1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stigao Subaru Forester u šestom naraštaju
Stigao Subaru Forester u šestom naraštaju
5

Stigao Subaru Forester u šestom naraštaju

1.04K
5
Podelite sa prijateljima:

Bastion tradicionalizma

Aktuelna “peta” generacija Forestera se nalazi na tržištu kraći period od šestogodišnjeg i već je spremna da ustupi mesto novoj iteraciji. Model šestog pokolenja je debitovao pre dan-dva na Salonu automobila u Los Anđelesu. Međutim, nikakvu revoluciju tu ne videsmo, a čak je i evolucija možda prejaka reč za ono novo što stiže s Foresterom.

Dakle, krosover ostaje ekstremno tradicionalan što je možda i osobina koju Amerikanci najviše cene kod ovog modela. Inače, američko tržište je i najvažnije za ovaj Subaru. Naime, tamo je do sada isporučeno više od 2,6 miliona jedinica ovog vozila, doduše svih generacija.

Možda se najviše na temu ažuriranja i dogodilo u sekciji koja se tiče dizajna vozila. Forester je postao masivniji, dobio je veću rešetku hladnjaka i uglastije „lukove“ iznad točkova. Dimenzije ostadoše skoro netaknute, pa se može reći da je u poređenju s prethodnikom dužina izdašnija za 15 milimetara (pa iznosi 4.656 mm), dok je širina uvećana za 13 mm (sada je 1.829 mm). Visina nije pretrpela nikakvu promenu i, i dalje iznosi 1.730 mm (uključujući krovne nosače). Nije bilo promena ni u pogledu klirensa, koji tako ostaje na nivou od 221 milimetar.

Unapređena arhitektura SGP (Subaru Global Platform) je donela ojačane nosače vešanja, dok međuosovinski razmak ostade istih 2.670 milimetara. Nove tehnologije zavarivanja su korišćene u proizvodnji školjke, dok je ukupna dužina spojenih slojeva više nego utrostručena, pa umesto nekadašnjih 8 metara, sada imamo 27.

Sve ove mere su omogućile da se dobije bolja torziona čvrstina (krutost) karoserije za nekih 10%, na koji način je došlo i do smanjenja vibracija u kabini. Ponovo je kalibrisan i električni servo upravljački mehaizam.

Enterijer zadržava analognu instrumentaciju, nema virtuelne čak ni na listi opcionala. Primetno je obilje fizičkih tastera, a tu je i klasična ručica menjača. Shodno tome, jedina velika novinase tiče multimedijalnog sistema zvanog Starlink, a koji se prati preko uspravno postavljenog ekrana dijagonale 11,6 inča. Taj nam je već poznat iz drugih pulena Subaruovog kataloga.

Takav displej se dobija jedino u prestižnijim verzijam, dok bazični podrazumeva dva zasebna ekrana od sedam inča. Osetljivi su na dodir, pri čemu je donji odgovoran za upravljanje radom klima uređaja. Omogućeno je i povezivanje putem interfejsa zvanih Apple CarPlay i Android Auto. Na listi dodatne opreme se nalazi i hlađenje stražnjica putnika na prednjim sedištima.

Posebno zanimljivo je to što je putnička kabina Forestera u novoj generaicji manja! Uobičajeni podatak koji se navodi u Americi, tiče se i zapemine putničke kabine, pa ako kažemo da je Subaruov krosover ranije posedovao 3,16 kubnih metara, a da sada ima 3,14 „kubika“, onda vam je jasno o čemu pišemo.

Dodatnu pikanteriju čini to što je u tom smanjenju, prirast doživela zapremina prtljažnika i uvećana je sa 818 na 838 litara (mereno protokolom EPA), dok je zapremina s trećim redom koji je sklopljen, uvećana sa 2.101 na 2.107 litara. Elektropokretana vrata po prvi put dobijaju funkciju otvaranja pri zamahu noge vozača (ili drugog putnika) ispod zadnjeg odbojnika.

Novi Forester je, sledeći ostale modele Subarua, dobio unapređeni sistem EyeSight. Pored postojeća dva sočiva, ovaj poseduje i treće montirano po sredini u podnožju prednjeg vetrobranskog stakla. Kompanija tvrdi da ova jedna kamera raspoznaje bicikliste i pešake, i to brže nego raniji sistem.

Forester je takođe dobio i električni pojačivač kočne sile, a koij omogućava elektronici da brže krene s usporenjem i da to čini s više žara. Ako vozač iznenada izbubi svest i ne odreaguje na upozorenja, sistem će aktivirati četiri migavca i nežno zaustaviti vozila uz istovremeno otvaranje vrata. Zapravo, neće se otvoriti vrata, već će samo biti odbravljena (otključana). Naposletku, ugrađen je i sistem za nadzor nad zbivanjima u neposrednom okruženju automobila.

Nema ničeg novog u smislu tehnologije i mehanike. Nećemo videti Forester s turbo motorom, a ni onaj s hibridnim pogonskim sklopom, što važi za izvozne verzije. To bi značilo da ih u Japanu ima, to jest da će ih biti. Specifikacije za Ameriku uključuju atmosferski benzinski blok zapremine 2,5 litra, pri čemu klipovi nastupaju „bokserski“ jedni spram drugih.

Japanci su baš čudan narod, pa tako novom Foresteru smanjiše ubojitu moć motora. Sada raspolaže sa 183 konjske snage, dok ih je nekad bilo za dva više. Zato je za „iste“ dve jedinice narastao obrtni moment i iznosi 241 umesto nekadašnjih 239 Nm. Sistem X-Mode može imati dva režima vozačke elektronike namenjene terenskoj eksploataciji, zavisno već od konfiguracije.

Početak prodaje nove generacije Forestera, u Americi započinje tokom proleća koje sada deluje tako daleko od nas. Do tada će Subaru prikazati i verzije namenjene ostalim teritorijama. Odlazeći model se u Americi još uvek prodaje za 27 do 37 hiljada zelembaća.

AutoRepublika

(1040)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dobar Šumar…

Matija

Tipican Forester! Nista su tu nije radikalno promenilo, samo su detalji malo pregrupisani. Dole je predhodnik.

comment image

S mile

Nekako mi prethodnik lepsi

M M

U skorije vreme nisam vozio auto sa plasikanerskijim enterijerom od Forestera 3 i 4 generacije. To je daleko ispod Dacole Sanđero…. Limarija trulex…..
Ceo auto je čist shit….. klasik azijata – prodavac magle.

MRN

Dopada mi se.