1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kralj relija
AR pijaca klasika: Kralj relija

AR pijaca klasika: Kralj relija

384
2
Podelite sa prijateljima:

Audi Quattro je možda najpoznatiji automobil u istorijatu relija, zbog načina na koji je promenio ovo takmičenje sa svojim pogonom na sva četiri točka, ali uvek sam smatrao da je Peugeot 205 zapravo kralj WRC-a. Pojavio se u vreme kada je čuvena Grupa B bila u jeku, tokom osamdesetih godina prošlog veka i nije mu trebalo mnogo vremena da napravi ime za sebe.

A toliko je terorisao konkurenciju na stazama da je čak i Audi bio primoran da promeni formulu sa Quattrom i da predstavi izdanje sa kraćim međuosovinskim rastojanjem pod imenom S1 E2.


A da bi homologovao model 205 za stazu, Peugeot je morao da napravi minimalno 200 drumskih primeraka. Takav automobil se zvao Turbo 6 u Francuskoj, odnosno T16 u ostatku sveta. Iako je možda na prvi pogled ličio na svaki drugi primerak 205-ice na ulicama, T16 gotovo da i nije delio mnogo toga sa starijim bratom.

Centralno postavljeni 1,8-litarski benzinac je razvijao 197 „konja“ zahvaljujući turbo punjaču, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača preuzetog iz modela Citroen SM. Prema fabričkim podacima, ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo manje od šest sekundi dok je maksimalna brzina bila 208 km/h.

Posebnu školjku zapravo nije razvio Peugeot već firma Heuliez koristeći lagane materijale. Krila su proširena dok se celokupni zadnji deo otvarao u jednom delu za laki pristup motoru. T16 je inače bio težak svega 980 kilograma, ali je pravo iznenađenje usledilo onog momenta kada se pojavio u WRC-u. Takvi primerci su razvijali preko 500 „grla“ i francuski gigant će da osvoji po dve titule među vozačima i konstruktorima.

Primerak iz današnjeg oglasa je jedan od „specijalaca za homologaciju“ i trenutno se nalazi u gradu Driping Springs unutar američke savezne države Teksasa. Napravljen je 1984. godine i do sada je prešao tek šesnaest hiljada kilometara.

Ovaj konkretni automobil je ukupno 91. po redu T16 i zanimljivo je da njegov prvi vlasnik nije bio privatni kupac već veliki General Motors. Najveći američki proizvođač vozila ga je kupio i onda predao Lotusu (koji se tada nalazio u njegovim rukama) da prouči tehnička rešenja na račun ogibljenja.

Automobil će ostati u rukama General Motorsa u saveznoj državi Mičigen sve do 2018. godine kada je prodat prvom privatnom kupcu. Spomenućemo da ovo nije bilo koji T16 već jedan od trideset jedinica pod imenom PTS Clubman. Takvi primerci su prošli kroz drastičniji proces dijete (lakši za 108 kilograma od standardnog primerka T16-ice), a ugrađen je i čvršći zaštitni kavez (roll-cage), uz kraće stepene prenosa na menjaču i veći hladnjak. Spomenućemo da je ovaj T16 proveo vreme i u američkoj saveznoj državi Vermontu, pre nego što je završio u Teksasu.


Aukcija je donela 49 ponuda, a najviša je iznosila 255.016 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(384)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Robi

E, gledajte ovo Z-generacijo! Ovako su se nekad pravili pravi automobili sa dusom. I njegov pobratim Reno 5 gt turbo isto je bio zmaj svog vremena.

Renault Terminator🇷🇺Z

Kakav auto,nemam komentar,nikada ovakvu ljepotu,jednostavnost,sirovost,brutalnost neće napraviti.Pravi rasni sportista.E to je pravi francuski auto.