1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mlađi nego što mislite
AR pijaca klasika: Mlađi nego što mislite

AR pijaca klasika: Mlađi nego što mislite

844
1
Podelite sa prijateljima:

Stekao je reputaciju prema kojoj je omiljeno vozilo „libijskih terorista“ od kada se pojavio u serijalu filmova „Povratak u budućnost“, ali je druga generacija modela Volkswagen Type 2 mnogo više od toga. U narodu ga poznajemo pod nadimcima kao što su Transporter, Kombi, Microbus i Bulli i dočekao ga je težak posao kada je debitovao 1968. godine.

Naime, kako zameniti toliko voljenu, hvaljenu i posebno vrednu prvu generaciju, koja je postala omiljeno prevozno sredstvo hipija i danas uživa u kultnom statusu?

Type 2 nije uspeo u tome na većini svetskih tržišta, ali to ne znači da nije ostavio zapaženi trag. Štaviše, u Južnoj Americi se smatra legendom do te mere da se proizvodnja odvijala sve do ne baš tako davno. Da, dobro ste pročitali, pa je tako model s priloženih fotografija iz 1994. godine.

Na domaćem tržištu je otišao u penziju posle 1979. godine, Meksikanci su ga mogli kupiti dodatnih petnaest godina, a Brazilci, verovali ili ne, sve do 2014. godine.

Razlog za tako nešto je očigledan. Volkswagen je odavno isplatio kompletan razvoj ovog kombija, a Brazilci su nastavili da ga kupuju u velikim brojevima, pa dugo vremena nije postojao imperativ da se penzioniše. Ova država je takođe imala veoma blage zakone u oblasti bezbednosti, i tako je bilo sve do nedavno, pa su samim tim mnoga vozila razvijena tokom šezdesetih i sedamdesetih ih još uvek zadovoljavala normative.

Jedna od većih promena u poređenju sa evropskim rođakom je vladala na račun motora, a poznato nam je da u Brazilu dominiraju oni sa pogonom na etanol. U ovom slučaju, to je 1,6-litarski agregat s 50 konjskih snaga, dok je menjač četvorostepeni manuelni. Zvanične informacije kažu da je potrebno oko šesnaest sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 110 km/h. Mnogo poželjniji je 1,4-litarski benzinac sa 78 „grla“ iz modela Gol, ali on neće biti ponuđen u Južnoj Americi sve do 2006. godine.

Type 2 druge generacije se nikada nije prodavao u SAD-u ili Evropi nakon 1979. godine, ali kako je danas stariji od 25 godina, tako se može uvesti i registrovati kao klasik. Kao što smo spomenuli, primerak iz današnje priče je iz 1994. godine i trenutno se nalazi u gradu Majami unutar američke države Floride.

Prešao je tek 26 hiljada kilometara. Reč je o putničkom paketu nazvanom Kombi, što nam govori da je napravljen za do devet putnika. Osim toga ne poseduje neku opremu vrednu pažnje i uglavnom je „spartanski“ opremljen po uzoru na vremena kada je razvijen.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno najviša od četiri ponude iznosi tri hiljade američkih dolara.

Zoran Tomasović

(844)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Postoje dijelovi za razne modifikacije popularnog „busa“.Nezavisno prednje vješanje sa diskovima, nova letva volana, motor „2.1 wasserboxer“ sa el. ubrizgavanjem,… Samo mašta i novčanik su granica.