1. Home
  2. Vesti
  3. BMW M divizija razmatra hibridnu i tehnologiju električnog pogona
BMW M divizija razmatra hibridnu i tehnologiju električnog pogona
0

BMW M divizija razmatra hibridnu i tehnologiju električnog pogona

135
0
Podelite sa prijateljima:

Čini se da je BMW s F90 došao do limita kada je reč o twin-turbo V8. Sa 600 ks, odnosno 625 u Competition izdanju, M5 je zadivio svet, ali postavlja se pitanje šta dalje? 

Svi znamo da M8 i M8 Competition poseduju isti motor, koji ujedno dele s M850i xDrive. Pored toga, treba imati u vidu da je ovaj agregat datira iz 2010. a za ovih devet godina se nije pokazao posebno pouzdanim. Mada BMW neće dotična ograničenja preneti u egzaktne reči, indikativno je što šef M divizije želi da zauzme kurs ka eri elektrifikacije.

Markus Flaš je pojasnio da twin-turbo V12 neće imati naslednika. Budućnost dizela takođe visi u vazduhu, što znači da je elektrifikacija solucija za buduće performantne modele. Flaš je sugerisao da M divizija razmatra sve tehnologije, uključujući blage hibride, „plug-in“ hibride, ali i čisto električne automobile.

„Mi nećemo biti prva performantna marka koja će ući u elektrifikaciju, ali ćemo biti najbolja“, rekao je on. Bez sumnje, hrabra izjava šefa M odeljenja, a biće interesantno videti kakav će odgovor biti iz Mercedesove EQC i Audijeve e-tron divizije.

Ono što dodaje „so na ranu“ je da i3 polako pokazuje  znake „starenja“, dok i8 ne može da se oslobodi imidža superautomobila u pokušaju. Ono što ovde igra značajnu ulogu je budžet M GmbH i koliko performantno odeljenje znači BMW-u na dugoročnom planu, kao i što se sportskih ambicija tiče, jer ako Bavarci nešto znaju da naprave, to je dobar sportski automobil. Jasno je da BMW više ne može da odlaže tranziciju, s obzirom da je Mercedes-AMG u fazi elektrifikacije GT Coupea s četvoro vrata, dok Audi razvija „nabrijaniji“ e-tron.

Što se neelektrifikovanih modela tiče, Flaš je rekao da će bavarski proizvođač nastaviti da stavlja u ponudu automobile s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, paralelno s onim elektrifikovanim.

U povezanim vestima, BMW se povukao danas iz WEC šampionata nakon 24 časa Le Mana, da bi se fokusirao na Formulu E, DTM i trke na simulatoru. Ipak, svi mi bismo radije da vidimo BMW češće u stvarnim trkama, i to s modelima koji imaju svoje serijske pandane.

AutoRepublika

Izvor: AutoBlog.com

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments