1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Dodge Charger će razvijati 885 konjskih snaga
Novi Dodge Charger će razvijati 885 konjskih snaga
4

Novi Dodge Charger će razvijati 885 konjskih snaga

1.42K
4
Podelite sa prijateljima:

Razvojni tim za model iz segemnta mišićavih, Dodgea Chargera sprema najveće promene u svojoj 57-godišnjoj istoriji. Pomislili smo da je „smak sveta“ stigao pre petnaestak godina kada je Charger po prvi put dobio četvoro vrata, pa smo mu oprostili takah „greh“ kada je Dodge predstavio raznovrsna izdanja s indeksom Hellcat. Najmoćniji od njih razvija čak 807 konjskih snaga i omogućava ovom automobilu maksimalnu brzinu od preko 200 km/h, što ga čini najbržom serijskom fabričkom limuzinom na svetu.

Iako je Charger i dalje izuzetno popularan među kupcima, Dodge nam kaže da u ovakvom izdanju ne može dalje da preživi jer više ne može da zadovolji zakone na račun izduvnih gasova, pa će u penziju narednog meseca.

Dodge sprema zamenu u vidu novog kupea koji će da zameni ne samo Charger, već i njegovo kupe izdanje Challenger. Priložene fotografije nam ga pokazuju u konceptnom izdanju, a iako je ranije bilo najavljeno da će postojati samo u električnoj verziji, neke nove priče kažu da će ga kupci moći dobiti i sa turbobenzincem ispod haube. Više o tome možete da pročitate ovde.

Ali dok će novi benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji razvijati 420 i 510 „konja“, zavisno od verzije, najmoćnija modifikacija će ipak biti ona s električnim agregatom. I ako je verovati pisanju kolega sa sajta „The Drive“, vrhunac Chargerove ponude će činiti model na struju sa ukupno 885 „grla“.

Oni pišu da će električni model biti dostupan u tri konfiguracije, od čega će dve biti s ožičenjem na naponu od 400 volti, a preostala na 800 volti. Najmanje jedan od njih će posedovati jedan električni motor s pogonom na zadnje točkove, dok će one skuplje verzije pružati pogon na sva četiri točka.

The Drive zatim piše da će bazni električni Charger biti pozicioniran stepenicu iznad najmoćnijeg benzinca i da će razvijati oko 400 konjskih snaga. To je manje od ranije najavljenih 455 „konja“, ali je opet impresivna cifra. Zatim bi trebalo da usledi izdanje sa 670 „grla“, a vrhunac bi predstavljao model sa 855 „konjskih snaga“. To bi ga stavilo u isti koš kao modeli Lucid Air Sapphire i Tesla Model S Plaid, i većina se može pohvaliti s tri električna agregata, pa smo sigurni da će i Dodge krenuti u tom pravcu.


Ako se ove informacije pokažu kao tačne, nema sumnje da će novi Charger u svakom pogledu nadmašiti prethodnika, dok pritom javnost više neće moći da izrekne onu čestu kritiku kako „to nije pravi Charger jer ima četvoro vrata“.

Zvanične informacije ćemo saznati naredne godine kada bi serijski model trebalo da debituje pre nego što se pojavi u izložbeno-prodajnim salonima kao model za 2025. godinu.

AutoRepublika

(1417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep auto! Broj konja kod americkih automobila vec odavno me ne uzbudjuje!

Zagor

Preko 200 km/h nije neko postignuce u 2023.

Vozac62

Mora da je greska u tekstu, nemam drugo objasnjenje…

Yankee

Da, trebalo je da pise 200 mph sto je 320 km/h.