1. Home
  2. Vesti
  3. Ilon Mask: EV modeli će udvostručiti svetske potrebe za električnom energijom
Ilon Mask: EV modeli će udvostručiti svetske potrebe za električnom energijom
7

Ilon Mask: EV modeli će udvostručiti svetske potrebe za električnom energijom

326
7
Podelite sa prijateljima:

Prema rečima šefa Tesle, nakon što električna vozila postanu svakodnevnica, odnosno preuzmu primat nad tradicionalnim četvorotočkašima, električna energija koja se dobija iz obnovljivih izvora poput vetra i sunčeve svetlosti moraće negde da se skladišti. 

Ilon Mask je potvrdio da će prema proračunima američke marke biti udvostručene svetske potrebe za električnom energijom, kada EV modeli zamene SUS automobile na ulicama. To će momentalno značiti da je potrebno proizvesti mnogo više električne energije.

Milijarder ističe da je veoma bitno da se ta energija koja će biti neophodna dobija na održiv način, te da će to biti jedan od najvećih izazova elektrifikacije. Takođe, Mask navodi da veruje da će prelaz od tradicionalnih ka električnim automobilima trajati otprilike dve decenije.

„Biće potrebno oko 20 godina da svi automobili postanu električni. To je kao sa mobilnim telefonima, ne možete ih sve zameniti odjednom. Svake godine oko 5% vlasnika nekadašnjih SUS modela pređe na EV“, kaže prvi čovek Tesle.

On veruje da će nakon prelaska na električne modele, struja koja se dobija iz obnovljivih izvora energije biti od ogromne važnosti. Zato će biti bitno da se ona pravilno skladišti, verovatno u baterijama. „Ovde se prave najbolje vetranjače“, rekao je Mask misleći na Nemačku.

Šef američkog brenda zaključio da mu je drago što se rad na izgradnji fabrike kraj Berlina ubrzava, te da se uvek lepo provede kada dođe u ovu zemlju. Mask je posebno pohvalio inženjerski duh Nemaca i „želju da se stvari završavaju“.

AutoRepublika 

(326)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Koliko ja znam, sadašnja električna energija se nigde ne skladišti već konstantno distribuira, ne postoje „rezervoari“ električne energije. Što bi on da promeni onim svojim „baterijama/kondenzatorima“, pa ćemo videti šta će zaživeti.

Branko

Postoje već sada, recimo hidroelektrane i reverzibilne hidroelektrane. To je vrlo kompleksna tema, a uključuje sasvim nove tehnologije kao što su Vehicle to Grid, Smart House, Smart Communities,… Na našem jeziku još nema adekvatnog naziva, pa koristim engleski.

Stari Dejan

Reverzibilne hidroelektrane nisu nikakva novost, postoje odavno a i u Srbiji postoji jedna. Inače Igi je u pravu, kod proizvodnje el. energije najveći izazov je predvideti pikove i propade potražnje od strane korisnika i sa tim uskladiti proizvodnju iste jer se trenutno ne postoji nijedan način da se el. energija skladišti. Reverzibilna HE koristi noć kad je generalno slabija potrošnja, uzima (jeftiniju) struju iz mreže i onda vodu koja je već prošla kroz turbine vraća nazad u akumulaciono jezero da bi sutradan ponovo mogla da proizvodi (skupu) struju. Briljantna ideja, a elektrane su mi uvek bile omiljen predmet.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Stari Dejan
BojanNeki

Projekat V2G (vehicle to gird) jeste globalno skladištenje električne energije i vraćanje u mrežu po potrebi tj „peglanje“ opterećenja mreže.
Samo sve Tesle na putevima da se saberu odnosno njihov kapacitet baterija, koji je prosečno 60-70 kWh a Tesli je odavno preko milion, što je ogroman potencijal.

Reverzibilne HE takođe mogu da koriste energiju dobijenu od sunca i vetra.

sami

I tako to biva u bajkama a realno ce Tesle da guraju crnci pa će onda da proizvode struju a moze uz svaku teslu da se zaduzi po jedno magare da vuce teslu a ona ce da proizvodi struju. I to je obnovljiva energijsa jer magare pase travu a trava raste od sunca. A onda ce vlasnik tesle ako je dokon obuce radni mantil i cizme i krene da magaretom vuce teslu a ona ce da proizvodi struju. Onda dodje do štekera i proda EPSU struju a oni ce da tom strujom prepumpaju vodu iz Drine na Taru. Onda sutra… Pročitaj više »

BojanNeki

Pa i sada plaćaš, a ne buniš se.