1. Home
  2. Prezentacije
  3. GM i SAIC nameravaju da izvoze Wuling Xingchen
GM i SAIC nameravaju da izvoze Wuling Xingchen
1

GM i SAIC nameravaju da izvoze Wuling Xingchen

248
1
Podelite sa prijateljima:

Zajednički poduhvat koji su u Kini oformile firme SAIC-GM-Wuling, a u kom američka strana drži 44% kapitala, nije dozvoljavao u prethodnom periodu da se brendovi koje drži pod kontrolom, preklapaju na tržištu. Tako je marka Baojun bila zadužena da osvoji srca kupaca koji ne žele da potroše puno novca na vozilo (putničko i s povišenom pozicijom sedenja), dok je marka Wuling ciljala na jednako voljne u platežnom smislu, samo s afinitetima prema kompaktnim i onim gabaritnijim kombi vozilima.

Ali, onda je pre par godina odlučeno da se marka Wuling pomeri stepenik naviše u kompanijskoj hijararhiji i da se prilagodi ideji izvoza vozila. Tako je u novoj, više modernoj paleti modela ove marke implementiran logotip srebrne, umesto tradicionalne crvene boje. Karavan Wuling Victory je bio prvorođeni model s ovim amblemom, a sada svedočimo puštanju u masovnu proizvodnju i drugog modela sa srebrnim bedžom na nosu vozila.

Verovali ili ne, a u stvari imajući u vidu i ranije iznetu podelu u zajedničkom poduhvatu, i logično, ali ovo je prvi krosover pod oznakama Wulinga. Povrh toga, prošlogodišnji konceptni automobil je izgledao masivno i zastrašujuće, pa nam je blago razočarenje da vidimo ovakav SUV (nastao na temelju koncepta), a koji deluje znatno trivijalnije. Pride, sam naziv noviteta će biti težak za izgovor mnogima: Wuling Xingchen.

Onda, s druge strane, ne može se puno šta ni zameriti dizajnerima jer kineski SUV deluje korektno i harmonično.

U smislu gabarita, ovde imamo posla s ispisnikom Toyote RAV4 ili Hyundaija s oznakom Tucson. Kineski krosover je 4.594 milimetara dug, dok se širini i visini proteže na distancama od 1.820 mm i 1.740 mm, redom. Između osovina je prostranstvo od 2.750 milimetara.

Konstruktor nije štedeo na čeliku visoke čvrstoće kog je u izobilju na karoseriji, iako je torziona čvrsina na nivou od 20 hiljada Nm / stepenu, što je na nivou industrijskog proseka današnjice.

Kada se priča povede na temu šasije i primenjene tehnologije, brzo uviđamo da je Xingchen unificiran s krosoverima sestrinske marke Baojun. To znači da počiva na identičnoj modularnoj platformi R, a ona podrazumeva poprečno postavljen motor s unutrašnjim sagorevanjem i prednje točkove kao pogonske.

Još uvek nije ponuđena, a ne verujemo ni da će biti, modifikacija sa sistemom prenosa snage 4×4. Pod haubom se nalazi turbobenzinski motor radne zapremine 1,5 litara i 149 konjskih snaga. Ulogu menjačke kutije će u ovom modelu odigrati varijator.

Putinčka kabina je opremljena, u današnje vreme neizbežnom digitalnom instrumentacijom. To ne znači da imamo jedan veliki kolor ekran, već miše manjih u LCD tehnologiji. Tu je i multimedijalni sistem koji se oslanja na taj već ekran „zapremine“ 10,25 inča.

Od ponuđene opreme valja izdvojiti uređaj za kontrolu klimatizacije, elektromehaničku parkirnu kočnicu, dugme za startovanje motora, dok će najprestižnije izvođenje ponuditi i kožni enterijer i panoramski stakleni krovni otvor. Ipak, proizvođač najviše očekuje od najmanje kompleksne konfiguracije.

Krosover Wuling Xingchen će u izložbeno-prodajne salone domovine stići pre oktobra, dok cenovna politika s njim u vezi ostaje nedorečena. Ipak, prema prvim najavama, cena bi trebalo da bude atraktivna, što uvek i jeste s proizvođačima automobila, ali ovaj put se licitira s tim da će cena biti popularna i za kupce, a ne samo prodavce. Još nešto, ovaj model će u ići i na izvozne destinacije!

Iako je marka Wuling ona koja će se sretati samo na ponekom azijskom tržištu, lepo je čuti da planovi za eksport postoje, pa makar se u ovom trenutku vozila pomenutog brenda i nudila samo u Indoneziji. Vreme menja stvari i kroz vreme se uči. Zanimljivo je to da se zajednički poduhvat ne libi da iskoristi i matične marke, pa su tako korišćeni čuveni brendovi Chevrolet i MG za modele Baojuna, a već smo ranije pisali o primerima u vidu modela Chevrolet Captiva ili MG Hector.

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Što rekai Laki: Ljudi, ovo i nije tako loše…