1. Home
  2. Prezentacije
  3. Baidu predstavio krosover Robo-01
Baidu predstavio krosover Robo-01
0

Baidu predstavio krosover Robo-01

133
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski gigant iz IT sektora, kompanija Baidu, koja se može posmatrati i kao lokalni pandan američkog društva Google Corporation, je takođe započeo s ponudom internet pretraživača, ali je postepeno uspostavljao brojne divizije pa sada ulazi na listu od 50 najvećih kineskih preduzeća. Još 2013. godine u okviru sistema koji posluje unutar grupacije Baidu je pokrenut projekat autonomnog vozila koje je kasnije nazvano Apollo.

Maloserijska proizvodnaj ovog modela traje već po0slednje četiri godine, ali je on podesan samo za rad u zatvorenim prostorima. Kompanija nije odustala od ideje konstrukcije punokrvnog bespilotnog vozila, i sada imamo prvu serijsku verziju jednog Baidua.

Glavni partner Baidua je u početku bio BMW, naravno kada pričamo o automobilskoj industriji, saradnja je potom ugovorena sa BYD-om, ali je na koncu projekat implementirala treća strana. Platformu iz segmenta elektromobilnosti, po imenu SEA (Sustainable Experience Architecture) je obezbedio holding Geely, što se da zaključiti i iz naziva arhitekture, iako ovaj kineski div sarađuje s Googleom u oblasti samovozećih automobila.

Kompanija Jidu Auto s osnovnom delatnošću u okviru automobilske industrije je osnovana u martu 2021. godine i kao rezultanta rada tog društva, predstavljen je prvi masovno proizvedeni model pod imenom Robo-01.

Novi krosover je u gabaritnom smislu u klasi sa modelima zvanim Range Rover Velar ili Changan Uni-K, a o oba smo pisali, pa možete potražiti. Dug je 4.853 milimetara, širok je 1.990 mm, dok je visok 1.611 mm. Osovine deli 3.000 milimetara.

Nemoguće je videti kvake za otvaranje vrata sa spoljne strane. Nema ih! Sva vrata poseduju konstrukciju bez okvira i opremljena su električnim pogonom koji se aktivira pritiskom na sićušnu dugmad smeštenu na nosačima krova. Peta vrata poseduju sklopivi spojler, pa sveukupno ovo doprinosi odličnom koeficijentu otpora vazduha od Cd 0,249. Jeste odličan indeks, pričamo o krosoveru.

Sistem autopilota još uvek nije u punoj meri funkcionalan. Razvojni tim nije saopštio dokle po mogućnostima dobacuje ovaj u uvodnoj fazi, ali je obećao četvrti nivo autonomije u budućnosti. Nove mogućnosti će doneti ažuriranje softvera, dok je sve što se zahteva od hardvera, već u startu predviđeno na vozilu.

Tako Robo-01 pruža dva lidara (napred i nazad), 12 kamera, 12 ultra zvučnih senzora i petomilimetarski radar. Dva su ugrađena procesora tipa Nvidia Orin X i njihove zbirne performanse iznose 508 topova (triliona operacija u sekundi). Duet procesora je odgovoran za brojne funkcije u vozilu.

Robo-01 poseduje pogon na sva četiri točka i duet električnih motora, od kojih je svaka osovina dobila svoj agregat. Ukupna moć pogonskog sklopa je u ravni s 544 konjske snage. Trakciona baterija je isporučena od strane kineskog proizvođača po imenu CATL i ona nudi kapacitet od 100 kWh uz deklarisanu autonomiju od 600 kilometara.

Kada miruje, pa kada jurne, do „stotke“ doleti za 3,9 sekundi. U nekom kasnijem trenutku možemo očekivati da se pojave i druge modifikacije, ali će sve one biti električne, to jest hibridi nisu čak ni u daljim planovima proizvođača.

Nazovi obruč upravljača je postavljen u enterijeru serijske verzije umesto volana kakav smo navikli da vidimo, dok se na gornjoj površini istog nalaze mesta odakle se aktiviraju migavci. Na čeonom panelu je montiran jedan širokougaoni ekran dijagonale 35,6 inča. Mikročip poslednje generacije tipa Qualcomm 8295 je odgovoran za rad informativno-zabavnog sistema. Procesor je četvrte generacije.

Na panelu nisu preostala nikakva dugmad analognog tipa, pa je čak i jedinica za upravljanje radom transmisije izmeštena na ekran.

Robo-01 pruža mogućnost smeštaja do pet osoba uz raspoloživu zapreminu prtljažnika od 555 litara. Kada se zadnji nasloni obore, ostaje zapremina od preko kubik i po (tačno 1.528 litara). U drugom redu je montiran sedmoinčni ekran osetljiv na dodir koji služi za podešavanje mikroklimatskog ambijenta na zadnjoj klupi, kao i za upravljanje multimedijalnim sistemom.

Umalo da zaboraviimo prisustvo panoramskog krovnog otvora, ali bez klizne sekcije, tako da mu je funkcija onako, više dekorativne prirode.

Verzija dobrodošlice je nazvana Robo-01 Lunar Edition i ona će kako joj i ime kaže biti prva koja će se naći na tržištu. Iako je inicijalan plan predviđao lansiranje serije od hiljadu komada, plan je promenjen pa je na dan premijere saopšteno da će se dve hiljade ovih krosovera naći u ponudi.

Cena noviteta startuje od 55 hiljada američkih dolara, dok će prvi primerci dospeti u rkuke kupaca u prvom polugođu godine koja nam pristiže. Nakon toga kreće prodaja i „običnih“ modifikacija. Jidu Auto očekuje da tokom sledeće godine oformi distributivnu mrežu koja bi u Kini brojala stotinak salona.

AutoRepublika

(133)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments