1. Home
  2. Vesti
  3. Hondin kamionet je sada dostupan i u proterenskom izdanju
Hondin kamionet je sada dostupan i u proterenskom izdanju
12

Hondin kamionet je sada dostupan i u proterenskom izdanju

241
12
Podelite sa prijateljima:

Hondi je trebalo dosta vremena da se priključi izuzetno popularnoj kategoriji pikap kamioneta na američkom tržištu. Desilo se sve to tek 2005. godine, kada su Japanci nastupili s modelom Ridgelineom. Ali dok su rivali napravili pravi kamionet, Honda je zapravo samo pozajmila platformu modela Odyssey (inače minivana) i na njenoj bazi napravila pikap automobil.

Ruku na srce, trebalo bi priznati da je Ridgeline imao neke zaista unikantne karakteristike. Primera radi, bio je izuzetno udoban za vožnju, a takođe je imao i prtljažnik ispod sanduka, što nijedan rival nije mogao da pruži. Ali Jenkiji su ga videli kao „minivan u odelu kamioneta“ (bazni model je čak imao pogon na prednje točkove) i samim tim je komercijalni uspeh izostao.


Japanski proizvođač vozila je u međuvremenu predstavio i drugu generaciju, i to s drugačijom strategijom, pa reklamira Ridgeline kao „lajfstajl kamionet“ namenjen za obavljanje sitnih poslova kod kuće i tek po koji odlazak do prodavnice. Protekle godine je isporučeno tek 42.762 primerka, a Honda se nada privući koju novu mušteriju novim proterenskim izdanjem nazvanim TrailSport.

Takva značka sigurno nije strana i Honda je koristi za druge sopstvene modele, a cilj je pružiti kakvu-takvu vožnju svim onima ljubiteljima kampovanja i ostalih aktivnosti koje zahtevaju silazak sa afalta. Iz firme nam kažu da je Ridgeline TrailSport najsposobniji kamionet napravljen u istoriji Honde i da donosi mnogobrojne novine.

Najveća od njih su 18-inčne sa pneumaticima General Grabber A/T Sport i samim tim bi vozilo trebalo biti u stanju da savladu podlogu kao što su zemlja, pesak, blato, kamenje i sneg bez da se izgube vozne karakteristike na asfaltu. Kao i svaki drugi model sa značkom TrailSport, i Ridgeline stiže sa nešto agresivnijim stilom u vidu branika i crne maske hladnjaka.

Enterijer je sada dostupan sa 9,0-inčnim monitorom, a vlasnik može da poveže mobilni telefon preko interfejsa zvanih Apple CarPlay i Android Auto. Takođe, nova je i kutija između sedišta dok je ostatak opreme manje-više isti kao na ostatku ponude.

Dok Ridgeline i dalje može da se naruči sa pogonom na prednje točkove, TrailSport stiže sa standardnim pogonom na sva četiri točka. Motor je i dalje 3,5-litarski benzinac sa 290 „konja“ dok je menjač devetostepeni automatski. Honda nam kaže da ne preporučuje vožnju tereta težeg od 718 kilograma u sanduku kao ni vuču tereta masivnijeg od 2,2 tone, a u protivnim vozač rizikuje da izgubi fabričku garanciju.


Ridgeline TrailSport stiže u izložbeno-prodajne salone kao model za 2024. godinu, a novinari smatraju da bi se cene trebalo kretati između 41 i 48 hiljada američkih dolara. Model iz 2023. godine je nešto pristupačniji (38.800 „zelembaća“), ali je Honda prethodne godine agresivno eliminisala sve bazne konfiguracije, pa bi slična situacija mogla biti i sa onim osnovnim paketom opreme pod nazivom Sport.

Ne sumnjamo da će TrailSport privući po kojeg znatiželjnog kupca kome su bitnije karakteristike poput udobnosti i pouzdanosti, ali na kraju dana, Ridgeline će i dalje predstavljati sitnu ribu u svetu kamioneta…

AutoRepublika

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Neobicne stvari!

– V6 motor sa 3,5 lit. i 290 KS smesten napred poprecno?!
– Varijanta sa samo prednjim pogonom?! Kako li taj vuce prikolicu uzbrdo
kada mu se prednja osovina rastereti?!
– Dizajn pitom kao da je mala limuzina a ne off-road pikap?!

