1. Home
  2. Prezentacije
  3. Picasso 660 LMS je švajcarski superautomobil sa Twin-Turbo V6 motorom i 660 ks
Picasso 660 LMS je švajcarski superautomobil sa Twin-Turbo V6 motorom i 660 ks
0

Picasso 660 LMS je švajcarski superautomobil sa Twin-Turbo V6 motorom i 660 ks

165
0
Podelite sa prijateljima:

Ime Picasso je, svima nama automobilistima, sinonim za Citroenove modele iz segmenta minivanova, Xsaru i C4 Picasso. Ali, pošto taj sufiks kod galske marke više ne postoji, od 2020. godine, Picasso u automobilskom svetu postaje odrednica za švajcarski brend lakih superautomobila. Osnovali su ga Stefano Pikaso i Robert Vajld, s ciljem projektovanja, inženjeringa i proizvodnje lakih superautomobila i visokih performansi u San Vitoru.

Picasso Automotive je juče predstavio svoj prvi serijski model, 660 LMS. Superautomobil sa karoserijom od ugljeničnih vlakana i pogonjen twin-turbo V6 motorom biće proizveden u ograničenom broju od 21 jedinice, po ceni od 820 hiljada evra bez poreza. Ovaj model je prvobitno predstavljen kao PS-01.

Što se tiče stila, Picasso 660 LMS uključuje nisku siluetu sa centralno postavljenim motorom i istaknutim aero komponentama koje stvaraju do 960 kilograma vertikalne potisne sile pri maksimalnoj brzini od 315 km/h. Cela karoserija je izrađena od ugljeničnih vlakana, sa izraženim branicima, velikim razdelnikom, otvorima između farova, masivnim otvorima sa strane, ručno podesivim zadnjim krilom i velikim difuzorom. Kovani točkovi od 19 inča i 20 inča inspirisani McLarenom su obuveni u gume Pirelli P Zero Trofeo R.

Centralno postavljeni aluminijumski twin-turbo trolitarski V6 motor sa suvim karterom proizvodi 485 kW  (660 konjskih snaga) i 720 Nm najvišeg obrtnog momenta. Iako te specifikacije zvuče slično Maseratiju MC20, Picasso naglašava da motor dobijaju od kompanije Autotecnica Motori, a koja je konkurent brendu iz Modene.

Snaga se prenosi na zadnje točkove preko Sadevovog šestostepenog sekvencijalnog menjača. Izduvni sistem od titanijuma je napravljen od strane SC-Projecta, poznatog proizvođača izduvnih sistema za motocikle.

660 LMS je zasnovan na laganoj monokok (samonosećoj) šasiji razvijenoj u kompaniji i proizvedenoj uz pomoć kompanije NuTeCo u Italiji. Zadnji okvir je takođe napravljen od istog laganog materijala, što rezultira malom težinom od 980 kilograma. Za vešanje se pobrinuo sâm proizvođač i sastoji od aluminijumskih dvostrukih poluga s prigušivačima.

Kočnice su predstavljene kroz diskove prečnika 350 milimetara sa šestoklipnim monoblok aluminijumskim Brembo čeljustima napred, i diskove s prečnikom od 355 mm sa čeljustima sa četiri klipa pozadi. Takođe dobija kočne pločice i Bosch podesivi ABS sistem. Dodaćemo i da 660 LMS dolazi opremljen Easyrainovim DAI virtuelnim senzorom koji predviđa gubitak prijanjanja usled teških uslova na putu i upozorava vozača.

Unutar kabine nalazimo mat završnu obradu od ugljeničnih vlakana, volan od takvih vlakana umotan u alkantaru, par Sabeltovih sedišta s pojasevima za vezivanje u šest tačaka, ekran osetljiv na dodir od 7 inča za multimedijalni sistem, mnoštvo fizičkih tastera i dva digitalna retrovizora sa dijagonalom istom kao ona kojom raspolaže i ekran osetljiv na dodir.

Picasso 660 LMS je debitovao na privatnom događaju, odnosno na izložbi Top Marques Monaco, ali je zvanično predstavljen javnosti devetog juna, od strane kneza Alberta II, monarha Monaka. Superautomobil je već dostupan za naručivanje, a proizvodnja i isporuka bi trebalo da počnu u drugoj polovini 2023. godine. Picasso planira da proda dvadeset jedinica 660 LMS, zadržavajući prvi model u svom sedištu.

Mi bismo dodali da bi čuveni slikar istog imena sigurno bio zadovoljniji ovim automobilom od gorepomenutih Citroena. Naravno, pretpostavljajući da je u skladu sa svojom sklonosti ka umetnosti, više voleo manje praktične forme.

AutoRepublika

(165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments