1. Home
  2. Vesti
  3. Smart je najavio nove modele, uključujući zamenu za ukinuti fortwo
Smart je najavio nove modele, uključujući zamenu za ukinuti fortwo
1

Smart je najavio nove modele, uključujući zamenu za ukinuti fortwo

164
1
Podelite sa prijateljima:

Ove godine marka smart slavi 25. rođendan u okviru niza događaja pod nazivom „pametna vremena“ (smart times). Događaji se odvijaju uglavnom u Kini, jer je ovo glavno tržište za smart danas. Da podsetimo, u početku je smart bio zamisao nemačkog koncerna Daimler-Benz (sada Mercedes-Benz Group) i njegov prvi model bio je subkompaktni dvosed fortwo, čija je proizvodnja počela 1998. godine u novoj fabrici u Ambahu, Francuska (danas pripada britanskoj kompaniji Ineos Automotive).

Pod upravom Mercedes-Benza, smart nije postigao značajniji komercijalni uspeh i 2019. je ponovo pokrenut kao deo ravnopravnog zajedničkog preduzeća između Mercedes-Benza i Geelyja, pod nazivom smart Automobile. U ovom zajedničkom preduzeću, Geely se bavi razvojem i proizvodnjom novih smartova, a Mercedes-Benz samo nadgleda njihov dizajn, odnosno smart je, zapravo, postao ćerka firma kineskog holdinga. smart je sada isključivo brend električnih automobila što znači da novi modeli neće imati termičke verzije.

smart #1

Prvi model nakon „renesanse“ je subkompaktni krosover smart #1, koji je debitovao u aprilu prošle godine. Zasnovan je na modularnoj platformi SEA koju je razvio Geely, koju je dobio i nešto veći krosover u obliku kupea smart #3, koji je premijerno predstavljen u aprilu ove godine. Ispostavilo se da je 2023. prva puna godina smartovog rada sa novom paletom modela. U prva tri kvartala u Kini, prema CAAM-u, prodato je 33.654 „pametnih“ električnih vozila što je veoma dobar početak. Iste godine, smart se oprostio od stare palete modela, čiji je poslednji predstavnik bio električni dvosed EQ fortwo. Kompanija nije zvanično objavila kraj svoje proizvodnje, ali porudžbine nisu primane od proleća.

Najmanje jedan novi proizvod pojaviće se u novom asortimanu svake godine: predstojeće premijere, prema nemačkom časopisu Auto, Motor und Sport, jesu mali model smart #2 i najveći u gami smart #4 i smart #5. „Četvorka” će najverovatnije biti kompaktni hečbek, a „petica” prostran porodični krosover. U tehničkom smislu, smart #4 i smart #5 biće objedinjeni sa modelima #1 i #3, odnosno dobiće istu platformu SEA.

smart #3

Za smart #2, koji će zameniti fortwo, SEA je prevelika; „dvojka“ će imati svoju platformu, dizajniranu za kratke modele sa dva sedišta. Geely, kao i druge velike kineske kompanije, već ima male gradske električne automobile – na primer, nedavno predstavljeni Geely Panda Mini, ali je njegova platforma previše „primitivna“ i ne uklapa se u premijum status smarta. Platforma „dvojke“ treba da obezbedi visok nivo bezbednosti i mogućnost integrisanja najnovijih elektronskih asistenata vozača, odnosno visoku ocenu na testu Euro NCAP.

Očekuje se da će Smart #2 doći na tržište 2025. godine, ali bi premijera mogla da se održi ranije. „Četvorka“ i „petica“ će se sledeće godine pridružiti „pametnom“ asortimanu.

AutoRepublika

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Na prvu mi se nije dopao dizajn, ali do sada mi je nekako legao pa deluje simpatično.