1. Home
  2. Vesti
  3. Najmanje 90 država umešano u isporuku Mercedesovih vozila lideru Severne Koreje
Najmanje 90 država umešano u isporuku Mercedesovih vozila lideru Severne Koreje
0

Najmanje 90 država umešano u isporuku Mercedesovih vozila lideru Severne Koreje

25.50K
0
Podelite sa prijateljima:

Istraživanje čije vam rezultate prikazujemo ovom prilikom su obavili novinari New York Timesa (NYT), kao i nedobitne organizacije Centar za napredne studije odbrane (C4ADS). Predmet njihovog interesovanja je bio način na koji su prestižne limuzine Mercedes Pullman i Maybach dospele u ruke omraženog lidera Severne Koreje, uprkos strogim sankcijama Ujedinjenih nacija koje su uvedene još 2006. godine.

Izveštaj objavljen u pomenutom američkom listu baca novo svetlo na misteriozne okolnosti isporuke luksuzne robe u državu pod embargom. Posebno je zanimljivo to što se istraživači pozivaju na korišćenje isključivo javno dostupnih podataka, lučkih i carinskih dokumenata, izveštaja o realizovanim transakcijama i satelitskih snimaka, kao i objava na društvenim mrežama.

Prema navodima iz objavljenog članka, cela priča kreće iz holandske luke Roterdam, odakle prethodnog juna isplovljavaju dva zapečaćena velika kontejnera koji su isporučeni do lučkih dokova iz poluprikolice velikog kamiona, a potom ukrcani na kineski brod u vlasništvu kompanije Cosco. Nakon putešestvija koje su trajale dan manje od šest sedmica, kontejneri stižu do luke Dalijan, locirane na severoistoku Kine. Tu ostaju stacionirani skoro pun mesec, odnosno do 26. avgusta.

Nakon toga, tragovi blede. Kontejneri bivaju utovareni na plovilo koje kreće put japanske Osake, a odale, drugim brodom dospevaju do južnokorejske luke Pusan. Odatle, sledi pretovar u novi plovni objekat koji nosi oznaku DN5505 a krstari svetskim morima pod zastavom afričke države Togo. Njegova destinacija se ispostavila lukom Nahodka, na dalekom istoku Ruske Federacije.

Indikativno je da je afrički brod, nakon što je napustio luku Busan, postao „nevidljiv“ elektronskim sistemima, jer je posada isključila AIS (uređaj za automatsku identifikaciju), što je ustaljena praksa nelegalnih trgovaca, iliti švercerskih plovila.

Identifikacioni signal DN5505 se nanovo pojavio tek nakon 18 dana, i to pošto je taj isti brod zaprimio ugalj, i uplovio na teritoriju Južne Koreje. Prema navodima štampe, ugalj je utovaren u pomenutoj ruskoj luci. Šta se u međuvremenu desilo sa kontejnerima, za koje postoji duboko ubeđenje da se radi o automobilima, ostaje misterija, ali je ipak poznato da su na dan 7. oktobar, tri glomazne, transportne severnokorejske letiliice marke IL-76, u vlasništvu državnog avionskog prevoznika Air Koryo sletele na aerodrom u Vladivostoku.

Prema navodima objavljenim u američkom listu NYT, letovi korejskog operatera do Vladivostoka su ekstremno retki, a registarske oznake na avionima su otkrile činjenicu da se radi o istim primercima koji se koriste za transport limuzina Kim Džong-Una, kada on putuje u državne posete. Još nešto je interesantno pomenuti. Već se u januaru, lider Severne Koreje pojavio na partijskom Centralnom komitetu u poznatoj nam limuzini iz ove, ali i drugih priča.

Još je jedan pikantan detalj vredan objave. Plovilo DN5505, se formalno nalazi u vlasništvu Do Younga, registrovanog na Maršalskim ostrvima. Iza te kompanije stoji preduzetnik iz Vladivostoka, Danil Kazačuk koji je navodno potvrdio svoje veze sa transportom prestižnih četvorotočkaša, ali nije želeo da odaje nikakve dalje pojedinosti zbog diskrecije.

Ako je za verovati američkim novinarima, ispostavlje se da Mercedesova vozila namenjena Kim Jong-Unu nisu ušla na teritoriju Rusije. Ipak, u izveštaju organizacije C4ADS stoji tvrdnja da je najmanje 90 zemalja uključeno u nelegalnu isporuku limuzina u Severnu Koreju. Pritom naglašavaju da se ovde ne radi samo o vozilima i luksuznim automobilima, već se slične šeme koriste i za isporuke sirovina i neophodnih komponenti za vojnu industriju.

Slučaj Mercedesa je značajan samo u tom smislu što je lider osramoćene i sankcijama izložene države na taj način javno prikazao kolike su dimenzije besmisla ekonomskih sankcija koje primenjuju Ujedinjene nacije.

Uzgred budi rečeno, vrlo je verovatno da će sada i sama kompanija Daimler biti prinuđena da sprovede svoju internu istragu i o rezultatima iste da obavesti javnost.

AutoRepublika

(25498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments