1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai opet u problemima u Americi zbog korišćenja dečje radne snage
Hyundai opet u problemima u Americi zbog korišćenja dečje radne snage
2

Hyundai opet u problemima u Americi zbog korišćenja dečje radne snage

413
2
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona priča da je skandal odmah iza čoška, onda kada neka inostrana kompanija zabeleži uspeh na američkom tržištu. Teorija zavere kaže da Jenkiji na taj način štite svoje domaće firme, a kao primer možemo da navedemo slučajeve registrovane sa Toyotom i naglim ubrzavanjima, ili Volkswagena i dizelgejta (iako je ovaj nemački proizvođač vozila daleko od uspeha na tržištu preko bare). Sada je na red došao i Hyundai.

Poznato nam je da firma iz Južne Koreje beleži solidne prodajne rezultate zajedno sa bratskim brendovima Kia i Genesis, ali je naravno prate i skandali. Jedan od njih se odnosi na oblast krađa, pa mnoge savezne države Amerike već sada neguju aktivne tužbe protiv brendova Hyundai-Kiju iz razloga što krađa njihovih četvorotočkaša zadaje dosta posla policijskim snagama, ali ne i lopovoima.

Na listu možemo da dodamo i novi skandal u vezi korišćenja dečje radne snage. O njemu smo pisali još pre nekoliko meseci i tu priču možete da pročitate ovde, a sada se ispostavilo da je skandal dosta veći nego što se originalno mislilo.

Ruku na srce, moramo odmah da kažemo da u problemima nije Hyundai-Kia već njihov glavni dobavljač delova, firma SMART iz američke savezne države Alabame. Pre nekoliko meseci se pročula priča kako je otkriveno da u fabrici SMART-a rade osobe iz siromašnih država Centralne i Južne Amerike stare svega dvanaest godina. Sada na listu možemo da dodamo još dva dobavljača korejskog giganta, i to firme Hwashin America Corp i Ajin Industrial Co. Kolege sa sajta Reuters kažu da je reč o ukupno deset dobavljača, ali nije dodatno otkrio njihova imena.

Hyundai i Kia se naravno prave ludi uz objašnjenje da „nisu znali šta se dešava i da osuđuju bilo kakvo korišćenje dečje radne snage“. Hyundai je čak javno rekao da prestaje sa svakom daljom saradnjom sa spomenutim firmama, da bi se na kraju predomislio i izjavio kako su „zadovoljni merama koje su dobavljači preduzeli da se takve greške više ne ponove“.

Međutim, Reuters je sproveo dodatnu istragu tako što je komunicirao sa preko sto bivših i sadašnjih radnika, i od njih saznao da ne samo što je grupacija koja kontroliše marke Hyundai-Kia znala za ovaj problem, već je „ispod stola“ terala dobavljače da koriste što jeftiniju radnu snagu i da samim tim održe cene delova pristupačnijim.

To se posebno primetilo tokom epidemije virusa korone gde je nestašica delova bila očigledna, pa iako Hyundai-Kia možda neće proći jednako loše na sudu, ali će kompanija definitivno morati da plati velike iznosi na ime kazni, zato što je radila sa prekršiocima zakona iako je znala za prevaru.


I… Šta mislite kome se sprema sledeći skandal?

AutoRepublika

(413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako su u kompaniji zaista znali za takvo postupanje dobavljača i sa time makar i posredno bili saglasni, tada i treba da im bude „oderana koža sa ledja“.

Renault Terminator

Ma nije moguće da se to dešava žutaćima,da su oni takvi…