1. Home
  2. Prezentacije
  3. VW Golf GTI (2021.) – Kralj klase je stigao (GALERIJA)
VW Golf GTI (2021.) – Kralj klase je stigao (GALERIJA)
11

VW Golf GTI (2021.) – Kralj klase je stigao (GALERIJA)

2.62K
11
Podelite sa prijateljima:

Evolucija u skladu s tradicijom.

Neposredno pred početak Međunarodnog salona automobila u Ženevi, Volkswagen je predstavio osmu generaciju kultnog „hot heča“ – Golf GTI (2021.).

Što se spoljašnjosti tiče, VW je uključio u priču neke ključne elemente stajlinga da bi jasno odvojio GTI od regularnog Golfa. Anfas poseduje standardnu, osvetljenu masku hladnjaka i posebne crvene akcente, po kojima je GTI oduvek bio prepoznatljiv. Svetlosna traka koja se pruža gotovo čitavom širinom prednjeg dela je definitivno najatrakvitniji detalj. Novi, opcioni LED klasteri u velikom odbojniku sa temom pčelinjeg saća, takođe su jedinstveni, što dodatno doprinosi agresivnijoj pojavi GTI-a.

Primerak koji je pred nama takođe poseduje novi volan, sličan prethodnom modelu, uprkos nešto uglovanijom formom dizajna s pet paoka.

Crvene kočne čeljusti su naravno i dalje tu, a novu LED zadnju signalnu grupu sada krasi elegantniji dizajn. Decentni zadnji spojler takođe prisutan, uz dvostruki završetak izduvnih cevi. GTI logo je u nofom fontu i pomeren je iz donjeg ugla u centralnu poziciju.

Dok će se puritanci uživati u suptilnim unapređenjima spoljašnjosti, kada govorimo o kabinskom prostoru, izmene su mnogo izraženije. Svaki GTI dolazi s novim, 10-inčnim info-zabavnim sistemom koji počiva iznad centralnog grebena, digitalnim pokazivačima i ambijentalnim osvetljenjem s izborom od 30 boja. Opcioni je veći, 10,2-inčni digitalni klaster, koji uključuje navigaciju integrisanu u centralni ekran osetljiv na dodir.

Volkswagen je zadržao kariranu temu tapacirunga sedišta, omiljenu među fanovima kultnog VW-ovog modela, s inkorporiranim GTI crvenim vezom i crvenim akcentima. GTE i GTD „rođaci“ koriste plavu, odnosno sivu kolor kombinaciju. Centralna konzola je u potpunosti revidirana i odlikuje je novi, „zdepast“ selektor DSG menjača, kao i četvrtasto start/stop dugme, koje trepće crveno pre startovanja mašine. Najzad, redizajnirani volan, takođe je ugostio novi VW logo, uz veću centralnu sekciju i više crvenih akcenata. Nekako, enterijer novog modela je u velikoj meri „sazreo“, ali su prepoznatljive karakteristike i dalje tu, da bi stvari bile zabavne kao i uvek.

Slično prethodnoj generaciji, novi GTI koristi 2,0-litarski turbočetvorocilindraš, standardno uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem ili opcionim sedmostepenim DSG-om. Evropski model raspolaže s 245 ks i 370 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok specifikacije američkog tek treba da budu objavljene.

Novi GTI koristi MacPherson prednje ogibljenje i multilink pozadi, ali je tu i novi, adaptivni sistem kontrole šasije. Poznata kao DCC, ova tehnologija reaguje na uslove na putu, u isto vreme uzimajući u obzir informacije o upravljanju, kočenju i ubrzavanju, da bi se funkcionisanje adaptivnih amortizera u momentu prilagodilo datim uslovima. Volkswagen kaže da će ovaj novi sistem obezbediti još bolji odnos između komfora i sportskih karakteristika.

Mada je još uvek rano dati konačnu ocenu, ova premijera je obećavajuća. Volkswagen je mnoge osobine „predaka“ preneo u novi model, ali ga je u isto vreme značajno modernizovao.

AutoRepublika

(2617)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Бранило

Need for Speed Heat … али кад видим шипку за поклопац мотора… зар је толико тешко уградити гасни амортизер… то и ови екрани …

Don

jel VW platio za ovakav naslov?
onako usput “ Kako javlja Manager Magazin, lako bi se moglo dogoditi da se odgodi početak prodaje najavljen za ovo ljeto, i to za čak godinu dana. Isti izvor tvrdi kako stotine testnih vozača dnevno dojavljuju i do 300 grešaka na testnim primjercima modela ID.3.“ i ovaj i ovakav ce da bude kraj klase, ali samo u naslovima 🙂 ako vw plati za to…sto bi dzaba ga neko reklamirao?

Mercedesklub.rs

Ja se nadam da je ovo vise clickbait, znaju oni, ili makar deluje da znaju, da GTI vec par generacija objektivno nije ni u top 3 hot hatcheva. Meni lično najmanje atraktivan i definitivno najnezanimljiviji za vožnju od svih sportskih automobila koje sam vozio, a bilo ih je podosta. Pričam za 6 GTI

Slavko

Stvarno je naslov ko da ga je pisalo VW PR odeljenje. 🙂
Ovako sa slika, deluje mi totalno neatraktivno, sa ovim felnamai spustenim prednjim branikom podseca me na neki elektromobil.

Crni Gruja

Sve 5. Felge nisu po mom ukusu. Jel moze neko da objasni ovu citavu pricu sa sipkom koja drzi haubu?

s mile

pale se pojedinci na amortizer, kao sad je to viši nivo, nego da imaš običnu šipku, mislim, ko voli da radi oko auta ( mada kod ovih savremenih nemaš / ne možeš ništa sam da radiš) njemu ne smeta, ali ovi što ne dižu haubu, e njima je važno da li je amortizer ili šipka

lola

švabo je to pa jedva čekam da prođe 15 godina da dobaci do moga novčanika al ne ovaj benzinac no gtd tdi koji nas je odranio

s mile

friška vesti iz VW tabora

Električni Volkswagen ID.3 pun grešaka, start prodaje se odlaže za godinu dana?

Don

mile, malo kasnis 😀

moron

Svaki proizvod u početku ima neke dečije bolesti …

Gagi

Kanta