1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda „s četiri prstena“ debitovala kao liftbek i karavan
Škoda „s četiri prstena“ debitovala kao liftbek i karavan
16

Škoda „s četiri prstena“ debitovala kao liftbek i karavan

18.33K
16
Podelite sa prijateljima:

Ako se ne računaju automobili proizvedeni pred Drugog svetskog rata, onda se može reći da je u nedavnojprošlosti Škoda već lansirala četvrtu generaciju perjanice, modela Superb. Tok istorije bi trebalo ceniti jer je prva moderna Škoda Superb debitovala 2001. godine i to samo kao varijacija Volkswagenovog Passata B5 s produženim razmakom između osovina, dok je danas, da čovek ne poveruje, sam Superb donor Passata u naraštaju B9.

Da, automobil s grbom Volkswagena je debitovao pre dva meseca, ali Škoda je ta koja je vodila glavnu reč u razvoju ove porodice četvorotočkaša. Ako znamo da se Passat B9 prodaje samo kao karavan, Superb će se nuditi i kao liftbek i kao karavan.

Škoda je pratila evolutivni put, u prilog čega navodimo korporativni dizajn, modularnu platformu MQB (sada u savremenoj iteraciji Evo), a čak je očuvan i međuosovinski razmak od 2.841 milimetara. Ali, zato su svi spoljašni paneli karoserije novi.

Rasveta je postala kompaktnija, a pride, nagib vetrobranskog stakla je lagano uvećan. Kod lifbeka je snižen koeficijent otpora vazduha Cd za 10% (sada je 0,23), dok je kod verzije nazvane Combi, otpor vazduha niži za 15% (do 0,25).

Bazični Superb je dobio 43 milimetara u dužinu (do 4.912 mm) i 12 mm u visinu (do 1.481 mm), dok je karavan za 40 mm duži (4.902 mm) i za 5 mm viši (1.482 mm) od prethodnika. Istovremeno, širina vozila je u oba slučaja snižena za 15 milimetara i sada iznosi 1.849 mm.

Paleta raspoloživih naplataka nudi prečnik između 16 i 19 inča. Već ogroman prtljažnik je postao još performantniji, pa kod liftbeka zapremina iznosi, ne više 625, već 645 litara (kao kod BMW-a X5), dok je verzija s indeksom Combi ponudila, ne nekadašnjih 660, već 690 litara.

Kako gepek, tako i kabina. Sada je još više prostrana i nudi svetski komfor, iako se glavni prirast prostora odnosi na površinu iznad vozačeve, i glava ostalih putnika (plus od 6 do 11 mm). Novi čeoni panel poseduje skrivene otvore za ventilaciju, dok su instrumenti virtuelni (10-inčni ekran je već standardan), ali stiže s natkrivkom.

Među opcionalima, po prvi se može pronaći i projekcioni ekran na vetrobranskom staklu, dok multimedijalni sistem može imati „TV” dijagonale od 10 do 13 inča (iako je to kod Passata od 13 do 15 cola).

Kontrolna polugica menjačke kutije tipa DSG je smeštena na stubu upravljača, i to s desne strane, i više neće biti Superba s ručnim menjačem. S leve strane upravljačkog stuba se nalaze polugice migavaca i brisača. Spoljnom rasvetom se upravlja pritiskom na dugme.

Boks na središnjem tunelu sada nudi integrisanu površinu za dopunu pametnog telefona. Posedujesnagu od 15 vati i hlađenje. Tri su nova gedžeta ponuđena na listi marke koja promoviše slogan Simply Clever, pa ih je sada ukupno 28. To su električna pokrivka prtljaga (samo kod karavana), dvostruki džepovi na naslonu prednjih sedišta i zakačinjalka za tablet na odmorištu za ruke postavljenom nazad i po sredini.

Superb za razliku od Passata, zadržava klasičnu jedinicu za kontrolu rada klima uređaja i ona poseduje tri rotirajuća tastera. Ali, ova kontrola se sada zove Škoda Smart Dials. Displeji su integrisani u ručice i to ne samo kao pozadinske sekcije , već s matricama punog spektra nijansi i prečnika od 32 milimetara.

Centralna ručica je multifuncionalna i može biti odgovorna za brzinu vetnilatora, smer protoka vazduha, jačinu zvuka muzičkog sistema, pa i za izmenu programa vožnje i zumiranje navigacionih karata. Izmena u režimima rada se obavlja dugotrajnim pritiskom ručice, a vlasnik može da programira ceo set ili pak sekvence ovih funkcija. Ipak, ne može ih biti više od četiri u isto vreme. Toliko podržava info-zabavni sistem.

Glavno unapređenje arhitekture MQB Evo predstavlja opciono prilagodljivo vešanje DCC Plus. Novi amortizeri poseduju dva kontrolna ventila, zasebno za potisak i odskok, umesto samo jednog, pa je razlika između sportske i postavke usmerene ka udobnosti više naglašena. Ovaj tip ogibljenja dolazi serijski na vozilima s tradicionalnim indeksom Laurin & Klement.

Ostale osobenosti uključuju mešovite presvlake od prave i veštačke kože, skupcena prednja sedišta s funkcijama hlađenja i masaže, muzički sistem marke Canton, koji donosi sa četrnaest zvučnika, kao i prednje svetlosne grupe u tehnologiji matriksa.

Što se tiče palete raspoloživih motora, može se reći da je priča kod Passata skoro identična onoj koja se tiče Superba, ali Škoda ipak nudi više varijacija u pogledu vatrene moći pogonskih sklopova. Na primer, dvolitarski TDI se može dobiti sa 150 ili 193 konjskih snaga, iako Passat pruža samo najprizemniju verziju sa 122 „grla“.

Primerci s motorom od 150 „konjića“ dolaze s prednjim pogonom, dok potentniji komadi Superba nude pogon na sve točkove, doduše, samo sa spojnicom za zadnju osovinu.

Postoje dve čisto benzinske verzije. Poseduju turbo motor 2.0 TSI sa 204 konjskih snaga i prednji pogon, a tu je i alternativa sa 265 „konja“ i povremenim pogonom na sva četiri točka. Po prvi put je u asortiman dodat „blagi hibrid“: taj ima 1.5 eTSI benzinski turbo motor (150 KS, 250 Nm) upotpunjen sistemom za isključivanje polovine cilindara pri slabim opterećenjima i sistemom lakog hibrida na naponu od 48-volti. Poseduje remenski pogon. Sve navedene benzinske i dizel verzije imaju sedmobrzinski  robotizovani menjač s dvostrukom spojnicom.

Dopunjivi hibrid takođe ostaje deo prodajne postavke Superba, ali sada može biti samo Superb Combi. To je zato što se takve verzije uglavnom iskaju u zapadnoj Evropi, a tamo preferiraju karavnske forme. Hibrid poseduje turbobenzinski motor 1.5 TSI (150 KS) i šestostepenu transmisiju tipa DSG. Stiže s integrisanim električnim motorom.

Najveća snaga pogonskog sistema iznosi 204 “konja” (iako se Passat takođe može dobiti sa 272 „grla“, ali je pogonska osovina jedino ona napred. Kapacitet trakcione baterije iznosi 25,7 kWh spram 13 kWh koliko beše kod upokojene generacije. Domet u bešumnom režimu premašuje sto kilometara (WLTP).

Novi Superb će na evropsko tržište s proleća koje je pred nama, pa cene nemamo. U Češkoj Republici aktuelni staje oko 36 hiljada evra, a momenat je da naglasimo da će se novajlija sklapati u Slovačkoj, a ne više u domovini. Svakako na istoj liniji na kojoj se montira i bratski Passat.

AutoRepublika

(18329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Meni zaista izgleda fantastično.
Ovako nešto nisam očekivao od VW-a za neki model na koji stavljaju znak škode.
Sve pohvale.
Osim za onaj volan. Ali, znaju oni zašto je takav, zbog opcionog 😊

Izmenjeno 5 meseci pre od strane MRN
Bungi

U odnosu na prethodni model, po meni lično, ovaj dizajn je nazadak.Barem što se spoljašnosti tiče.Oštre linije prethodnika su nekako otupljene, umekšane, stidljive.Zašto, nema potrebe.?U svijetu automobila dovoljan je jedan Domagoj Đukec, dva su već previše.

Rikošet

Karavan se prije barem vizuelno razlikovao od Passata, a sad je ako uporedite ova dva modela u potpunosti isti. Bočna linija u visini rukohvata, oblik stakala, pozicija svjetala sve je isto i na istoj visini. Nije da nismo znali da su to dva ista automobila, ali prije je to manje bilo izraženo. Najveći paradoks je da će se proizvoditi u Slovačkoj, pa samo naivan čovjek više može da tvrdi da je to najbolji „češki automobil“. U unutrašnjosti su najveće novosti tri okrugla potenciometra i prateći tasteri koji su „prekopirani“ iz Renault i Dacie. Najoriginalniji dio enterijera je ovaj ekran, čija… Pročitaj više »

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Rikošet
Antifa

Au svaka vam čast. Tek na kraju sam primetio da je komentar. Mislio sam da je recenzija AR.

Matija

Lep, veliki, elegantan auto! Skoda uspesno ostavlja iza sebe imidz jeftinog autmobila! U korporaciji VWa Skoda se izborila za samostalnost, dozvoljeno joj je sve sto pozitivno utice na njenu prodaju. Zameram sledece detalje:

– agresivnu resetku na prednjoj maski
– agresivnu resetku na pultu
– ekran koji je samo provizorno pricvrscen za pult, bez pokusaja integracije.

BB

Meni se sviđa… dobar po većini osnova..

Balkanboj

Dakle, postaje glupo kupovati Audi ili VW u ovoj kategoriji samo zbog značke na volanu i haubi.

Ozbiljno dobar, ali za tu dužinu sa 4 motion pogonom.

MRN

Ne stoji ti ta prva rečenica. Ne možeš sve to trpati u isti koš, jer i nisu isti.
Uostalom, ni orijentacija motora u motornom prostoru im nije ista. 😊

Lazar

Moron je u PRAVU !!!

A to se oseti u prvoj krivini , sto samo znaci da niste vozili i pricate napamet !

Naslusao sam se tih kafanskih prica od lokalnih majstora kako su Skoda i Audi isto 🙂

BB

Škoda je malo bolja 😜🤣😂

Nebojsa

Prvo da razdvojimo mqb Audije od mlb Audija. Mqb Audiji su fensi Skoda ili VW.

Laki

Fino vozilo, samo „ekran“ kvari odličan kokpit.Sistem „4 motion“ će svakako biti potreban sa ovim dimenzijama.

Yrraf

Ja ne znam, ali meni svi VW modeli upakovani kao Škoda ili Seat izgledaju 50 puta bolje. Apsolutno mi nije jasno da neko izabere VW zbog „imena“ a pritom je ime narodni auto. Izem ti prestiž.

Renault Terminator🇷🇺Z

Auto izgleda odlično.Paleta motora odlična.Nisam ljubitelj VW niti Škodilaka,ali su napravili pravi auto.Ovakve automobile pozdravljam kod svih proizvođača,izuzev Alfe i Korejskog smeća.

Antifa

Znate kako kažu za Škodu. Škoda ti je kao javna kuća. Lepo ti unutra, ali te malo blam kad izađeš iz nje.

Mile mocevic

Das 40k za toyotu i pozdravis se sa majstorom.
Ovo je ipak VW i oni sto kupuju majstor im je prvi komsija imaju veliku prednost.