1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Jaguar XJ220 sa pređenih svega 4.200 km traži novog vlasnika
Jaguar XJ220 sa pređenih svega 4.200 km traži novog vlasnika

Jaguar XJ220 sa pređenih svega 4.200 km traži novog vlasnika

4.73K
2
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se svi sećamo one nezvanične priče da je svaki klinac iz osamdesetih godina prošlog veka odrastao sa tri postera na zidu i to Ferrari F40, Lamborghini Countach i Porsche 959. Takav period je možda bio najimpresivniji za egzotične automobile pre nego što su se novi zakoni o izduvnim gasovima i bezbednosti oteli kontroli i na taj način po mnogima upropastili mnogobrojne planirane legende. Jaguar XJ220 je svakako jedan od njih i u istorijskim knjigama se može mnogo pročitati o njemu, ali ne na osnovu toga šta je postigao već koji potencijal je imao da stekne kultni status kao pomenuta tri superautomobila iz početka naše priče.

Razvoj na ovom vozilu je započet početkom osamdesetih godina u saradnji sa trkačkim timom Tom Walkinshaw Racing. Cilj je bio napraviti modernu kreaciju Jaguarovih trkačkih automobila koji su dominirali na trkama izdžljivosti tokom pedesetih godina. Konceptualni model je bio spreman 1988. godine i šokirao je kompletnu automobilsku javnost. Publika je sa oduševljenjem gledala u prelepi stil, ali i mehaniku koja je bila ispred svog vremena.

Naime, XJ220 je pokretao centralno postavljeni 6,2-litarski benzinac sa 12 cilindara koji je razvijao 500 „konja“, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača. Automobil je dobio ime „220“ po planiranoj maksimalnoj brzini u miljama, a preračunato u kilometre na sat brojka je 350.

Međutim, do ranih devedesetih godina zakoni o izduvnim gasovima su postojali sve stroži, a Jaguar shvata da neće biti u stanju da ih zadovolji sa zastarelim V12 motorom. Iz tog razloga, od Austin-Rover grupacije je kupljen 3,5-litarski V6 motor koji je čuvena tjuning kuća Cosworth razvija za šampionat u reliju, a Jaguar dodaje turbo punjač i podiže snagu na čak 542 „grla“. Još jedna razlika u poređenju sa ranim konceptom je bila i ona povodom pogona pa se snaga prenosila na zadnje točkove kada je Jaguar shvatio da pogon na sva četiri točka dodaje na masi i da nema mnogo iskustva sa njim.

 

Na kraju dana XJ220 nije mogao da dostigne planiranih 220 mph, ali jeste 212 mph (342 km/h), što ga je učinilo najbržim serijskim automobilom na svetu. U periodu od 1992. do 1994. godine britanski gigant će da proizvede samo 282 primerka po ceni od čak 470.000 funti (oko 830.000 dolara u današnjoj vrednosti novca).

Teško je znati zašto je javnost bila toliko ogorčena što se serijski model razlikovao od koncepta, posebno zato što je pružao veće performanse, a pretpostavićemo da je ključni razlog onaj što je broj cilindara bio dvostruko manji. Bilo kako bilo, XJ220 nikada nije stekao očekivanu popularnost čak i kao cenjeni klasik, a za primerak iz ove priče je potrebno izdvojiti oko 449.220 najmanjih zelenih novčanica. On nosi serijski broj 147, a tokom relativno dugačkog života je prešao svega 4.200 km.

Zanimljiv je i onaj detalj da i pored toga što je očigledno jako malo vožen, ovaj XJ220 je već pretrpeo jednu restauraciju tokom 2013. godine. Tada se još uvek nalazio u Francuskoj kod originalnog vlasnika, a nakon toga je preprodan britanskoj kompaniji McGurk Performance Cars. Ova samostalna kuća je poznata po retkim primercima mnogih egzotičnih automobila, a među njima je sada i XJ220. Na toj poziciji će ostati sve dok novi kupac ne plati traženu cenu…

AutoRepublika 

(4733)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Javnost je bila toliko ogorcena jer je Jaguar uzeo depozit od potencijalnih kupaca za auto sa odredjenim specifikacijama a na kraju isporucio nesto sasvim drugo, pri cemu ni obecanu maksimalnu brzinu nisu ispunili. Inace, imao sam priliku da vidim ‘uzivo’ primerak u BRG boji i auto izgleda zaista fenomenalno.

Laki

Milina ga gledati a „zapelo“je onomad oko njega mnogo stosta!Kad „zivotinja“oslobodi 500ks sa pet manuelnih brutalno sta bi drugo!