1. Home
  2. Prezentacije
  3. Korporacija Xiaomi predstavila prvi model automobila
Korporacija Xiaomi predstavila prvi model automobila
4

Korporacija Xiaomi predstavila prvi model automobila

2.03K
4
Podelite sa prijateljima:

S razvojem ere električnih auotmobila smo se suočili s još jednim zanimljivim fenomenom, a on podrazumeva ulazak proizvođača elektronske opreme i komponenti u segment razvoja i proizvodnje automobila. Istina, nije svačija ambicija nagrađena istom količinom uspeha. Na primer, Apple je okončao svoj san o proizvodnji automobila bez da je uopšte i izložio prototip na uvid. S druge strane Sony se priprema da s Hondom proizvodi vozila, dok je kineska firma Huawei zajedničkim snagama s drugim divovima, lansirala tri marke u isto vreme. To su AITO (s ortakom u vidu društva Seres), Avatr (u partnerstvu sa Changanom CATL-om), kao i Luxeed sa Cheryijem. 

Evo sada i Xiaomi ima nešto da podeli s nama.

Kompanija je obnarodovala informaciju da je kreirala automobilsku diviziju još krajem 2021. godine, a onda je na red došla i faza ispunjena drumskim probama vozila, da bismo sada dočekali momenat lansiranja prvog elektromobila, strogo u skladu s izvornim planom.

Ni ovaj proizvod nije plod potpuno nezavisnog procesa razvoja, jer je u projekat bio uključen državni koncern BAIC, nama poznat automobilski proizvođač. Kako bilo, baterijski četvorotočkaš će nastupati pod dobro znanim grbom Xiaomija.

Pa da kažemo da je pred nama limuzina nazvana Xiaomi SU7, skoro pa potpuno uporediva po veličini s Teslinim Modelom S. Dugačka je 4.997 milimetara, široka je 1.963 mm, visoka 1.455 mm, što su specifikacije bazične verzije. Međuosovinski razmak meri 3.000 mm.

Što se tiče pojave, možemo da odahnemo i da kažemo da ovde ne važi ona izreka o prvi mačićima i vodi, jer gledamo u prelepo vozilo pitke siluete i širokih lukova točkova. Svemu novu notu daje veliki dekorativni trim na stražnjici koji formira neku vrstu difuzora.

Dostojanstvenih, sveobuhvatnih slika unutrašnjosti još nema, ali sve je već jasno sa „špijunskih” fotografija: glavno mesto je dato ogromnom monitoru u centru prednjeg panela, a koji je odgovoran za kontrolu multimedijalnog sistema i ostalih ugrađenih elektronskih pomagala.

Multimedijalni uređaj će imati sopstevni operativni sistem Hyper OS. Fizičke kontrole, to jest tastera je minimalan broj, a većina ih je koncentrisana na trokrakom volanu. Ispred vozača je samo uska traka digitalne instrument table. Xiaomi stavlja poseban akcenat na autonomnu vožnju. SU7 će imati napredni sistem veštačkog vida, a koji uključuje lidar na vrhu vetrobranskog stakla. Drugi prioritet je bila integracija automobila u postojeći ekosistem Xiaomijevih uređaja i usluga.

Neki delovi tehničkih specifikacija su već otkriveni. Limuzina će biti ponuđena u dve verzije. Osnovni Xiaomi SU7 Pro ima pogon na prednje točkove sa jednim motorom koji proizvodi 299 KS. Masa praznog automobila je 1.980 kilograma, dok je maksimalna brzina kretanja na nivou od 210 km/h.

Druga verzija je dobila ime SU7 Max, i ona pruža pogon na sva četiri točka, pri čemu se na zadnjoj osovini nalazi ugrađen elektromotor snage 374 KS. Zbirna snaga dva motora je 673 KS. Takav električni automobil vuče 2.205 kg i može dostići najvišu brzinu kretanja od 265 km/h. Trakciona baterija kapaciteta 101 kWh bi trebalo bi da bude dovoljna za 800 kilometar bešumne vožnje. Mereno je primenom pravila opisanih u nerealističnom ciklusu CLTC.

Novi Xiaomi SU7 će u skladu s planom, penetrirati tržište Narodne Republike Kine negde tokom 2024. godine.  Proizvodnja će biti upriličena u saradnji s pomenutim gigantom BAIC-om, dok ćemo cene spoznati neposredno pre početka prodaje.

AutoRepublika

(2030)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Trakciona baterija kapaciteta 101 kWh bi trebalo bi da bude dovoljna za 800 kilometar bešumne vožnje. Mereno je primenom pravila opisanih u nerealističnom ciklusu CLTC.“

Da se čovek samo nasmeje na ovo deklarisanje 😊 Mada, AR je „čist“, disklejmer je tu 😊

BB

Kako si ti mjeriondomet na onom ioniq 5, a i BMW-u, koji po WLTP obećavaju kule i gradove, ovaj CTLC mi se čini nekako realističniji 😜

A inače XIAOMI su poznati da imaju najbolju bateriju 😜🤣😂
Jedino ga Cubot možda šije 😉

Matija

Lep, elegantan, sportski, nekoliko originalnih detalja. Veliki ekran u sredini sasvim odudara od stila ovog automobila!

Loki

„Novi Xiaomi SU7 će u skladu s planom, penetrirati tržište Narodne Republike Kine negde tokom 2024. godine. “

Penetriraće ga ružno…