1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: Tom Henks prodaje svoj Fiat 128 iz 1975. godine
AR pijaca klasika: Tom Henks prodaje svoj Fiat 128 iz 1975. godine

AR pijaca klasika: Tom Henks prodaje svoj Fiat 128 iz 1975. godine

3.97K
12
Podelite sa prijateljima:

Slavni holivudski gumac Tom Henks je izgleda veliki ljubitelj Fiata iz nama nepoznatog razloga. Pre nekoliko meseci smo pisali da prodaje svoj Fiat 126 ili kako je nama poznatiji pod nadimkom Peglica iz 1974. godine, a tu priču možete da pročitate ovde. Mališan je na kraju prodat za sumu od 83.500 američkih dolara, a celokupna suma je donirana u dobrotvorne svrhe. Na sajtu za preprodaju „Bring a Trailer“ je sada osvanuo još jedan velikan italijanskog proizvođača vozila u vlasništvu Henksa.

Svima nam je poznato da je Fiat 128 bio začetnik današnjeg C segmenta i da je napisao standarde koje konkurencija prati do današnjeg dana.

Kombinacija poprečno postavljenog motora, pogona na prednje točkove i dosta prostora u enterijeru, i to sve uz kompaktne dimenzije, je ona koja je naterala rivale da krenu istim putem. U originalnom izdanju se proizvodio od 1969. do 1985. godine i u tom periodu je pronašao preko tri miliona kupaca.

Ono što je nama sigurno najzanimljivije je podatak da je naša legendarna Zastava 101 ili Stojadin nastao na bazi odbračenog Fiatovog prototipa 128 u heč izdanju. Kompanija iz Kragujevca će kasnije proizvoditi i sam Fiat 128 pod imenom Zastava 128. Pored naše države, 128 se proizvodio pod licencom i u Argentini, Kolumbiji, Egiptu, Poljskoj, Južnoj Africi, Španiji i Šri Lanki.

Fiat 128 je bio dostupan i u Americi od 1971. do 1979. godine i u jednom momentu je omogućio italijanskom gigantu da postane treća najpopularnija inostrana kompanija – odmah iza Toyote i Volkswagena. Preko sto hiljada primeraka je prodato 1975. godine, pa je 128 svakako bio čest na američkim putevima.

Nudio se sa dva motora, baznim 1,1-litarskim sa 49 konjskih snaga, i opcionim 1,3-litarskim s 66 „grla“. Snaga se prenosila na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača, a zahvaljujući masi od svega 878 kilograma, sedan 128 je bio u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za četrnaest sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 145 km/h. Za takvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti 2.741 američki dolar ili oko 15.095 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.


Henksov 128 je originalno prodat preko izložbeno-prodajnog salona Priola Motors u gradu San Francisko unutar američke savezne države Kalifornije. Reč je o najpoželjnijem paketu, sa 1,3-litarskim motorom, dvoje vrata, hromiranim branicima i 13-inčnim felnama. Originalno je stigao u žutoj boji, ali je prefarban u zelenu za snimanje filma „The Post“.

Takođe su nestali oni katastrofalni dugački američki branici koje su državna pravila zahtevala u navedeno vreme radi bezbednosti. Ovaj 128 poseduje one kraće koji su bili dostupni „preko bare“ pre 1972. godine.

Spomenućemo da je Fiat nudio i prednje disk kočnice i nezavisno ogibljenje, što je bilo nečuveno za neki automobil u ovoj klasi preko bare sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. U oglasu se navodi da je automobil mehanički u besprekornom stanju i da je prošao kroz detaljan proces osveživanja. Njegova jedina mana su svakako sedišta koja su videla bolje dane, ali takva zamena ne bi trebalo da bude previše zahtevna u finansijskom smislu.

Nakon što je snimanje filma kompletirano 2017. godine, 128 je poklonjen Henksu, a ovaj ga sada prodaje i ponovo planira da donira celokupni iznos u dobrotvorne svrhe. Do kraja aukcije je ostalo još pet dana, a trenutno najveća od šest ponuda iznosi tek osam hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(3973)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

I Zole, oš ga kupit?
Da tako jedan naš iz NP prodaje Ondu, ista bi zbog popularnosti prešla 20k €

BB

Kako su auta nekad imala smisla… 🥰

Iznogud Časni

To je Fiat, buraz. Ima smisla…🇮🇹

Bungi

Auto je orginalan.Treba mu samo promijeniti pocijepane presvlake sjedala.Antena izgleda nije orginalna kao ni držači metlica brisača, koji bi morali biti hromirani.Ista je stvar i retrovizor.Odličan!

Yankee

Poprilicno sam siguran da ni jedan auto na americkom trzistu iz tog perioda nije imao takve branike. Tada su bili ovakvi veliki 5-mph branici.

comment image

moron

Mnogo sam voleo ovu vrstu branika na vozilima za USA tržište tog vremena.
U kom periodu je bila na snazi ta obaveza o 8 kmh, tj 5 mph?

Yankee

Od 1973. godine do 1982. Napisacu posebnu zanimljivost dana o tome.

Bungi

U pravu si 100%.Naknadno su mu ugrađeni evropski branici koji su mnogo ljepši.

BB

Ali takve evropske branike je moja Lada zdrobila na Stojadinu plus ga pretvorila u Yuga (utjerala gepek u kabinu) a da na njoj nije bilo ni ogrebotine…

moron

Prelep … Sve mu j … 😊

Laki

Pa fin auto a boja mu dobro leži sve skupa ima mnogo smisla reče junak!

xtrimi

Fantazija..

Nostalgija za zastavom 1100 ista