1. Home
  2. Prezentacije
  3. Drugi električni automobil kompanije Geely i „kineskog Googlea“
Drugi električni automobil kompanije Geely i „kineskog Googlea“
1

Drugi električni automobil kompanije Geely i „kineskog Googlea“

1.11K
1
Podelite sa prijateljima:

To je Polestar 5 ili Lotus Emeya iz Jiyuea, jednog od kineskih brendova u vlasništvu Geelyja koji se, za sada, prodaje samo u azijskoj zemlji. Najnoviji razvoj brenda je velika sportska limuzina sa liftback formatom i više nego razumnom sličnošću sa drugim električnim modelom marke Hethel ili dugo očekivanom sportskom limuzinom švedske kompanije.

Jiyue 07 udara na BYD i Teslu, ali ne zaboravlja ni na prestižne modele zapadnih brendova. Njegovi horizontalni farovi u obliku slova „T“ grupišu sve funkcije osvetljenja u jednu optičku grupu, držeći glavne na srednjem nivou. Pored toga, veoma tanka svetlosna traka podvlači širinu prednje strane, koja se proteže između krajeva.

Sa veoma upečatljivom siluetom, zahvaljujući veoma zakrivljenoj liniji krova sa integrisanim vratima prtljažnika, ogroman panoramski krov takođe doprinosi pružanju ogromnog osećaja upotrebljivosti iznutra, dok je spolja više nego očigledan čist dizajn jer nema kvake na vratima, prednja i zadnja vrata se otvaraju automatski zahvaljujući senzoru ugrađenom u centralni stub.

„Obuven“ je u velike aluminijumske felne, a zadnja svetla nude avangardniji izgled. Tu je i spojler koji se uvlači koji se aktivira u zavisnosti od brzine. Drugi model brenda koji je nastao kao rezultat saveza između Geelyja i Baidua, poznat kao „kineski Google“, prenosi istu filozofiju u enterijer u kome je minimalizam nametnut u izobilju i koji samo ističe veliki ekran koji zauzima kontrolnu tablu iza volana u obliku jarma.

Jiyue 07, koji ima sistem autonomne vožnje nivoa 3, podržava Geelyjeva platforma za električne automobile SEA, otuda njegova sličnost sa Lotusom Emeya i Polestarom 5, iako ne deli pogonske konfiguracije: elektromotor verzije Basic ima 200 kW (272 KS) i litijum-gvožđe-fosfatnu (LFP) bateriju kapaciteta 71,4 kWh, dok verzija sa dva elektromotora povećava performanse na 315 kW (428 KS) uz „NMC“ baterija dostiže kapacitet do 100 kWh.

AutoRepublika

(1108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nekoliko reci o dizajnu: Eksterijer – sportski elegantan, minimalisticki, forma cele karoserije je perfektno definisana i pored zaobljenih povrsina! U toj perfekciji smetaju dve vertikalne ostre ivice na prednjem delu, ispred tockova. Tu je prelaz izmedju prednje i bocne povrsine mogao da bude gladak kao pozadi. Svetleca horizontalna linija je absolutno suvisna, uz to deluje jeftino. Jedina bordura na karoseriji, dole na stranicama, trebalo bi da se nastavi u pravcu ivice na zadnjem braniku a ne da se prelomi nanize. Enterijer – kokpit je suvise minimalisticki, tu nema bas niceg sportskog. Veliki ekran izgleda kao privremeno postavljen, po sistemu „posle… Pročitaj više »