1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Lisice“ nikada dosta
AR pijaca klasika: „Lisice“ nikada dosta

AR pijaca klasika: „Lisice“ nikada dosta

606
22
Podelite sa prijateljima:

Neki će ga osporavati uz reči da „ne liči na pravi Ford Mustang“ (ma šta god to značilo), ali većina koja je imala prilike da se sretne s njim, ima samo reči pohvale. Reč je o trećoj generaciji jednog od omiljenih američkih automobila i uglavnom ga poznajemo pod nadimkom Fox („Lisica“).

Razlog za tako nešto leži u istoimenoj platformi sa pogonom na zadnje točkove, koja je pokretala većinu modela brendova Ford, Mercury i Lincoln tokom osamdesetih godina prošlog veka.


Fox je bio veliko odstupanje od ranije Mustangove škole. Ne samo što je doneo potpuno novi aerodinamičniji dizajn, već je zapravo formula bila kako napraviti veći model, sa modernijim bezbednosnim standardimana umu, a da pritom bude lakši. I konstruktor Foxa je zaista uspeo u toj nameri, pošto je bazni kupe bio težak svega 1.183 kilograma ili tek deset kilograma više od originala iz 1964. godine.

Ford je nudio za svakoga po nešto, pošto su u ponudi bili motori sa četiri, šest i osam cilindara, zatim atmosferci i turbobenzinci, manuelni i automatski menjači, tri verzije školjke (kupe, fastbek i kabriolet) i mnoštvo paketa opreme (LX, GT, SVO, Ghia, Cobra, Cobra R, itd.). Lisica će imati izuzetno dugačku istoriju i proizvodiće se čak četrnaest godina (od 1979. do 1993), a napravljeno je oko 2,3 miliona primeraka. To znači da govoro svaki četvrti Mustang ikada napravljen potiče iz ove generacije.

I zašto je onda bio toliko popularan? Kao što smo rekli, nudio je za svakoga po nešto, ali ključni razlog je ležao u tome da je pružao izuzetne performanse za svoju cenu. To se posebno primetilo 1983. godine, kada je Ford predstavio novu generaciju svog motora koji je dobio nadimak „small block“ i koji je nudio radnu zapreminu od 5,0 litara (zapravo 4,9 litara, ali je bio reklamiran kao 5,0-litarski da bi se razlikovao od benzinca sa šest cilindara iste zapremine).

Snaga će vremenom da skoči do maksimalnih 225 „konja“ i to sve po ceni od 12.507 američkih dolara (oko 29.440 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). To voziloje pružalo ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 6,1 sekundu i maksimalnu brzinu kretanja od 224 km/h.

Spomenućemo da je menjač bio petostepeni manuelni, mada je u opciji bio i trostepeni automatik. Ovaj „mali blok“ je nudio i veliki potencijal za tjuning po razumnim cenama, pa mlađariji nije bilo teško da kupi polovnjaka i da „nabije“ snagu na 400 ili 500 „grla“ (što je ujedno razlog zašto često viđamo omladinu kako sa Mustangom završava u publici – mnogo snage za malo novca u kombinaciji s neiskustvom).

Većina kolekcionara danas želi fastbek ili pak kabriolet, ali je kupe taj koji pruža najbolje performanse zbog najniže mase. Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1990. godine i do sada je prešao tek 3.040 kilometara. Poseduje sve one karakteristike koje tražimo u Foxu, kao što su 5,0-litarski motor, manuelni menjač i originalnost.

Vozilo se nalazi u gradu Benicia unutar američke savezne države Kalifornije, ali dokumentacija pokazuje da je originalno pripadao izložbeno-prodajnom salonu u Mičigenu. To verovatno i objašnjava zašto je prešao tako malo, pošto je uglavnom služao za marketing. Spomenućemo da od opreme poseduje 15-inčne felne, prozore sa staklima pokretanim pritiskom na dugme, centralnu bravu, tempomat i još mnogo toga.


Aukcija je donela deset ponuda, a najviša je iznosila 61 hiljadu američkih dolara.

Zoran Tomasović

(606)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Cuo sam da Matija obozava ovu generaciju Mustanga. 😉

Matija

Imas plus od mene – za dobar vic! 🙂

Matija

„Poseduje sve one karakteristike koje tražimo u Foxu, kao što su 5,0-litarski motor, manuelni menjač i originalnost.“ – toliko je originalan da nema veze sa Mustangom! 🙂

Yankee

Ima sve one karakteristike kao i originalni Mustang. Osim naravno dizajna, ali ne bi valjalo da auto iz 1980-ih godina izgleda kao onaj iz 1960-ih godina.
Ali dobro, barem Camaro iz 1980-ih ima karakteristike kao Camaro 1960-ih kad vec Mustang nema (jesi li bese tako pre pisao?) hehe

p.s. Fox je vise Mustang nego sto je originalni Mustang bio. Originalni Mustang je bio florifikovani Falcon. Fox je barem bio svoj model.

