1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Finansijski analitičar tvrdi da bi Tesla trebalo da odustane od pikapa Cybertrucka
Finansijski analitičar tvrdi da bi Tesla trebalo da odustane od pikapa Cybertrucka

Finansijski analitičar tvrdi da bi Tesla trebalo da odustane od pikapa Cybertrucka

125
1
Podelite sa prijateljima:

Tesla Cybertruck neće učiniti previše dobrog za američkog proizvođača električnih vozila srpskoga imena, barem u kratkom roku, a njegovo otkazivanje bi zapravo bilo dobro za akcije kompanije.

To je ono što je analitičar grupe Jefferies Filip Hušua rekao nakon što je snizio ciljnu cenu na 210 dolara po deonici Tesle, navodeći smanjenu zaradu i procenu slobodnog toka novca.

To je smela izjava, pošto je Cybertruck udaljen oko nedelju dana od konačnog početka isporuke naručenih vozila, a internet nije bio previše ljubazan prema finansijskom analitičaru, kao što možete i sami da vidite u komentarima na objavu na platformi X.

Ali dok je izjava o otkazivanju Teslinog prvog električnog pikapa u najmanju ruku nategnuta, ostale primedbe finansijskog analitičara nisu tako nategnute. „Tesla izgleda zaglavljena u sporoj traci još 12-18 meseci, ne može da iskoristi kašnjenja kolega, dok evropski stari proizvođači lansiraju električna vozila od 25.000 dolara sledeće godine, a kineski proizvođači automobila postavljaju novi tempo kraćih ciklusa proizvoda“, napisao je Hušua.

Ovo ide ruku pod ruku sa onim što je Mask rekao tokom razgovora o zaradi u trećem kvartalu prošlog meseca. „Samo želim da ublažim očekivanja za Cybertruck“, rekao je Teslin izvršni direktor. „To je sjajan proizvod, ali u finansijskom smislu biće potrebno od godinu do 18 meseci pre nego što postane značajan, pozitivan doprinos novčanom toku. Voleo bih da postoji način da bude drugačije, ali to je samo moja najbolja pretpostavka.“

Hušua je dodao da umesto da troši značajne resurse na proizvodnu rampu Cybertrucka, kompanija bi trebalo da se fokusira na „globalne segmente velikog obima i snabdevanje baterije sa 4680 ćelije za model Y“.

S obzirom da se dugo očekivani događaj isporuke 30. novembra približava, Cybertruck konačno postaje stvarnost, četiri godine nakon njegovog predstavljanja. Ali ne za stvarne kupce, bar ne za sada, čini se. Kako piše meksički list Milenio, Tesla bi krajem meseca mogao da isporuči samo 10 pikapa, a svi oni verovatno idu u ruke zaposlenih, baš kao što je model 3 prvi put isporučen tridesetoro zaposlenih u kompaniji.

To ne znači da je sporo početno predstavljanje na bilo koji način omelo globalni uspeh Modela 3, s obzirom na to da je to Teslin drugi najprodavaniji automobil, iza krosovera Model Y.

AutoRepublika

(125)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Elon Musk tvrdi da je njegov Cybertruck vec porucen 1,8 miliona puta! Bice mu potrebno 10 godina da to isporuci! Odakle dolazi ideja da ovaj projekat treba stornirati???