1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kad porastem biću Jeep
AR pijaca klasika: Kad porastem biću Jeep

AR pijaca klasika: Kad porastem biću Jeep

153
2
Podelite sa prijateljima:

Iako često kritikovana i osporavana od strane „hejtera“, druga generacija Volkswagena Golfa je ostvarila veliki komercijalni uspeh. Isporučeno je više od 6,3 miliona primeraka tokom devet godina proizvodnje, od čega su neki silazili sa pokretne trake fabrike u Sarajevu, a nemački proizvođač vozila je nudio za svakoga po nešto.

Bilo je štedljivih benzinaca, još štedljivijih dizela, nekoliko konfiguracija visokih performansi kao što su GTI, G60 i Limited, ali najčudniji od njih je svakako bio onaj sa značkom Country. Pogledajte ga samo. Izgleda kao neki Frankenštajn, napravljen u garaži takozvanog „rednecka“ na američkom jugu, ali je njegova istorija značajno zanimljivija.

Country je originalno debitovao na Salonu automobila u Ženevi 1989. godine pod imenom Montana. Ideja je bila da se iskoristi velika popularnost vozila sa pogonom na sva četiri točka iz ovog perioda, posebno nakon što je reli trkanje bilo u centru pažnje. Serijski model je ugledao svetlost dana godinu dana kasnije i iako je ličio samo na napucanog Golfa, razlika između njih je bila poprilično velika.

Novitet je imao čak 438 novih delova i to uglavnom mehaničke prirode. Pored pogona na sva četiri točka, koji je podigao klirens na 21 centimentar, Country se takođe mogao pohvaliti i sa „pločama“ ispod vozila za bolju zaštitu, čvršćom šasijom, agresivnijim branicima i još mnogo toga.

Većinu prodatih primeraka je pokretao poznati 1,8-litarski benzinac sa 97 konjskih snaga, dok je 50 jedinica napravljeno i sa motorom iz GTI-ja sa 112 „grla“. Snaga i nije bila baš impresivna kada znamo da je Country bio za 158 kg teži od standardnog Golfa, a ubrzanje od nule do 100 km/h je iznosilo solidnih 12,9 sekundi. Spomenućemo da je menjač bio petostepeni manuelni, a maksimalna brzina tek 160 km/h.

Za proizvodnju se nije postarao Volkswagen već firma Steyr-Daimler-Puch (današnja Magna Steyr) u Gracu u Austriji. Country će biti deo ponude samo 1990. i 1991. godine i u tom periodu ću pronaći 7.735 kupaca zahvaljujući ceni koja je bila za oko 30% viša od standardnog Golfa sa istim motorom i opremom.

Primerak iz današnje priče je iz 1991. godine i trenutno se nalazi u gradu Hjuston unutar američke savezne države Teksas. Do sada je prešao 157 hiljada kilometara. Country se inače nikada nije prodavao na američkom tržištu, ali se danas može uvesti, registrovati i voziti na javnim putevima kao klasik.

U oglasu se navodi da je automobil originalno prodat u Nemačkoj i da je prošao kroz proces „generalke“ pre nego što je uvezen „preko bare“. Enterijer je takođe osvežen i danas deluje kao novi iako je reč o vozilu starom više od dve decenije.

Aukcija je donela 30 ponuda, a najviša je iznosila 26 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

E, ovo je pravi SUV, krosover i tome slicno! 🙂

Bungi

Sjećam se Kantrija, Golf cvaja 4×4, pa još značajno povišen.Nisam se mogao načuditi zašto nikad nije ponuđen dizel 1.6 turbo koji bi bio prava mjera za ovakav terenac.?U Sjevernoj Americi bez automatika nije imao šta da traži a mogli su komotno.Ostaje pitanje zašto ga tamo nije bilo, u Južnoj Americi, Africi, Aziji i Australiji, širom planete, koja obiluje prirodnim prostranstvima sa gotovo nikakvim putevima.???