1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Original američkog brenda koji Volkswagen oživljava
AR pijaca klasika: Original američkog brenda koji Volkswagen oživljava

AR pijaca klasika: Original američkog brenda koji Volkswagen oživljava

163
1
Podelite sa prijateljima:

Poprilično nas je šokirala prošlogodišnja vest da će Volkswagen u bliskoj budućnosti oživeti nekadašnji američki brend International Harvester. Ova relativno nepoznata kompanija je proizvodila putnička vozila u periodu od 1902. do 1985. godine, od čega je najpoznatiji bio model Scout. International se takođe bavi i proizvodnjom kamiona i mašinerije za poljoprivredu, a upravo je takvu diviziju kupio Volkswagen, i samim tim dobio pravo na celokupnu istoriju brenda.

Među njima je bila i nekadašnja divizija putničkih vozila, pa se moderna kreacija modela Scout učinila kao idealna u poređenju sa modernim ekstremnim terencima poput Jeepa Wranglera i Forda Broncooa.

Američka javnost je još uvek podeljena povodom toga šta da misli u vezi s ovom odlukom, pa tako manje od polovine ispitanih u zvaničnom klubu Scouta smatra da će Volkswagen shvatiti šta ga čini posebnim.

Ali ono što možemo da primetimo jeste podatak da su oglasi odjednom puni Scouta, i da je njihova popularnost naglo skočila tokom poslednjih sedam dana. Scout se inače proizvodio od 1961. do 1980. godine u gradu Fort Vejn unutar američke savezne države Indijane.

Bio je dostupan u konfiguracijama terenca sa dvoje vrata i pikap, a služio je kao alternativa svima onima koji bi da se razlikuju. Većina kupaca bi birala Ford Bronco, Chevrolet K5 Blazer ili Jeep CJ, dok je Scout privlačio malu, ali vernu grupu kupaca koji su želeli da budu drugačiji. Nudio se s nekoliko motora sa šest i osam cilindara, a na tržištima Južne Amerike se mogao naručiti i sa Nissanovim dizelom.

Jedan od ključnih problema posedovanja ovog terenca leži u podatku da je prošlo dosta godina od kada je proizvodnja prestala, a pritom nije reč ni o modelu koji je bio čest na putevima ni kao novi. U prevodu na neki jednostavniji jezik – mučićete muku svaki put kada se nešto pokvari jer su šanse male da ćete pronaći rezervni deo.

Ali jedan Amerikanac iz grada Los Anđeles (savezna država Kalifornija) je rešio problem tako što je ugradio kompletnu Chevroletovu mehaniku. Vozilo je inače napustilo fabriku 1972. godine sa šest cilindara ispod haube, ali je tokom procesa restauracija iskorišćen 4,8-litarski benzinac sa osam cilindara iz slupanog kamioneta Chevroleta Silveradoa.

Nismo sigurni iz koje godine je mehanika, a spomenućemo da ga je Chevrolet koristio od 2008. do 2013. godine i da je razvijao između 260 i 302 konjske snage. Šestostepeni automatski menjač je takođe pozajmljen iz Chevroleta. Vozilo je opremljeno sa još nekoliko modernih opcija, kao što su disk kočnice (originalno su bili doboši), klima uređaj, kožna sedišta, kamera montirana na zadnjem dela vozila, audio sistem firme RetroSound i još mnogo toga.


Aukcija je donela devetnaest ponuda, a najviša od njih u iznosu od 44 hiljade dolara nije bila dovoljna da Scout završi u novoj garaži.

Zoran Tomasović

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Skaut je pravi, tvrdokorni, originalni terenski auto! Nadajmo se da VW nece pokusati da od njega napravi jos jednu vrstu Pasata. Ako im uspe da pobede VW-gene u sebi, Skaut ce biti veliki uspeh.

Ovakav kakav je bio, Skaut veoma lici na Bronka: jednostavna kutija sa farovima postavljena na cetiri velika tocka – to je esencija definicije terenskog automobila. Za dizajn jedne savremene „kutije“ nema takoreci nikakvih granica. Samo ne opet jedan Pasat!!!