1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mack isporučuje nove zanimljive “zverke” američkoj vojsci
Mack isporučuje nove zanimljive “zverke” američkoj vojsci

Mack isporučuje nove zanimljive “zverke” američkoj vojsci

792
3
Podelite sa prijateljima:

Divizija Macka koja se bavi proizvodnjom kamiona za potrebe ministarstva odbrane je ovih dana sklopila prvih pet primeraka kipera iz serije M917A3 HDT. Poslednja tri slova predstavljaju skraćenicu za “Heavy Dump Truck” (kiper iz segmenta teških komercijalnih vozila). Naručilac je poznat, a to je američka vojska.

Još tokom leta 2018. godine, Mack je pobedio na tenderu koji je ministarstvo raspisalo a koji se odnosio na nabavku 683 primeraka dampera iz teške kategorije. Vrednost tendera je iznosila 296,4 miliona američkih dolara, iz čega proizilazi da je prosečna vrednost jednog teškog komercijalnog vozila oko 434 hiljade dolara. Učesnik na tenderu koji je “izvisio” je kompanija Navistar.

Na osnovu predstavljenih informacija, jasno je da će kiperi prvo biti stavljeni u upotrebu kod naručioca, to jest kod vojske, a da će zatim biti ponuđeni širom sveta, što bi u prevodu trebalo da znači: “gde god Amerikanci reše da silom uvedu dašak demokratije”.

Heavy Dump Truck, je razvijen tokom 2014. godine a utemeljen je na civilonoj verziji kipera Mack Granite. Da bi bio podesan za vojne potrebe, ipak je bilo neophodno izvršiti seriju tehničkih unapređenja i modifikacija.

Motor je prilagođen kako bi bio u stanju da sagoreva naftu sa visokim procentom sumpora (što inače nije tip goriva koji se prodaje u Evropi, pa ni “preko bare”). Kabinu je lako zameniti oklopnom verzijom iste, a takvo rešenje već koristi Centigon na novim oklopnim vozilima Scania 8×8.

Zaštita od granata i drugih ubojitih mina je razvijena od strane kompanije Tencate, dok će oklopne kabine proizvoditi firma JWL Defense Systems. Kada smo već kod kabine da napomenemo da su ugrađena sedišta posebna, odnosno poseduju anti-traumatske karakteristike, pa će nositi Jankel BLASTech oznake.

Ostavljena je praznina između kabine i prikolice, što predstavlja neophodnost zbog održavanja pravilnog rasporeda težine vozila, u slučaju da je opremljeno naoružanjem. Zapremina pomenute prikolice iznosi 13,76 m3, a sadržaj iste može biti istovaren iz vozila na olakšan način zbog prisustva zadnje stranice koja se podiže hidrauličnim putem.

Dalje, u prikolicu je moguće smesti do 28 tona tereta (na primer mokrog peska), u kojim slučajevima ukupna težina kamiona dostiže i više od 50 tona. Za potrebe primene u ovom vozilu, kompanija Meritor je obezbedila prenosnu osovinu, kardane, prednju osovinu koja može da podnese teret od 10,8 tona kao i sistem ogibljenja na zadnjem kraju koji je sposoban da se nosi sa teretima teškim do 40,8 tona.

Interesantno je da su zadnji točkovi jednostruki sa odgovarajućim pneumaticima, što je opet bio specifičan zahtev ministarstva odbrane. Logičan, jer je konstrukcijski jedino bilo moguće projektovati prostor na kamionu za transport samo jednog rezervnog točka.

Mack Granite u civilnoj verziji

Novi model će biti deo M9000 serije vozila za potrebe vojske, a ova serija uključuje još i modele M915 (6×4) i M916 (6×6) kamione, zatim M918 6×6 za transport bitumena, M919 6×6 mikser za beton, i naposletku M920 8×6 teško komercijalno vozilo.

Prvih pet primeraka kipera će biti stavljeno u upotrebu tokom leta, a probna testiranja će trajati 40 nedelja, nakon čega kreću pripreme za masovnu serijsku proizvodnju. Rok predviđen za završetak isporuka svih ugovorenih primeraka je definisan da bude do 2025. Godine.

AutoRepublika

(792)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako zanemarimo „demokratsku“ namenu, veoma lep „kamiončić“ …

Mad Max

Ovo niti je „damper“ niti veliki kiper. Zapremina korpe od 13 kubika je čak manje od običnog troosovinca, iz Volva. Raspored osovina je nenormalan (ko mnogo šta u SAD). U Evropi idu napred dve osovine, a nazad dve pogonske. Ovde imate nazad 3 a 2 pogonske, pri čemu ovo vozilo, špera – jede zadnje pneumatike, i nije upravljivo na makadamu, pesku, gradilištu, to jeste vuče preko nosa.

Renault Terminator

Ne miruje nas FAP…
https://youtu.be/kPM4wTRulTM