1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Porsche: Kinezi nisu opterećeni istorijom i zato im je dizajn slobodniji
Porsche: Kinezi nisu opterećeni istorijom i zato im je dizajn slobodniji
1

Porsche: Kinezi nisu opterećeni istorijom i zato im je dizajn slobodniji

1.06K
1
Podelite sa prijateljima:

Nekako nam je promakla ova vest kada se pre neke dve-tri nedelje zavrtela u javnosti, ali evo pošto je veoma zanimljiva da prenesemo da je Mihael Mauer, nakon skoro dvadeset godina stilizovanja čuvenih Porscheovih modela 911 i Cayenne, ustvrdio da su novi rivali iz Kine, predvođeni električnim markama, ti koji najviše doprinose tome da nemački menadžeri i dizajneri budu više otvoreni za riskantnije kreacije.

“Te novoformirane firme, one bez nasleđa, mogu da pristupaju problemu stila na potpuno drugačiji način,” reče šef dizajna u društvima Porsche AG i Volkswagen AG. “To smatram dobrom zgodom, zato što utiče na to da članovi upravnog odbora proizvođača budu više otvorenog uma.”

Nemačka je duži vremenski period zemlja koja diktira rešenja u oblasti automobilskog dizajna, pa se tu ističu vanvremenski modeli poput Volkswagenove Bube, Porschea 911 i momentalno prepoznatljivih aduta iz paleta BMW-a i Mercedes-Benza, pri čemu najpre mislimo na sedane i kupee. Međutim, aktuelni proizvođači automobila su dugo nemo posmatrali uspon Tesle i liderstvo u oblasti tranzicije, a nova era baterijskih automobila donosi i mogućnosti inoviranog pristupa funkcionalnosti i izgledu vozila, što ostaje vrhunski važno za kupce kada biraju novog ljubimca na četiri točka.

Novi standardi se brzo nameću, od ultra-modernog stila kakav forsira Teslin Cybertruck i Xpengov P7 do detalja poput trodimenzionalne komandne table kod marke Li Auto ili masažnih sedišta u proizvodima konstruktora nazvanog Zhejiang Geely Holding Group. Ona se ugrađuju u modele Zeekra.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume je u septembru na svoju listu prioriteta dodato i dizajn, sve u želji da se privuče više kupaca i otkine deo tržišta iz ruku kineskih konkurenata. To je dalo malo više slobode dizajnerima unutar brendova VW, Audi i Škoda. Cilj je i da se da novi život ikonama poput Golfa, ali i da se gromoglasno ispromovišu novi projekti elektromobila.

“Uvek vizuelizujem situaciju u kojoj se aktuelni trenutak preslikava na neki budući momenat,” kaže Mauer koji je predvodio Porscheov tim stilista od 2004. godine. “Pitanje je samo dokle u mislima dobacujem. Pravi je izazov zaći u budućnost, ali ne predaleko.”

VW je neuspeh u Kini delimično pripisao činjenici da nije pridao preveliki značaj pitanjima estetike i elektronskih gedžeta u vozilima, a što Kinezi veoma cene.

“Uspeh Volkswagena je postignut u segmentu vozila za široke narodne mase, zbog činjenice da je bio snažno usredsređen na pitanja dizajna i kvaliteta stila,” reče Mauer. “Dizajn zasigurno nije najvažnija tema u firmi, ali jeste oblast gde se s malim ulaganjima može postići zaista puno.”

Mauer koji je ušao u 62. godinu se prisetio vaskrsa dizajna u firmi BMW AG, pre više od desed godina, kada je tadašnji glavešina odeljenja, Kris Bengl redefinisao stil Serija 5 i 7. Dok su puritanci osuli drvlje i kamenje na čoveka, kupci su reagovali potpuno drugačije, nagrađujući kompaniju novim porudžbinama.

Novi stilski pravci bi trebalo da odslikaju vozačko iskustvo s ostatkom sveta, inače daleko više povezano između sebe putem kompjuterskih programa i aplikacijama. Prava muka je naći optimalnu meru.

“Ubeđen sam da nemačka automobilska industrija poseduje potencijal za boljitak,” poentira Mauer.

AutoRepublika

(1055)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mihael Mauer zasluzuje veliko postovanje – vec 20 godina pod njegovom komandom dizajniraju se svi Porseovi modeli, koji su iz generacije u generaciju sve lepsi i vredniji a svaki je vec na prvi pogled prepoznatljiv kao Porse! Za tako nesto potrebno je neverovatno strpljenje i istancan osecaj za tihu i kontrolisanu evoluciju da se ne bi, kako on kaze, otislo suvise u buducnost. Za Porse bi bilo veoma pozeljno da on bude taj koji ce kompletnu familiju Porseovih vozila transformisati u elektricna. To ce biti delikatan skok koji bi svakog drugog dizajnera, pogotovu mladjeg, doveo u iskusenje da napravi nesto… Pročitaj više »