1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada turbo nije imao svaki bezlični krosover
AR pijaca klasika: Kada turbo nije imao svaki bezlični krosover

AR pijaca klasika: Kada turbo nije imao svaki bezlični krosover

552
1
Podelite sa prijateljima:

Slavni britanski televizijski novinar Džeremi Klarkson nije veliku ljubitelj modela Porsche 911. Često je govorio da se „manje izmenio nego on (Džeremi) i da je reč samo o glorifikovanoj Volkswagenovoj Bubi. Realnost je sasvim drugačija, i iako je 911 zadržao onaj generalni oblik, zapravo je doživeo mnogo promena tokom svoje dugogodišnje istorije.

Na papiru se istorija deli na dve velike generacije i to modele pogonjene motorima sa vazdušnim hlađenjem (od 1964. do 1998. godine) i onima sa vodeno hlađenim agregatima (od 1998. godine). Ali je generalno postojalo osam generacija i obično ih raspoznajemo po kodnim oznakama. Prvi od njih je bio poznat kao 911, a ovaj današnji pod značkom 992.


Za našu pijacu smo izabrali verziju sa kodnom oznakom 930. Ona se proizvodila od 1975. do 1989. godine i označavala je konfiguraciju visokih performansi ili kako je u narodu poznatiji pod imenom 911 Turbo. Prvi serijski sportista firme iz Štutgarta sa turbo tehnologijom je predstavljen na Salonu automobila u Parizu 1974. godine da bi se u prodaji pojavio godinu dana kasnije.

Porsche naravno nije bio pionir drumskih turbobenzinaca (Chevrolet i Oldsmobile su imali serijski turbo direktno iz fabrike još 1962. godine), ali je svakako podigao doživljaj vožnje na još viši nivo. 930 je bio širi za oko dvanaest centimetara uz bogatu seriju modifikacija u oblasti sistema ogibljenja, kočnica i naravno stila.

Upravo je ovaj model doneo poveći spojler po kom smo poznavali Porsche tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Ova generacija će doneti dva turbobenzinca sa šest cilindara. Onaj radne zapremine 3,0 litre se nudio od 1975. do 1977. godine, da bi ga zatim nasledio nešto veći 3,3-litarski agregat. A snaga? Pa zavisi od godine i od lokacije. Sjedinjene Američke Države su imale mnogo striktnija pravila na temu nivoa izduvnih gasova, pa samim tim su određeni modeli razvijali manju snagu nego u Evropi.

Zvanični brojevi kažu da je 930 originalno razvijao 255 konjskih snaga u Evropi, odnosno dvadesetak „grla“ manje „preko bare“. Vrhunac je stigao 1983. godine, pa je snaga u Evropi oznosila 295 „konja“, a u Americi 282 „grla“. Uparen sa najmoćnijom verzijom, 930 je mogao da ubrza od nule 100 km/h za 4,6 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu kretanja od 278 km/h.

Za današnju pijacu smo izabrali 930 iz 1977. godine. Nalazi se u gradu Sent Meris unutar američke savezne države Džordžije. Ovo je jedna od prvih generacija sa evropskog tla, što nam govori da je samo jedan od 2.819 jedinica prodatih 930 sa 3,0-litarskim motorom.

Automobil je inače prodat u Holandiji, a u Ameriku je uvezen ranije ove godine. U oglasu se navodi da je mehanika osvežena pre šest godina, ali osim toga, ovaj 930 je još uvek u originalnom stanju. Spomenućemo da je ređi nego što gore spomenuti brojevi govore, pošto je ofarban u zelenu boju za koju se odlučilo samo 78 kupaca.


Aukcija je donela 25 ponuda, od čega je najviša iznosila 191 hiljadu američkih dolara, ali to nije bilo dovoljno da ovaj fantastični 930 promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(552)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Apsolutna lepota, fantastičan…klasika