1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. U Pensilveniji pronađen dragulj klasičke američke automobilske industrije
U Pensilveniji pronađen dragulj klasičke američke automobilske industrije

U Pensilveniji pronađen dragulj klasičke američke automobilske industrije

323
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko redovno posećujete stranicu AutoRepublike, onda ste nas sigurno dosta puta čuli kako pričamo o čuvenom brendu iz ove države, onom nazvanom Packard. Predmet rasprave je uglavnom bila napuštena fabrika marke koja se još uvek nalazi pored Detroita i u velikoj meri oslikava šta se desilo s nekadašnjim centrom američke automobilske industrije.

Takođe smo pričali i o tome kako je Packard bio najprodavaniji premijum brend preko bare, pre nego što su General Motors i Ford ušli u veliki trgovinski rat preko Cadillaca, odnosno Lincolna. U takvim uslovima Packard nije imao šanse da preživi, pa se početkom pedesetih godina prošlog veka udružio sa Studebakerom, pre nego što je zvanično bankrotirao.

Poslednji „pravi“ model brenda je napustio fabriku 1956. godine dok je ime opstalo još dve godine, zahvaljujući prodaji „prepakovanih“ Studebakera. U suštini, Packard za 1957. i 1958. godinu je bio ništa više nego Studebaker s nekoliko dizajnerskih oznaka i daleko većom cenom. Naravno, nije teško zaključiti da je prodaja bila razočaravajuća, ali iz tog razloga, ukoliko danas pronađete neki od primeraka, budite spremni izdvojiti poveće sume novca.

Predmet današnje rasprave je Packard Hawk iz 1958. godine koji se nedavno pojavio na sajtu za preprodaju eBay. Tokom spomenute godine ovaj automobil je bio zasnovan na modelu Studebaker Hawk, ali je imao nešto izmenjeni prednji deo bez otvora na rešetki hladnjaka. Takođe je bio napucan opremom da bi se opravdala viša cena, dok je najveća izmena primećena ispod haube.

Tu se krio V8 motor zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) koji se razvijao 275 konjskih snaga i maksimalnih 450 Nm obrtnog momenta. Takva brojka je ostvarena zahvaljujući kompresoru kompanije McCulloch, čime je Hawk važio za jedan od retkih automobila iz navedenog perioda s takvom fabričkom opcijom. Cena svakako nije bila mala, i iznosila je 3.995 dolara (37.558 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) što je bilo oko 700 dolara (današnjih 6.580 najmanjih zelenih novčanica) više nego što je bilo potrebno da se pazari rođak iz Studebakera.

Prema današnjim standardima, Hawk nije bio preterano brz četvorotočkaš sa ubrzanjem od nule do 100 km/h za oko dvanaest sekundi i maksimalnom brzinom od 200 km/h. Proizvedeno je samo 588 primeraka pre nego što je Packard stavio katanac na bravu.


Primerak iz današnje priče se nalazi u gradu Lenkester (savezna država Pensilvenija) i vlasnik kaže da je proveo poslednjih pet decenija u hangaru. Brojevi šasije i motora se poklapaju sa onim fabričkim, pa iako Hawk na prvi pogled deluje kao da je video i bolje dane, pronaći ga u takvoj konfiguraciji je retkost.

Originalno je navodno prodat u američkoj saveznoj državi Mičigen, i sve do 1968. godine je korišćen u svakodnevnoj vožnji. Tada je parkiran iz nepoznatog razloga, a navodi se da je bio u voznom stanju kada se to desilo. Sadašnji vlasnik ga je kupio 2018. godine s ciljem da ga restaurira, ali je odustao kada je uvideo da je korozija „pojela“ šasiju i da obnova sigurno neće biti jeftina. Vlasnik napominje da je motor „upalio“ pre tri godine, i da kompresor funkcioniše bez greške, pa ćemo pretpostaviti da će nova šasija svakako biti najveći trošak.

Aukcija je tek započela i najviša ponuda za sada iznosi 8.100 američkih dolara. Spomenućemo da restaurirani Packard Hawk ume da vredi i do 135 hiljada „zelembaća“, doduše kada je u perfektnom stanju, i nadamo se da ćemo ga jednog dana videti baš takvog.

AutoRepublika

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments