1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Klasična Toyota sa modernim Chevroletovim srcem
AR pijaca klasika: Klasična Toyota sa modernim Chevroletovim srcem

AR pijaca klasika: Klasična Toyota sa modernim Chevroletovim srcem

158
0
Podelite sa prijateljima:

Svi mi koji smo posedovali ili još uvek posedujemo klasični automobil znamo da su noćna mora. Jako su lepi na oko i sa ponosom ih pokazujemo javnosti, ali istovremeno nisu baš civilizovani za upotrebu. Uvek nastaju neki sitni problemi, delova nema na svakom ćošku, a posle par sati vožnje počinje da nam nedostaje moderna oprema.

Solucija je naravno kupiti takozvani „restomod“, gde se zadržava klasična školjka, a onda ugrađuje moderna mehanika. Sve što je potrebno je da okrenete ključ i vozilo ide kao da je juče sišlo sa proizvodne trake.


Američka firma ICON je jedna od takvih koja će vam napraviti vozilo po želji, a ne baš tako davno u ruke im je dopao model Toyota Land Cruiser. Reč je o generaciji J40 i u većini država se prodavao od 1960. do 1984. godine, ali ste ga mogli dobiti u Brazilu sve do 2001. godine. Stara izreka kaže da ono šta funkcioniše kako je zamišljeno ne treba menjati, a J40 je odličan primer.

Ne, nije imao neku modernu tehnologiju, ali je mogao da savlada sve puteve i večno da traje. I dan-danas se može videti po pustinjama Afrike, Bliskog Istoka i Australije, što dovoljno govori o njegovom imidžu. GM se nudio sa dosta benzinskih i dizel motora, ali ukoliko ste želeli onaj koji će vas služiti dok ste živi, onda bi izbor padao na atmosferski dizel sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Onaj radne zapremine 3,6 litara je razvija 94 konjske snage dok je nešto veći 4,0-litarski bio za jedanaest „grla“ moćniji.

Međutim, ICON je odlučio da ih eliminiše i da ugradi motor koji ima jednako dobru reputaciju. Reč je o benzincu napravljenim od strane General Motorsa pod kodnom oznakom LS3, što nam govori da razvija 430 „konja“ i maksimalnih 575 Nm obrtnog momenta iz radne zapremine 6,2 litra.

Originalno je razvijen pre petnaestak godina za tadašnju generaciju modela Chevrolet Corvette, ali je u međuvremenu bio deo opreme raznih modela i može da se kupi i kao zaseban atrikal. Iako je značajno veći potrošač goriva od spomenutih Toyotinih dizela, motori LS su izuzetno dugotrajni i pritom postoji veliki broj delova za modifikacije. Spomenućemo da je menjač četvorostepeni automatski.

ICON je modifikovao svaki J40 tako što je restaurirao školjku, a onda bi ugradio novu mehaniku. To se ne odnosi samo na motor već i na disk kočnice, servo volan i na još mnogo toga. Enterijer je zadržan u retro stilu, ali sa takođe modernom opremom u vidu klime, centralne brave, prozora na dugme, audio sistema Pioneera i ostalih detalja koje danas očekujemo da vidimo u vozilima.

Primerak iz današnje priče je iz 1981. godine i nalazi se u gradu Mursvil unutar američke savezne države Severne Karoline. Prešao je nešto više od šest hiljada kilometara i poseduje sve one gore opisane karakteristike. U oglasu se navodi da su modifikacije i restauracija urađeni pre šest godina i da je u vozilo uloženo više od sto hiljada dolara. Zanimljiva je informacija da je registrovan u Kaliforniji kao vozilo sa dizel motorom i tamo nije legalan za upotrebu zbog godina, ali ga vlasnik može voziti na javnim putevima u preostalih 49 saveznih država.


Aukcija je donela trinaest ponuda, a najviša je iznosila 78 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments