1. Home
  2. Industrija
  3. Hyundai grupa nišani Teslu
Hyundai grupa nišani Teslu
0

Hyundai grupa nišani Teslu

256
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai grupa, koja je bila jedan od pionira kada je reč vozilima koja koriste gorivne ćelije, dugo vremena se nije aktivno uključivala u EV borbu. Međutim, stvari su se promenile i Korejci ne samo da žele svoj deo kolača u ovom segmentu, već bi da steknu ulogu kolovođe. 

Uprkos velikom trudu evropskih i azijskih brendova, Tesla je i dalje lider u svetu električnih automobila. I tako će po svemu sudeći, ostati bar još neko vreme. Nedavno smo čuli izjave čelnika Audija, da Tesla ima „bar dve godine prednosti“ u odnosu na ovu marku kada je reč o baterijama, pogonskom sklopu, softveru ali i kapacitetima u vezi sa autonomnom vožnjom.

Hyundai i Kia su neko vreme sedeli po strani kada je reč o električnim vozilima. Pametno su sačekali pravi trenutak, kada je tržište sazrelo da započnu sa svojom električnom ofanzivom. Nakon inicijalnih uspeha sa električnim verzijama modela Niro i Kona, Korejci su spremni za sledeći korak.

Tako će Hyundai grupa već sledeće godine stvoriti novu proizvodnu liniju isključivo za električne modele, a potom će proizvodne kapacitete u vezi sa baterijskim automobilima ponovo uvećati 2024. godine.

Tesla Model S i Hyundai Ioniq Electric

Prema izveštaju Reutersa, čelnik južnokorejskog giganta, Euisun Čang, imao je nedavno niz sastanaka sa rukovodstvom nekoliko proizvođača baterija za električna vozila kao što su Samsung, LG, i SK grupa. Svrha razgovora bila je obezbeđivanje baterija za nadolazeće elektromobile.

Hyundai grupa je nedavno najavila je cilj prodaja od milion električnih vozila na godišnjem nivou do 2025. godine, kao i da drže udeo od 10% u ovoj tržišnoj niši. Ambiciozni planovi, nema šta, no put do ostvarenja zadatih ciljeva neće biti nimalo lak.

Korejski automobilski div je u 2019. godini prodao 86.434 električna automobila, što je više od VW grupacije koja je isporučila 73.278 ovakvih četvorotočkaša. Sve je to opet veoma daleko od Tesle koji je tokom prethodne godine prodao 376.500 automobila, a ove godine po svemu sudeći imaće još veći broj dostavljenih jedinica.

Briga zvana Model 3

Neimenovani zvaničnik Hyundaija kazao je da ova kompanija nije brinula o Tesli, sve dok su nudili isključivo vozila sa premijum cenom. Ali, kada je na scenu stupio pristupačniji Model 3, „starešine“ južnokorejskog proizvođača su se zabrinule.

Pomenuti insajder iz Hyundaija kaže da se u internim razgovorima plasman Modela 3 vidi kao strateška pobeda američke marke. Kao jedan od potencijalnih problema u budućnosti u vezi sa proizvodnjom više električnih modela javljaju se korejski radnički sindikati. Udruženja radnika zabrinuta su zbog toga što električna vozila sadrže manji broj delova od konvencionalnih što momentalno znači i manje posla za radnike.

Problem za Hyundai sa sindikatima bi mogao biti i veći nego što se čini, jer se veliki broj komponenti pogonskog sklopa za električne automobile dobavlja od komponentaša, za razliku od modela sa SUS motorima čiji se najveći broj delova proizvodi u samom Hyundaiju.

Pres predstavnik sindikata u Hyundaiju, Kvon Oh-kuk, rekao je da radnici nisu protiv EV modela. „Mi samo želimo da zaštitimo naša radna mesta“, rekao je Oh-kuk.

Gorivne ćelije protiv EV

Korejski brendovi su jedni od retkih automobilskih marki uz Toyotu i Nikolu, koji su podržavali razvoj vozila koja koriste gorivne ćelije. Hyundai je predstavio Tucson Fuel Cell 2013. godine, dok su model Nexo plasirali na tržište pre dve godine.

Iako je Hyundai uloži ogromna finansijska sredstva u razvoj ove tehnologije, ali i njenu promociju, čini se da se trud nije isplatio. Prema podacima LMC Automotive prošle godine je na globalnom nivou prodato svega 7.707 automobila koji za pogon koriste gorivne ćelije. U istom periodu isporučeno je 1,68 miliona električnih automobila, te je jasno koja je tehnologija odnela prevagu.

Ipak, Korejci ne odustaju od promocije vozila sa gorivnim ćelijama, iako će plasirati svega dva takva nova modela do 2025. godine. S druge strane, do pomenutog roka planiraju da na tržište izbace čak 23 nova baterijska automobila.

Atraktivni koncept Hyundai Prophecy

Dakle radi se o pravom ataku na lidersku poziciju u EV segmentu. Tesla je za sada u velikoj prednosti, ali se sa zaoštravanjem borbe u ovoj klasi mogu očekivati i značajno niže cene električnih vozila, što je dobra vest za potencijalne kupce ovakvih automobila. Ipak, nije realno očekivati ni da će Tesla i Ilon Mask spavati na lovorikama i da neće pružiti adekvatan odgovor.

Uostalom, nedavno smo od Maska čuli da je nezadovoljan visokim cenama Teslinih automobila, i da će se u budućnosti raditi na tome da modeli ove marke budu pristupačniji većem broju ljudi.

U narednim godinama sigurno će doći do većeg okršaja u EV segmentu, a ko će izaći kao pobednik nemoguće je prognozirati. Jedno je jasno, Tesla je u ogromnoj prednosti, pitanje je mogu li ostali da tu razliku premoste. Vreme će pokazati.

Priredio Đorđe Platiša

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments