1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera – Toyota GR86 (GALERIJA)
Premijera – Toyota GR86 (GALERIJA)
2

Premijera – Toyota GR86 (GALERIJA)

958
2
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka nastavlja sa uvećavanjem game sportskih automobila. 

Ispostavilo se da su se glasine koje su nedavno procurile na internet bile netačne. Naime, tada se pisalo da je premijera novog GR86 odložena, jer je predsednik Toyote bio nezadovoljan voznom dinamikom automobila. To se pokazalo kao netačno, jer je Toyota upravo obavila svetsku premijeru novog sportiste.

Toyota i Subaru su zajednički razvili novi BRZ/GR86, te otud i velika sličnost između ovih modela. GR86 se vizuelno razlikuje od brata po nekoliko suptilnih stvari. Pre svega drukčija rešetka, potom nešto drugačiji svetlosni potpis… Kao što vidite, teško je pronaći mnogo razlika, možda su Japanci mogli posvetiti više pažnje dizajnu.

Novitet je sličnih gabarita kao nekadašnji GT86. Dugačak je 4.265 mm, širok 1.775 mm i visok 1.310 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.575 mm. Japanski proizvođač ističe da je torziona čvrstina uvećana za više od 50%! Time bi se mogla objasniti i veća masa u odnosu na prethodnika, s obzirom na to da bazna varijanta teži 1.270 kg (+50 kg).

A u kabini je ključna reč digitalizacija. Ispred vozača su dva displeja, jedan od njih igra ulogu instrumentalne table, dok se drugi koristi za upravljanje informativno-zabavnim sistemom. Lepo je što je Toyota zadržala fizičke prekidače, što je sve ređa pojava u modernoj automobilskoj industriji.

Pod haubom se nalazi dobro poznati atmosferski bokser motor koji poreklo vodi iz Subarua. Pogonska jedinica ima zapreminu 2,4 litra i razvija 235 ks i 250 Nm. To omogućava GR86 da sprint do „stotke“ obavi za 6,3 s (drastično bolje nego bivši GT86 koji je to završavao za 7,4 s). Snaga se naravno šalje na zadnje točkove, a kupci će moći da biraju između dva menjača – automatski ili manuelni, oba sa šest stepeni prenosa.

Za razliku od Subarua, Toyota će svoj sportski model prodavati u Evropi. Isporuke bi trebalo da počnu na jesen, i za sada nema informacija o ceni novog modela. Ipak, GR86 će morati da pokaže ozbiljan uspeh, jer je prethodnik GT86 imao relativno uspešnu karijeru. Tokom devet godina proizvodnje na globalnom nivou je prodato više od 200.000 jedinica, što je za takav sportski model poprilično velika brojka.

AutoRepublika

(958)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

prodaju u evropi će eko norme valjano ukočiti, moraju se prilagoditi, tj dodati E pogon, pa makar u cilju smanjivanja štetnih materija

inače, prilično mek dizajn, fali malo oštrih linija

Херцеговац

Kada vidim kako pojedine marke podizu u nebesa cijene svojih novih modela, cijena ove Tojote je bas korektna za ono sto nudi. Skladan auto sa enterijerom koji predstavlja odlican spoj moderne tehnologije (neizbjezni digital ekrani) sa prakticnim analognim komandama (dugmici). Jednostavno i funkcionalno bez nepotrebnog kica, a opet u duhu vremena. Dizajn koji nije ekstravagantno japanski i ovakav je prihvatljiv i evropskom kupcu. Moze se samo pretpostaviti koliko je zabavan u voznji. I sve za 30-tak hiljada evra….posteno.