1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota šalje model Venza u istoriju po drugi put
Toyota šalje model Venza u istoriju po drugi put
0

Toyota šalje model Venza u istoriju po drugi put

176
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je bila veoma aktivna tokom srede ove sedmice. Ne samo što je predstavljeno osveženo izdanje legendarnog modela Camry, već nam je japanski gigant podario i novi krosover pod imenom Crown Signia. Reč je o hibridnom modelu sa dva reda sedišta i svi su se odjednom zapitali: „Pa zar je potreban još jedan takav model u Toyotinoj ponudi?“

I bili bi sasvim u pravu pošto japanski proizvođač vozila nudi mnoštvo takvih modela. Ali Crown Signia nije samo dadatak ponude već zapravo menja jedan drugi krosover, a reč je o modelu Venza koji po drugi put nije opravdao očekivanja.

Ovu vest smo spomenuli na temi i Crown Signia i tu vest možete da pročitate ovde. Međutim, smatramo da Venza zaslužuje koliko-toliko svoju temu jer je reč o prvom Toyotinom krosoveru sa novom formulom, gde bi se ovaj brend u većoj meri približio bratskom Lexusu. Nije uspeo u toj nameri i prodaja je uglavnom bila razočaravajuće prirode.

Toyota je po prvi put predstavila Venzu još 2008. godine kao odgovor na tada jako popularni Fordov model Edge. Novitet je pozajmio platformu sa limuzine Camry i iako je imao samo dva reda sedišta, predstavljao je alternativu svima onima koji su želeli više prostora i snage nego što može da ponudi model RAV4.

To znači da je od prvog dana mogao da se dobije i sa benzincem sa šest cilindara i 268 konjkih snaga, a i pored raznih pohvala medija, komercijalni uspeh je izostao. Toyota se nadala prodati između 75 i 100 hiljada jedinica na godišnjem nivou na američkom tržištu (gde se Venza ujedno najviše i nudila), ali nikada neće uspeti da priđe takvoj brojci. Najviše je prodato 2009. godine (54.410 vozila) i od tada je isporuka postepeno padala, pre nego što je krosover nestao iz ponude nakon 2015. godine.

Venzu smo opet videli pre tri godine kao američku verziju modela Toyota Harrier sa japanskog tržišta. Nudio se samo kao hibrid i sa pogonom na sva četiri točka, a bio je pozicioniran iznad RAV4-a zahvaljujući mnogo luksuznijem enterijeru i voznim karakteristikama.

Ova generacija je bila mnogo uspešnija i tokom poslednje dve godine je prodato nešto manje od 100 hiljada jedinica. Generalni menadžer Toyote za američko tržište po imenu Dejv Krajst je nedavno pričao sa kolegama sa sajta Automotive News i tada je izjavio da nema smisla posedovati dva slična modela u ponudi (Crown Signia i Venza). Tada je dodao da će novitet imati veoma sličnu cenu, a spomenućemo da je Venza „preko bare“ koštala između 36 i 44 hiljade dolara, zavisno od konfiguracije.

Signia je inače drugi model u familiji „Crown“ pošto je ranije debitovalo i limuzinsko izdanje. Toyota na domaćem tržištu nudi i manje modele Crown Sport i baznu limuzinu sa nižim klirensom, ali nije poznato da li će i oni biti dostupni u ostatku sveta.

Šta da kažemo osim, Venza, počivaj u miru… Opet!

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments