1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao sedan Zeekr 007
Debitovao sedan Zeekr 007
10

Debitovao sedan Zeekr 007

262
10
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Zeekr nije zvanično zastupljena u Srbiji, a koliko znamo nije ni u okolnim zemljama, a to im nimalo nije smetalo da postanu jedan od lidera po prodaji električnih vozila na mnogim tržištima. Na vrhu liste popularnosti ove marke se nalaze modeli Zeekr 001 i Zeekr X , dok je sve veća tražnja i za minivanom s oznakom Zeekr 009.

Sada je liniji Zeekra dodat i četvti podel i u pitanju je limuzina imenovana kao Zeekr 007.

Sedan špijunskog prezimena ispade povelik automobil. Dug je 4.865 milimetara, 1.900 mm je širok, dok je visina na nivou od 1.450 mm. Međuosovinski razmak je 2.928 mm. To praktično znači da je novajlija negde između Teslinog Modela S i Modela 3.

Elegantni oblici, uska svetlosna traka, vrata s prozorskim staklima lišenim okvira i skrivene ručice za otvaranje vrata… Sve to je već poznato iz kineskih električnih vozila. Međutim, tim stilista holdinga Geely, predvođen bivšim dizajnerom Audija i Bentleyija, Stefanom Zilafom, ipak je našao način da se model Zeekr 007 izdvoji od konkurencije.

Na primer, zadnji prozor je integrisan s panoramskom krovnom sekcijom. Jedinstvena površina se proteže od B stubova do poklopca prtljažnika. Još jedna osobenost Zeekra je i u vidu sistema Stargate a koji predstavlja koktel diodnih panela lociranih ispod prednjih i zadnjih svetlosnih grupacija. U stanju su da emituju različite grafičke informacije, poput izražavanja dobrodošlice i slično.

Sličan projekcioni sistem u tehnologiji LED-a se nalazi i u putničkoj kabini. Iako je ostatak enterijera sedana sličan onim kod rivala, ovo je već dovoljno da se iskaže posebnost. Po sredini frontalnog panela se nalazi veliki multimedijalni ekran, dok je nekada ogroman broj tastera i dugmadi sada sveden na apsolutni minimum.

Limuzina Zeekr 007 je bila prvi model na platformi PMA2+, iako je u stvari samo posledica evolutivnog razvoja postojeće arhitekture SEA, a na kojoj su izrađeni drugi modeli marke Zeekr. To znači da sedan poseduje prednje vešanje sa dvostrukim poprečnim ramenima, zadnje vešanje u vidu multilinka, kao električni sistem od 800 volti, naprednu elektroniku i autopilot. Tri lidara su instalirana odjednom, za autonomnu vožnju od kojih se jedan nalazi iznad vetrobranskog stakla.

Postoje dve modifikacije koje možete izabrati. Sedan sa pogonom na zadnje točkove ima jedan motor koji proizvodi 422 KS. Verzija sa pogonom na sve točkove ima dodatni elektromotor od 224 KS instaliran napred, odnosno ukupna snaga dva motora je 646 KS.

Maksimalna brzina je u svakom slučaju ograničena na 210 km/h, dok vreme ubrzanja iz mirovanja do „stotke“ nije objavljeno, kao ni kapacitet trakcione baterije. Ali težina praznog vozila jeste poznata i iznosi 2.150 kilograma za jednu, a 2.280 kg za drugu verziju.

Sedani s oznakom Zeekr 007 će se naći u pretprodaji na kineskom tržištu već krajem ovog meseca, kada će biti obelodanjene i cene.

AutoRepublika

(262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Jako lepo izgleda.
Pohvalno je što mu pozadi nije padajuća linija krova.

BB

Zeekr je već postao poznat po tome. Svaka im čast, sve se može kad se hoće 😀

Meni je postala i estetski ljepša ravna linija krova 😉

Matija

Tako je! Iza C nosaca, tj. iza glave zadnjih putnika, krov bi mogao malo laganije da pada. Vidi moj komentar.

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija
Matija

Lep, elegantan, sportski – gotovo savrsen auto! Obratite paznju na gornju povrsinu prednje haube – iznad tockova se nalaze diskretna zaobljena uzvisenja koja asociraju na prave sportske automobile! Sta bih na njemu popravio: – Ekran u sredini trebalo bi da bude integrisan u kokpit a ne da visi ko slika na zidu. – Krivina krova iza C nosaca sada izgleda upadljivo savijena na dole, sa ciljem da se dobije stepenasti rep. To je ostatak proslosti, danas se trazi maksimalna aerodinamika i estetika. Iza C nosaca krov moze da pada pod manjim uglom i da se zavrsi vrlo blizu zadnje ivice… Pročitaj više »

Matori

Čija estetika. Misliš na današnje trendove.
Meni se ne sviđa kad auto sa četvoro vrata ima tu kosu liniju. Osim vizuelno i zbog toga što mu drastično smanjuje upotrebljivost prtljažnika.
Čak i kod kupea mi se više dopada ako ima stepenast rep, kao originalni mustang, koji nije fastbek.

BB

Ako išta mrzim onda je to veliki auto u koji se ne može sjesti. Te spuštene linije ne smatram više ni estetikom, počele su da mi se gade..

MRN

Ista priča.

M M

Vi ste za BUS…
Vreme auta je prošlo, zato se ne može ni zgaditi. Ovo što se nudi su kočije, skulesije nisu automobil.
Nemoj brkati pojmove.
Da ne kažem na šta se ja gadim….

Matija

Tebi treba napraviti Mustanga sa krovom Berlinga! Mogu i siber vrata. 🙂

Matija

Auto je masina koja se krece kroz vazduh. Odpor vazduha raste sa brzinom na kvadrat, snaga na kub. Treba uciniti sve da se potrosnja energije smanji. Aerodinamika zahteva kosi rep sa blagim nagibom. Granicni ugao je oko 15°, ako je veci dolazi do pojave vrtloga. Kod tzv. „brzog repa“ ili ti narodski „fastbacka“ poklopac prtljaznika moze da bude veliki, od krova do branika, ili mali kao kod stepenastog repa. Stvar potrebe vlasnika vozila. Prostor za glavu na zadnjim sedistima moze takodje da bude dovoljan kao kod klasicne limuzine. Kako? Jednostavno! Aerodinamicki oblikovan krov pomeri se uvis, toliko koliko je potrebno… Pročitaj više »