tehnika kad se spremaju da deru. Izgubio je smisao i po ceni,a i po ceni odrzavanja,jer je i to papreno. Logan Lpg je vec nedostizan za ovde,a to bi trebali da subvencionisu da sira masa kupi sebi nova kola,a ne bogatasi Q7 hibrida….

MRN

Sve se slažem.

BB

Kako nema para… Pa kome prodaju?
Ipak se ta vozila dovoze nova i prodaju sa lagera, neko ih kupuje…

Mile mocevic

Ne mogu da vjerujem sebi da razmisljam o kupovini Rumunskog auta.
U bivsoj yugi niko nije mogao ni sanjati da ce nas Rumuni presaltati u auto industriji.

sone 68

…vozio Logan 2005 god,300000+km,nije se zakasljao,kupio Logan 12/2022 potrosnja 5.2lit plina na nacionalu,za god presao 30000+km,sledeci auto sigurno novi Duster,a ,,Balkanski experti,, nek voze razne azdaje sa 500000+km sto su bake vozile na pijac…..