1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Revolucionarni Ford Skyliner
AR pijaca klasika: Revolucionarni Ford Skyliner

AR pijaca klasika: Revolucionarni Ford Skyliner

239
1
Podelite sa prijateljima:

Ideja zvuči toliko jednostavno na papiru. Zamislite da je danas sunčan dan i želite da putujete u kabrioletu. Nema problema, Ford Skyliner je odlično služio za takvu svrhu. Ali onda par sati kasnije, odjednom kreće da pada velika kiša. Pa ako ste odrasli tokom pedesetih godina prošlog veka, u većini slučajeva biste morali da zaustavite automobil i ručno podignete platneni krov.

Ali ako ste bili vlasnik Skylinera, onda biste stisnuli dugme i metalni krov iz prtljažnika bi se podigao i dobili biste kupe.

Tako nešto nije strano u današnjoj automobilskoj industriji i takozvani „kupe-kabrio“ nude mnogi proizvođači, ali je trend bio velika nepoznanica pre više od sedam decenija. Ford zapravo nije bio pionir, pošto je tehnologiju imao Peugeot tokom tridesetih godina prošlog veka.

Međutim, francuski gigant je koristio samostalne firme za preradu i godišnja proizvodnja bi iznosila tek par stotina jedinica. Sa druge strane, Ford Skyliner je stizao u stilu nazvanom „kupe-kabrio“ direktno iz fabrike i u periodu od 1957. do 1959. godine je napravljeno 48.394 primerka, što ga čini prvim masovno proizvedenim modelom svoje kategorije.

Skyliner je inače nastao kao odbačeni projekat bratskih brendova Lincolna i Continentala. Upravu su oni razvili takvu tehnologiju sa željom da se razlikuju od konkurencije. Međutim, Continental je ugašen kao samostalni brend posle samo dve godine postojanja, dok se Lincoln učinio preteškim za posao.

Izbor je na kraju pao na Ford, koji je iskoristio svoj model Fairlane 500 kao bazu. Skyliner svakako nije bio jeftin i koštao je 2.942 američkih dolara ili 32.224 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Za navedenu sumu novca, kupac je dobijao bogato opremljen automobil u samom rangu sa Lincolnom.

Zavisno od godine proizvodnje, u ponudi je bilo pet motora i to svi oni s osam cilindara. Najmoćniji od njih je bio onaj radne zapremine 352 kubna inča (5,8 litara) sa 300 konjskih snaga. Izbor menjača se svodio na dvostepeni i trostepeni manuelni, kao i trostepeni automatski, a većina kupaca je odabrala ovaj poslednji.

Sa masom koja je dostizala brojku od tve tone, Skyliner nije bio preterano brz automobil. Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo oko deset sekundi, čak i u ovom najmoćnijem izdanju dok je maksimalna brzina iznosila 190 km/h.

Primerak iz današnje priče je iz 1959. godine kada je Skyliner postao deo najluksuznijeg paketa nazvanog Galaxie. Te godine je samo 12.915 primeraka napustilo fabriku, što ga ujedno činim najređom generacijom. Automobil se nalazi u gradu Sent Čarls unutar američke savezne države Ilinois i do sada je prešao manje od dvadeset hiljada kilometara.

Ovo nažalost nije primerak sa spomenutih 300 „konja“, pošto poseduje nešto manji motor radne zapremine 332 kubna inča (5,4 litra), a nudio se u konfiguracijama sa 225, 240 i 265 „grla“. Menjač je prema očekivanju, trostepeni automatski.

Vozilo je prošlo kroz dugogodišnji proces restauracija pre tri godine, a vraćen je u originalno stanje. Kao što smo spomenuli, Skyliner je bio bogato opremljen direktno iz fabrike, pa je tako imao kožna sedišta, klimu, servo volan, prozore sa staklom pokretanim pritiskom na dugme i još mnogo toga. Takođe poseduje i relativno retki „Continental Kit“, što se odnosi na produženi zadnji branik s rezervnim točkom na njemu.


Aukcija je donela 42 ponude, od čega je najviša iznosila 53 hiljade američkih dolara, ali to nije bio dovoljno da ovaj „kupe-kabrio“ promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Genijalno!