Dimenzije ove Honde su: 5.340 x 1.996 x 1.798 mm, rastojanje osovina je 3.226 mm. Da li je ovo za americke pojmove „mali auto“?

Yankee

Ridgeline se u Americi smatra mid-size pikapom, znaci ista kategorija kao Ford Ranger, Chevy Colorado, Toyota Tacoma, itd.
Ne pamtim da sam ikada video Ridgeline sa zakacenom prikolicom. To je „pikap“ koji u najgorem slucajem vlasnik iskoristi da doveze koju kutiju iz Walmart ili Home Depot, jer realno i nije pravi pikap – Ridgeline je zapravo ovo u telu pikapa.

comment image

Matija

Da, da, ukapirao sam pricu! 🙂 Mislim da bi Honda mogla da mu podari izgled prave limuzine, tada bi mnogo vise skretao paznju na sebe! Bilo je takvih primera u americkoj istoriji, danas su trazeni kao oldtajmeri, gledao sam na tv.

Bungi

Ko će još da se bakće kamiončićima, sitna para.Honda ima avionsku diviziju u Sjevernoj Americi i prilično koj dobro ide.

Matija

Za Hondu i njen koncept pikapa baziran na minivenu-limuzini bio bi pogodan dizajnerski koncept koji je davno lansirao Chevrolet – El Camino, koji se uspesno proizvodio u cak 5 generacija, od 1959 do 1987 godine!

comment image

BB

Zar Yenkee nema jedan takav?

Yankee

Hudson je imao prvi takav „ute“ krajem 1930-ih godina na bazi modela Terraplane, ali je trend zapravo u vecoj meri zapoceo Ford 1957. godine sa modelom Ranchero. Onda je stigao Chevrolet El Camino 1959. godine. I zapravo prodavao se jako lose i pored toga sto je imao dugacku karijeru, tu od 20.000 do 50.000 godisnje, zavisno od generacije. Reklamiran je kao limuzina + pikap u jednom, a ustvari je obavljao oba posla bas lose i pri tom je kostao vise od velikih pravih pikapa. Tako da takvo vozilo za Hondu bi bila teska propast. Subaru je bio poslednji koji je… Pročitaj više »

Matija

Sam si rekao da kupci koriste Hondin pikap takoreci kao putnicki auto a ne kao pravi pikap. To mi je dalo ideju. Osim toga, celih pet generacija ovog automobila sugerisalo mi je dobar plasman, takvih informacija, na zalost, ovde nema, sve se svodi na tehniku.

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija
Matija

Kada smo vec kod ove teme, El Camino sam naveo kao primer limuzine-pikap ali mi se principijelno ne dopada – samo dva sedista a tovarni prostor je prevelik, kao takav uglavnom nekoristan. Honda bi mogla da zadrzi kabinu sa dva reda sedista i sa solidnom udobnoscu, takodje i otvoren tovarni prostor. Jedino bi dizajn trebalo da bude moderan, aerodinamican i elegantan. Ovako je sasvim obican i neprimetan. Prihvati ovo kao akademsku diskusiju, bez pretenzija za nadmetanje. 🙂

Yankee

To je Subaru napravio sa Baja, ali se prodavao jako slabo, oko 30.000 tokom 4.5 godine.

comment image

Matija

Nije ni cudo! Izgleda kao jeftin tjuning. U ovako nesto nikada ne bih seo, bilo bi me sramota. Honda mora da ponudi mnogo kvalitetniji dizajn. Duga prica.

Yankee

Licno mislim da Honda treba da zanemari bilo sta na platformi automobila i da napravi pravi mid-size pikap. Toyota Tacoma se prodaje u velikim brojevima, Nissan Frontier (sa slike) isto ima kultni status, znaci trziste za japanske mid-size pikape postoji. Ali treba da bude „body-on-frame“ (nikako samonoseca karoserija), sa solidnim off-road mogucnostima, izgled kamioneta i slicno. Ne mogu ocekivati da ce biti uspesni sa pikapom koji lici na minivan i deli platformu sa minivanom.

comment image