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Yankee
Matija

„Ali ne bi valjalo da auto iz 1980-ih godina izgleda kao onaj iz 1960-ih godina.“ Potvrdilo se da valja! 🙂 A moze to isto samo modernije. Kada vidim kako su napravili novi Cardzer podje mi voda na usta!

comment image

Yankee

To je samo koncept koji ce se jako promeniti do momenata kad udje u serijsku proizvodnju, a i pored toga prodavace se izuzetno lose.
Jer najpopularniji Charger u istoriji je onaj koji uopste ne lici na „Chargera“. 😉

comment image

Kosta

Da se ispovraća čovek kad ga vidi samo, a od enterijera može da krene i probavni trakt :/ Po mom mišljenju, najlepši Mustang je onaj pre „retro“ modela, sa početka 2000-ih. Komšija je neko vreme bio u Čikagu i po povratku je uvezao i njega. Nije ni njemu plastika nešto mnogo bolja i lepša unutra, ali ima to nešto…ah da, nije sumnjam u svoje zavodnicke sposobnosti, ali sigurno mi nije odmogao kad sam se pojavio sa njim na sastancima da tas na vagi prevagne na moju stranu 😀 Hvala komsi( ili Fordu)

Yankee

SN95 je bio dobar, ali je i on bio Fox jer je koristio modifikovanu Fox platformu. Svaki Mustang od 1979-2004 je Fox iako se taj izraz koristi samo za 1979-1993 generaciju. Ja sam imao 2000 Mustanga te generacije (slika dole), dobio sam ga novog kad sam imao 16 godina. Vozio sam ga u srednjoj skoli, na fakultetu, bio je u mom vlasnistvu sve do 2021. godine, mada sam ga slabo vozio zadnjih 10-ak godina. Bio je samo V6, ali 190 ks na masu od 1.400 kg u to vreme nije bilo lose – posebno za auto koji je nov kostao… Pročitaj više »

Kosta

E, taj! Samo je ovaj bio beli sa plavim linijama. Što se tiče tih „bubica“ nisam ih primetio, a komsija se nije zalio, što ne znači da ih nije bilo. Brake calipers, ako se ne varam kocione čeljusti na našem. Nisam siguran za kubikažu, ali je onako fino brundao i u leru, mada nije nešto bio brz. Sećam se da je trošio kao tenk haha vidim da su rubovi propali baš, ali ništa što moj limar ne bi sredio. Za 2 dana bi bio u oglasima „nov nov nov“ 😀

Yankee

Korozija ga je posebno bila pojela na krilu sa vozaceve strane. Ovde se najbolje vidi, ovo je dan kada sam ga prodao. Kao sto rekoh, nikada nije bio u garazi, ali zadnjih 10-ak godina prakticno nije ni vozen, mozda 2-3 puta mesecno. To ga je dodatno unistilo.

Ovaj moj je bio 3,8 motor, nije bio nesto veliki potrosac, tu oko 10-ak litara kombinovane voznje.

comment image

Kosta

Lepota od auta, krivo mi je što ga nisam otkupio kad sam mogao. Kad sam se vratio iz Beča već je bio prodati i tako…Njegov je bio limarijski bolji, ali sve se to sredi čak i da je bio ovakav. Ovaj je bio na ulici uglavnom, mada i nisu neke zime ovde više. Prvi put sam ga video u Need for speed-u, hot pursuit 2, u svt cobra R izdanju. I sad da me neko pita on ili C5 Corvette -njega bih izabrao. Lepe uspomene me vežu za njega, malo me zezao onaj centralni tunel zbog prebacivanja iza, ali oprosticu… Pročitaj više »

Yankee

Moj jedan drug je u srednjoj skoli vozio Cobru R. To je bio ultimatni Mustang te 2000. godine kada je predstavljen, samo 300 ih je napravljeno. Ali nije bio auto za svakodnevnu voznju, vec samo za stazu. Secam se upekne sunce leti u Idahu, a Cobra R nema klimu… Ali performanse su bile fantasticne, taj 5,8-litarski atmosferac je u to vreme bio vrhunac Fordovih modernih motora.

Kosta

Nisam znao da ih je bilo samo 300, sad mi se sviđa još više. Kad to kaže zakleti „vajperovac“ onda je sve jasno 🙂 Kod nas je ponuda slaba, gledao sam oglase i preko, ne može da se uveze jer nije euro 3, a nema godine za old timera, tako da još neku godinu mogu samo da ga sanjam :/ Mnogo smo mi razmaženi danas, sećam se ćaletovih priča kako je Fićom išao u Split na more osamdesetih i niko se nije zalio haha

Yankee

Eto ti idealne prilike da kupis Foxa onda hehe.
Moj drugar Vukasin iz Novog Sada ima Foxa.
http://www.autoslavia.com/91-mustang-fox-body-50-ho-divlji-lepotan/

BB

Ovo je vuk a ne lisica 😜
comment image

Kosta

Top stanje, nema šta da se doda. Još samo da ubedim zenu da nam treba još jedan auto, ni manje ni više nego mustang haha

Yankee

Znas kako kaze Charley Harper iz Two and a Half Men… „lakse je traziti/dobiti oprostaj nego dozvolu“ hehe 😉

MRN

„Sunce ti“, kakva korozija ???

BB

Pa promijeni se blatobrani i mirna Bosna…

MRN

Znaš i sam, kada krene, korozija obično ne zahvata samo jedan karoserijski deo, već se širi kao metastaza, niti se svi „inficirani“ delovi karoserije sa onim susednim spajaju „na štafove“. A dobar primer korozivnog zla u poodomakloj fazi ti je baš ova fotografija. Tu teško da pomaže i „radikalna hirurgija“. I to samo na neko vreme. Jer, kada ti jednom počneš da sečeš karoseriju i da je variš, na duge staze, po pitanju buduće korozije, tu je „Babo ručao“. Nema tu leka, trajnog.

BB

Ma znam, imali Ladu i ćaća kupi aparat za zavarivanje kojinje skuplji od lade, i dadne majstoru da to pokrpi… Čovjek raskrojio Fiću da bi namakao lima da bi zakrpio moju Ladu 😜

Ali to su ta vozila koja se „isplati“ održavati u u životu 😜😂🤣

s mile

Nisam poznavalac, ali ja ovde ne vidim ništa „mustangasto“