1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Yenko Camaro ima sedmolitarski V8 motor sa 1.520 KS i manuelni menjač
Yenko Camaro ima sedmolitarski V8 motor sa 1.520 KS i manuelni menjač

Yenko Camaro ima sedmolitarski V8 motor sa 1.520 KS i manuelni menjač

1.99K
0
Podelite sa prijateljima:

Specialty Vehicle Engineering (Specijalno inženjerstvo vozila – SVE) iz Toms Rivera (američka država Nju Džersi), koja se nalazi otprilike 86 kilometara jugozapadno od Njujorka, usko je povezana sa GM-om, a još bliže sa GM-ovim Chevroletom. Američka marka će prekinuti proizvodnju Camara 2024. godine, a ništa se ne zna o nasledniku. Ali Chevrolet neće dozvoliti da njegov Camaro ode tiho u večna lovišta: SVE sada lansira verziju sa 1.520 KS i ručnim menjačem.

Vrhunska varijanta Camara dolazi na tržište pod imenom Yenko, koji ima dobru reputaciju među obožavateljima mišićavih automobila. Osnivač Don Jenko, američki trkač, stekao je slavu tjunirajući Chevroletove modele, nezadovoljan fabričkim propisima GM-a koji su zahtevali da Camarov V8 nema više od 400 kubnih inča (6.555 kubnih centimetara) zapremine.

Vrhunske performanse u GM-u bili su rezervisani za Chevrolet Corvette i Pontiac GTO. Proizvođači Camarovih direktnih konkurenata Ford (Mustang), Plimouth (Barracuda) i Dodge (Dart) nisu nametnuli nikakva slična samoograničenja, što je dovelo do nedostataka u performansama za Chevrolet. Dona Jenka je ovo iznerviralo – naručio je Camaro SS sa motorom L78 i ugradio motor L72 iz Corvettea sa 6.997 „kubika“, iliti 427 kubnih inča – 427 se smatra magičnim brojem od strane ljubitelja mišićavih automobila. A 427 se sada vraća u novom Yenku Camaro.

SVE je trenutnom Camaru već dao dve pristojne „Yenko“ performanse: Stage 1 isporučuje 1.166, dok Stage 2 ima 1.216 KS. Osnova je uvek Camaro SS 1LE sa svim komponentama visokih performansi dostupnim iz fabrike. Chevyjev 6,2-litarski LT1 V8 se uvek koristi kao motor za prva dva nivoa performansi; „standardna oprema“ za ovu sportski završni nivo uvek uključuje šasiju prilagođenu trkačkim performansama sa magnetoheološkim prigušivačima, dodatnim hladnjacima za ulje, diferencijalom i elektronskim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem i performansnim sedištima Recaro. Dok SVE povećava zapreminu motora LT1 za Stage 1 i 2 sa 6,2 na 6,8 litara (sa 378 na 416 kubnih inča) i stavlja kompresor na jedinicu, Stage 3 dobija potpuno drugačiji motor.

V8 Yenko Camaro Stage 3 smatra se gvozdenom mašinom GM-a: 6,6-litarska jedinica obično radi u teškim kamionima kompanije. SVE povećava zapreminu na sedam litara, što odgovara pomenutim magičnim 427 kubnih inča. Kompresor takođe obezbeđuje više kiseonika u komorama za sagorevanje sa povećanjem performansi stepena 3. Tu su i unutrašnje nadogradnje motora kao što su kovana čelična radilica, klipovi od kovanog aluminijuma i čvrste vezne šipke, koje, za razliku od lakih klipnjača sa „H“ profilom, mogu da izdrže veoma visoke pritiske. Tu su i optimizovani sklop ventila i usisni sistem dizajniran za veći protok vazduha, kao i kontrolu pritiska pojačanja. Krajnji rezultat je 1.520 KS i maksimalni obrtni moment od 1.350 Nm – ako u rezervoaru ima pravog goriva. 7-litarski V8 dostiže svoje maksimalne performanse samo kada sagoreva super bezolovni sa 100 oktana – SVE, na primer, preporučuje trkački benzin Sunoco 260 GT.

U monstrumu Stage 3, vozač obavlja posao menjanja brzina ručno: SVE preferira manuelni šestostepeni menjač jer bi Chevyjev desetostepeni automatski menjač mogao imati problema sa obrtnim momentom.

Yenko Camaro SC Stage 3 može se vizuelno prepoznati po haubi sa vazdušnom lopaticom. Sama hauba je uvek napravljena od ugljeničnih vlakana, ali je ofarbana u boju vozila. Logo YSC na prednjoj haubi označava Yenko Super Car. Tu su i Yenkov grb za rešetku hladnjaka, blatobrane i zadnji deo. Bočne trake su opcione, veliki zadnji spojler je standardan sa Stageom 3. U unutrašnjosti se nalaze „Yenko“ pragovi i vez za naslone za glavu i patosnice.

Dok SVE proizvodi 50 primeraka Stagea 1 i 2, proizvedeno je 100 Yenka Camaro Stage 3. Prodaja se odvija isključivo preko GM-ovih dilera u SAD i Kanadi. Pošto Stage 3 ne ispunjava kalifornijske propise o emisiji izduvnih gasova, može se koristiti samo na trkačkim događajima u toj saveznoj državi – automobil je legalan za puteve u drugim američkim državama.

Cene još uvek nisu poznate.

AutoRepublika

(1989)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments