1. Home
  2. Vesti
  3. Renault će proizvoditi „četvorku“, ali Polestarovu
Renault će proizvoditi „četvorku“, ali Polestarovu
3

Renault će proizvoditi „četvorku“, ali Polestarovu

1.37K
3
Podelite sa prijateljima:

Francuski proizvođač automobila Renault je objavio da je postigao pisani sporazum s azisjkom grupacijom Geely, a kojim je predviđeno da galsko društvo sklapa kupeoliki SUV nazvan Polestar 4. Vozilo će biti montirano u pogonima koji se nalaze u bilansima firme po imenu Renault Korea Motors, a koja ima sedište u južnokorejskom gradu Busanu.

Sad, kako protumačiti ovu vest, da li je u pitanju sudbina ili prokleta ironija, videćemo. Uglavnom, prisetićete se, pisali smo o tome kako je Polestar zabranjen u Francuskoj usled prevelike sličnosti grba te marke sa analognim simbolom DS-a. Na kraju eto, Polestar će silaziti s proizvodnih traka drugog galskog entiteta.

Kako bilo, pravni sukob između Citroëna (kao direktnog vlasnika marke DS) i Polestara je okončana dogovorom postignutim pre četrnaest meseci, pa je Polestar dobio slobodu da nastupi i na tom važnom zapadnoevropskom tržištu. Ali, sve do ovog trenutka se nije moglo čuti o dalekometnim planovima Polestara.

Najsvežije vesti stižu iz Koreje, kako rekosmo, i ma koliko na prvu loptu zvučalo čudno, logično je da Polestar 4 bude u proizvodnji u fabrici Renaulta, pošto je ta firma nedavno oformila i diviziju kojoj je dala ime Ampère i zadatak da se bavi razvojem električnih vozila za grupu. Opet, ta divizija suštinski predstavlja zajedničko ulaganje s kineskom firmom Geely, koja opet kontroliše Volvo, pa onda i podmarku Volvoa, brend Polestar.

Renault Korea Motors najavljuje početak proizvodnje modela po imenu Polestar 4 za drugu polovinu 2025. godine. Kupeoliki krosover je namenjen kupcima u Južnoj Koreji i onima u Severnoj Americi. Proizvodni kapacitet pomenutog fabričkog kompleksa iznosi 300 hiljada četvorotočkaša na godišnjim osnovama.

Više puta pominjasmo u ovom članku Polestar 4, pa da kažemo da je vozilo dugo 4,84 metara i da bi se čak moglo okarakterisati i kao izdignuti sedan na platformi SEA, a ona je već poznata između ostalog i po tome što je temelj za novi Volvo EX90. Novitet Polestara računa na bateriju kapaciteta 102 kWh što garantuje autonomiju od 600 kilometara. S mehaničke strane, instaliran je motor od 272 konjske snage nazad, dok je alternativno moguća ugradnja iste pogonske jedinice i napred, na koji način se dobija 544 „konja“ moćna zver na četiri točka.

AutoRepublika

(1368)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nisam razumeo zasto bi bilo logicno da Reno montira Polestar. Sta je stvarni uzrok ovom partnerstvu? Jedino logicno objasnjenje bi bilo da Geelyu hitno treba proizvodnja u Koreji pa da ne bi cekao na izgradnju sopstvene fabrike udruzuje se sa renoom?

Matija

„Geely je suvlasnik Ampere s Renaultom“ – to je sustina mog pitanja: zasto je Geelyu potreban ovaj savez? Bez brige, ne ocekujem od AR da odgovori na svako pitanje, ovo je akademska diskusija na otvorenu temu.